Nová Baňa - Železničná stanica

  • Základné informácie
  • Dokumenty

Umiestnenie na trati

Koľaje v objekte

Dopravné: 5    Manipulačné: 2   

Rozchody koľají

1 435 mm   

Elektrifikácia

25 kV 50 Hz   

Poskytované služby

Autobusová zastávka, Predaj cestovných lístkov,

Ďalšie informácie

Stanica Nová Baňa (okres Žarnovica) leží na jednokoľajnej elektrifikovanej trati č. 150 Šurany – Zvolen.

Umiestnenie a určenie železničnej stanice

Železničná stanica Nová Baňa leží v km 27,573 trate Hronská Dúbrava - Palárikovo, ktorá je v celom úseku trate elektrifikovaná jednofázovou trakčnou prúdovou sústavou. Úsek trate Žiar nad Hronom - Žarnovica je dvojkoľajná trať s pravostrannou prevádzkou.
Je stanicou :
III. kategórie
zmiešanou - podľa povahy práce,
medziľahlou - po prevádzkovej stránke.

Rozčlenenie stanice

K železničnej stanici Nová Baňa sú pridelené :
- nesamostatná stanica Hronský Beňadik,
- výhybňa Tekovská Breznica.

Styk dráh

Vlečka Izomat a.s. Nová Baňa odbočuje v stanici z koľaje č.5, výhybkou č.3 v km 28,336 na zvolenskom zhlaví a z koľaje č.5, výhybkou č.7 v km 27,511 na levickom zhlaví.

Hlásnice, (hradlá), odbočky, nákladiská, závorárske stanovištia a zastávky až k susedným staniciam

Rudno nad Hronom zastávka leží v km 31,293 medzi výhybňou Voznica a železničnou stanicou Nová Baňa. 

Nástupištia

V stanici sú dve vyvýšené nástupištia s pevnými obrubníkmi. Nástupištia pri koľajách č.1 a 3 majú dĺžku 150 m. Nástupište pri koľaji č.2 je vyvýšené v dlžke 150 m. K nástupištiam je jeden spoločný príchod aj odchod. V štvrtej koľaji sú dva prechody, v druhej koľaji sú tri prechody a v prvej koľaji sú dva prechody pre cestujúcich, ako aj pre ručný vozík.Kryté nástupište vedie pozdĺž staničnej budovy a má rozmer 30 x 3,5 m. Prechody pre cestujúcich a prechody pre vozíky sú v úrovni koľají oproti dopravnej kancelárie v koľaji číslo 5, 3, 1, 2 a oproti vestibulu v koľaji číslo 5, 3, 1.

Zabezpečovacie zariadenie v stanici

Železničná stanica je vybavená staničným zabezpečovacím zariadením s releovými závislosťami typu TEST 13/14. Výhybky a výkoľajky sú vybavené elektromotorickými prestavníkmi s kontrolou polohy jazykov. Výhybka č. 5/Vk 1 je zabezpečená výmenovým zámkom, ktorej výsledný kľúč je uzamknutý v EMZ č.1. Návestidlá sú svetelné s rýchlostnou návestnou sústavou.

Zabezpečovacie zariadenie v priľahlých medzistaničných úsekoch

V medzistaničnom úseku Nová Baňa - Výh.Voznica a Nová Baňa - Výh.Tekovská Breznica je traťové zabezpečovacie zariadenie 2. kategórie releový poloautomatický blok.

Zariadenia v prepravnej prevádzke

Rampy:
Pre nakládku a vykládku vozňových zásielok je pri manipulačnej koľaji č.4 bočná rampa o dĺžke 70 m. Prístup k nej je cez manipulačné priestranstvo.
Zložisko:
Pre nakládku a vykládku vozňových zásielok je pri koľaji č. 4 zložisko v dĺžke 300m. Ďalšie zložisko je pri manipulačnej koľaji č. 6 v dĺžke 200 m. Príchod k zložiskám je pokračovanie štátnej cesty za staničnou budovou cez manipulačné priestranstvo.
Koľaje:
Priľahlá koľaj k zložisku a rampe je koľaj č. 4 napojená do koľaje č.2 výhybkou č.5 na zhlaví od Zvolena a výhybkou č. 9 na zhlaví od Kozároviec. Užitočná dĺžka koľaje č.6 je od zarážadla po námedzník výhybky č.6 celkom 252 m.

Mapy a nákresy

JPG
JPG
204 kB
17.4.2020

Galéria objektu