Háj ve Slezsku

Železniční stanice Háj ve Slezsku se nachází na trati SŽDC č. 321 Opava východ - Ostrava - Český Těšín.

Doprava na železniční trati ze Svinova do Opavy byla zahájena 17. prosince 1855. V Háji byly tři koleje a přistavěná vlečka od cukrovaru. V roce 1924, kdy byl v obci zřízen vodovod, došlo k výstavbě vodárenské věže pro provoz parních strojů. V roce 1922 postavilo na nádraží Spotřební družstvo Budoucnost Ostrava rozdělovnu, z níž zásobovalo 11 svých prodejen v okolí. V závěru druhé světové války byla trať těžce poškozena a doprava na ní zastavena. K jejímu definitivnímu obnovení došlo po zatěžkávací zkoušce opravených úseků a mostů lokomotivou vedenou strojvedoucím Ladislavem Burečkem, rodákem z Chabičova, už 26. května 1945.
Hájecká železniční stanice měnila v průběhu vývoje i svůj název. Původní německo-český název Freiheitsau-Háj byl nahrazen názvem Háj-Chabičov a později změněn na Háj u Opavy. Teprve od roku 1986 nese název Háj ve Slezsku. Prvním přednostou stanice se stal Klement Eberhard Hochberg, nejstarší výpravčí na Severní dráze Ferdinandově, který v mládí kladl její první kolejnice.
V letech 2005-2006 došlo k modernizaci a elektrizaci traťového úseku Opava - Svinov včetně úprav propustků a nádraží. Využít železniční zastávky mohou občané a návštěvníci v místních částech Jilešovice, Háj a Lhota. Celá elektrifikovaná trať byla zprovozněna v polovině prosince roku 2006.
Zdroj: http://www.maticeslezska.cz/hajveslezsku/obec/zeleznicni_stanice

Kilometrická poloha : 275,9 km
Nadmořská výška : 230 m.n.m.
Poloha budovy : vpravo, ve směru z Opavy východ