Railjet poprvé svezl cestující po českých kolejích

15.6.2009 18:55 Milan Vojtek

Railjet poprvé svezl cestující po českých kolejích

Se zhruba třicetiminutovým zpožděním přijelo v pondělí do Břeclavi třetí tisíciletí. Mělo podobu vlaku Railjet, který měl namířeno na nadcházející desátý mezinárodní veletrhu Czech Raildays v Ostravě. Setká se tam s dalšítechnikou, například dlouho očekávanou lokomotivou řady 380 ČD.

Za zpoždění ale Railjet nemohl. Viníkem jsou následky problémů, které rakouským železničářům způsobil 28. května úder blesku a následný požár zabezpečovacího zařízení na křížení tratí v Süssenbrunnu poblíž kraje Vídně. Zpoždění si vozí všechny dálkové vlaky, které do Břeclavi z Vídně přijíždí a zvláštní vlak nebyl výjimkou. Na druhé straně, po dohodě Rakouských spolkových drah ÖBB a ČD se jím mohli svézt u nás první cestující a to za tu chvíli čekání stálo.

Pro přesnost připomínám, že Railjet byl spojen s barevně sladěnou lokomotivou Taurus 1116, která není schválena k provozu na síti SŽDC. V čele vlaku jel proto do Ostravy Czech fotbal 1216.226.

Představme si trochu Railjet: 

Červenočerná jednotka sestává ze sedmi vozů a lokomotivy typu Taurus, lakované do stejného, designově uzavřeného celku. Na druhé straně má vlak řídící vůz se stanovištěm strojvedoucího, takže tvoří ucelenou vratnou soupravu s délkou 205,38 metru a kapacitou 408 míst. (Pro srovnání, rovněž sedmivozové pendolino má kapacitu 333 cestujících). Railjet má maximální rychlost 230 kilometrů za hodinu. Samozřejmě, jak dokazuje i snímek, při cestě do Ostravy využil v  síti SŽDC povolený rychlostní strop 160 kilometrů za hodinu.

Řídící vůz: 16 míst Premium Class, 11 míst první třída.

Vůz první třídy: 55 míst

Bistro vůz: catering, 10 míst 1. třídy

Vůz druhé třídy (4), každý 76, resp. 80 míst podle provedení.

Celkem podle míry komfortu:

Premium Class 16 míst, 1. třída (First Class) 76 míst, 2. třída Economy Class celkem 316 míst

 

Railjet bude jedním z lákadel nadcházejícího desátého mezinárodního veletrhu Czech Raildays v Ostravě, kam Škoda Transportation zase veze svou lokomotivu řady 380. Na rozdíl od plzeňského výrobku jsou již Railjety nasazeny v pravidelném provozu a vozí cestující mezi Vídní a Mnichovem či Budapeští. Seznam dalších cílových stanic se postupně rozšiřuje, také podle toho, jak rakouský železniční dopravce ÖBB dostává z dílen společnosti Siemens další jednotky. Bude jich mít celkem 67.

Railjet má za sebou květnové testování na zkušebním okruhu nedaleko Velimi, kam zavítal proto, aby bylo možné jeho schválení pro provoz na českých kolejích sítě SŽDC. Zkoušenýbyl na okruhu s lokomotivou 1216.226, která již schválení má a odzkoušení a odsouhlasení jednotky bylo poslední překážkou pro možnost jejich nasazení také na české koleje. Tam by se mohl vlak stát ostrým konkurentem pro domácí pendolina.

Oproti pendolinu není Railjet naklápěcí. Tratě českých koridorů, navzdory proinvestovaným miliardám mají dodnes úseky, schopné jízdy rychlostí nejvýše 75 kilometrů za hodinu. Pendolino právě zásluhou naklápění může v těchto úsecích jet rychleji, mezi Prahou a Vídní je to časová úspora v součtu asi dvacet minut. V tomto směru má pendolino navrch nad Railjetem. Ten ale zase může využít plné šířky vozové skříně, u pendolina je právě kvůli naklápění užší. Railjet tak nabízí komfort pro cestující, pohodlná sedadla, v nichž majitel takzvaně rozměrnějšího pozadí není sedadlem stísněn. Navíc disponuje dostatečným prostorem pro odložení zavazadel, což je také jednou ze slabin pendolina. Railjet nabízí místa ve druhé a první vozové třídě, navíc zavádí do nabídky také vrcholný luxus v podobě oddílu s Premium kvalitou, obsahující mimo jiné všestranně polohovatelná kožená sedadla.

Poprvé jsem Railjet odchytil při návratu z okruhu. Zde jsou snímky, pořízené v Břeclavi 14. května:

A další setkání, o měsíc a den později, tentokrát kromě fotbalového Tauruse ještě vlakový stroj:

Na konci soupravy řídící vůz

Vůz první třídy

Monitor na stropě ukazuje trasu, rychlost a dokonce i aktuální polohu vlaku na mapě.

Zastávka v Hodoníně

Odjezd z Hodonína byl se staženými sběrači.

Raljet si totiž vyzkoušel to, co u pendolina nelze. Sunutí s cestujícími. Byla zrovna výluka

 

Súvisiace odkazy