Skalité-Serafínov - Zastávka

  • Základné informácie
  • Dokumenty

Nadmorská výška

660 mnm.

Koľaje v objekte

Dopravné: 1   

Rozchody koľají

1 435 mm   

Elektrifikácia

3 kV =   

Poskytované služby

Autobusová zastávka, Reštaurácia, občerstvenie, Sociálne zariadenia, Vizuálne info o odchodoch a príchodoch vlakov,

Ďalšie informácie

Skalité Serafínov, zastávka

Zastávka sa nachádza na jednokoľajnej elektrifikovanej trati číslo 129 Čadca - Skalité Serafínov - Zwardoň (PKP). Je to posledná zastávka na území SR.   Zaujímavosťou je, že tam zachádzajú motorové jednotky a úvraťou sa vracajú späť do ŽST Skalité. Zastávka je pomerne frekventovaná najmä v zime v súvislosti s bezprostrednným susedstvom lyžiarského areálu.

Obec Skalité

leží v severozápadnej časti Slovenskej republiky. Rozprestiera sa v povodí rieky Skaliťanka v severnej časti Kysuckých Beskýd v nadmorskej výške od 490 m. n. m. (na hranici Skalitého a Čierneho - v osade U Greguša - 495 m. n. m.) do 867 m. n. m. (Skaľanka). Stred obce je v 524 m. n. m. Z východnej a severnej strany hraničí chotár obce s poľskými obcami Zwardoň a Koniaków. Z južnej strany susedí s Oščadnicou, na západe s obcou Čierne a s časťou čadčianskeho katastra. Štátna hranica s Poľskom vedie po hrebeňových kótach Skaľanky (866 m. n. m.), Serafínova (783 m. n. m.), Príslopu (Zwardoňské sedlo, 688 m. n. m.), Trojačky (Kykuľa, 847 m. n. m.) a cez severný svah Pahorku (Martiniakov grúň, 722 m. n. m.). Hranicu tvorí rozvodie Skaliťanky, Sóle a Visly (čiernomorské a baltické úmorie). Chotár obce je vrchovinný, stredne členitý, na juhu tvorený treťohornými hornatinami.

V zime

Lyžiarské stredisko Skalité - Serafínov (Iná zastávka ŽSR) sa nachádza v obci Skalité v krásnom prostredí Kysuckých Beskýd, na slovensko - česko - poľskom pohraničí. SKI AREÁL priamo naväzuje na poľské lyžiarske a turistické stredisko Zwardoň, spojené sú dvoma turistickými hraničnými priechodmi, železničnou traťou Skalité - Zwardoň a cestným hraničným priechodom Skalité - Zwardoň.
Prístup do strediska je možný vlakom, osobným autom alebo priamo na lyžiach z poľského Zwardoňa cez turistické hraničné priechody. Vlakom sa dostaneme do strediska z Čadce a vystúpime v SKI AREÁLi, kde je zástavka Skalité Serafínov. Z poľska cez stanicu Bialsko Biala do stanice Zwardoň a zástavky Skalité Serafínov. Návštevníci strediska môžu využiť bežecké trate Kysuckéj lyžliarskej magistrály.

V lete

návštevníci môžu využiť turistické trasy smerujúce na okolité vrcholy Kysuckých Beskýd, beskydu Zywieckégo, veterneho parku v Skalitom, navštíviť kostol sv. Jána Krstiteľa s kalváriou v obci Skalité, možné je využitie cykloturistických trás na slovensko - poľsko - českom pohraničí. Skanzen kysuckej dediny s úzkorozchodnou železnicou vo Vychylovke.

Cestovné lístky

JPG
JPG
273 kB
5.4.2009

Galéria objektu