Bmpeer

Osobný vozeň Bmpeer

Osobný veľkopriestorový klimatizovaný vozeň 2. triedy radu Bmpeer je navrhnutý tak, aby spĺňal požiadavky medzinárodnej dopravy a interoperability. Vnútorný priestor vozňa je členený na dva nástupné priestory a oddiel pre cestujúcich s veľkopriestorovým usporiadaním. Veľkopriestorový oddiel je rozdelený priečkami na dve časti.

Vstup do vozňa je umožnený cez štvoro automatických predsuvných dverí. Prechod medzi vozňami je cez dvojkrídlové automatické posuvné dvere. Vstup do veľkopriestorového oddielu z oboch nástupných priestorov je cez automatické posuvné interiérové dvere. V oboch nástupných priestoroch sa nachádza WC s uzavretým systémom a odpadkové koše pre triedený odpad. V priestore pre cestujúcich sa nachádzajú dvojsedadlá, ktoré sú usporiadané oproti sebe, s uličkou prechádzajúcou stredom vozňa. Na koncoch priestoru pre cestujúcich sa nachádzajú police pre nadrozmernú batožinu, pri ktorých sú dvojsedadlá usporiadané za sebou.

Zásobovanie vozňa elektrickou energiou je zabezpečené z priebežného vysokonapäťového vedenia pomocou centrálneho zdroja energia. Vozeň je vybavený podvozkami SF 300-2S/MG s kotúčovou a magnetickou koľajnicovou brzdou. Agregáty upevnené pod základným rámom sú prekryté po oboch stranách krytom. Z hľadiska klimatických a geografických podmienok sa vozne môžu prevádzkovať v rozmedzí teplôt -25°C až + 40°C do nadmorskej výšky 1 400 m a priemernej ročnej relatívnej vlhkosti vzduchu do 75%. Vozeň je určený pre jazdu na tratiach s rozchodom 1 435 mm v súprave s priebežným vedením a s rozvodom vzduchu hlavným a napájacím potrubím. Pevnostné parametre vozňa zodpovedajú kategórii P1 podľa STN EN 12 663.

Základné technické údaje

Rozchod 1 435 mm
Maximálna rýchlosť 160 km.hod-1
Počet miest na sedenie 76
Obrys ŽKV UIC 505-1
Dĺžka cez nárazníky 26 400 mm
Dĺžka cez čelníky 25 100 mm
Maximálna šírka 2 825 mm
Výška vozňa od temena koľajnice 4 050 mm
Rázvor železničného vozidla 21 500 mm
Rázvor náprav podvozku 2 500 mm
Svetlá šírka nástupných dverí 1 350 mm
Výška podlahy od temena koľajnice 615 mm
Menovitá hmotnosť o