Devánský viadukt

Devanský viadukt

Nachádza sa na železničnej trati Nové Mesto nad Váhom - Vrbovce v km 37, 2.
Stavbu viaduktu v st.km 30.2/5 zadalo Ministerstvo železníc, ÚSS firmám Vítkovické banské a hutné ťažiarstvo vo Vítkoviciach a Teplickej strojárni a.s. v Teplicích-Šánově. Viadukt pomenovaný podľa myjavskej kopanice U Devánov leží v sklone 13,4 ‰ a má dĺžku 209,26 m. Výška viaduktu je asi 22 m. Vo všetkých otvoroch má železné priehradové nosné konštrukcie s hornou mostovkou, 5 otvorov v dvoch krajných s rozpätím 24 m a vo troch stredných poliach 49,2 m. Postavený bol podľa rovnakých parametrov ako Lipovský viadukt.

Viadukt bol na konci vojny ťažko poškodený. Rozbité boli horné časti oboch opier a úplne zničený prvý pilier. Tým spadli konštrukcie prvého a druhého poľa, ktoré sa pádom značne poškodili. Konštrukcie tretieho poľa boli prerazené v druhej priehrade a pri páde sa počiatok konštrukcie na dĺžke jedna a pol priehrady úplne rozbil. Pri jeho rekonštrukcii sa najprv zdvihli konštrukcie a piliere sa upravili do zjazdného stavu.

V roku 1984 sa uskutočnila výmena krajných polí viaduktu za celozvárané konštrukcie so šikmo rozkročenými plnostennými hlavnými nosníkmi rozpätia 24 m a s uložením centrovacích líšt na horných pásoch hlbokých nosníkov. Polia boli vyrobené v SFRJ. Výmena sa uskutočnila pomocou železničného dvojkonzolového žeriavu GEK-80.

Ďaľšie informácie o mostoch na príslušnej trati:

http://rail.sk/skhist/mosty/myjava.htm