S LEO Expressem u výrobce sedadel pro jeho vlaky

1.9.2012 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

S LEO Expressem u výrobce sedadel pro jeho vlaky

I když titulek s úvodním snímkem naznačují cosi jiného, vlak našeho nového nestátního železničního dopravce se do Fryčovic, sídla společnosti BORCAD cz, nevydal a ani tak učinit nemohl. Nevedou tam totiž koleje. Takže pozvaní účastníci názorných zkoušek moderních sedadel, kterými jsou vybaveny nové vlakové soupravy společnosti LEO Express, se na místo jejich konání museli dopravit po silnici.

 
 
 
 
 
A že mezi nimi nechyběl také zástupce redakce VLAKY.NET, je nasnadě. Reportérské role se ochotně ujal náš ostravský kolega, který to měl nejblíže a navíc mu program připadl přitažlivý: Půjde o první takovouto příležitost osobně vidět náročný proces zkoušení, kterými prochází sedadla ze všech tří tříd LEO Express (mj. zkouška hoření, zátěžový test, klimatický test, test pevnosti, atd.). Zároveň budete mít možnost si na vlastní kůži zkusit, co vše tato špičková sedadla vyráběná přesně pro potřeby dálkové vlakové dopravy vydrží, a samozřejmě vás seznámíme i se všemi jejich funkcemi, výhodami a unikátnostmi, stálo v pozvánce rozeslané médiím.
 
Karel testuje interiér jednotky 480.001-7 (ZC VUZ Velim, 24.5.2012) © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
I když si Karel Furiš už (jak dokumentuje předchozí snímek) sedadla na vlastní kůži vyzkoušel při prezentaci prvního LEO FLIRTU, přece jen seznámit se s jejich výrobou a zkoušením mohlo být zajímavé. Navíc mu to pozvání padlo do noty i z jiného důvodu: Na letošní výstavě Czech Raildays jsem se seznámil s obchodním ředitelem firmy BORCAD cz Danielem Zaleskim. U firemního stánku jsme prohodili pár slov o jejich produkci a já jsem se při té příležitosti zeptal, zda by se do jejich podniku nedala uspořádat exkurse. Jeho odpověď byla kladná, ale netušil jsem, že se po dvou měsících se znovu setkáme přímo v jeho firmě, píše k tomu sám reportér.
  
Daniel Zaleski na sedadle Comfort pro třídu Business LEO Expressu © Karel Furiš  
 
A pokračuje: Obec Fryčovice se nachází nedaleko Ostravy v okrese Frýdek Místek. Nikdy dříve jsem zde nebyl, snad proto že tam nevede železnice. Nejblíže je to ze železniční. stanice Příbor, jenže odtud chybí slušné autobusové spojení, takže kombinaci vlak/autobus jsem musel zavrhnout. Nejlepší spojení nabízela ostravská MHD k Dolu Jeremenko, kde jsem dříve pracoval, a odtud autobusem společnosti Veolia Transport Morava, a.s. Zhruba po hodině a půl jsem dorazil na místo. Po příjezdu představitelů LEO Expresu a pozvaných zástupců médií začala tisková konference. Při ní nám předvedli všechny funkce vystavených sedadel pro LEO Express. 
 
Leoš Novotný demonstruje sedadlo Excellent, jeho PR manažer vysvětluje a autor designu
přihlíží © Karel Furiš 
 
Pozornost byla věnována jak sedadlu pro třídu Premium, nesoucí obchodní název Excellent, tak jeho „chudší“, ale už vavříny ověnčené verzi: Ocenění „reddot“ v kategorii „produkt design“, jakéhosi designerského „Oskara“, získalo sedadlo pro dálkovou vlakovou dopravu Comfort na počátku března 2012, a to pro svůj mimořádný design a inovaci. Autorem návrhu je ak. sochař Jiří Španihel. Toto jedno z nejvýznamnějších světových ocenění v oblasti designu uděluje každoročně Design Zentrum Nordrhein Westfalen, a to již od roku 1955. Letošní 30-ti členná mezinárodní komise vybírala z celkem 4 515 přihlášených exponátů z 58 zemí světa, píše se v tiskové zprávě.
 
Leoš Novotný na pozadí vizualizace funkcí sedadla Comfort © Karel Furiš
 
Není to první takový „Oskar“, kterého akademický sochař Jiří Španihel za své dílo dostal, jak se můžete přesvědčit nahlédnutím na stránky jeho studia. Byť ta předchozí ocenění byla z poněkud jiného oboru, v portfoliu jejich nositele najdeme i další návrhy pro železniční průmysl. Na jeho jméno jsme narazili třeba už v souvislosti s prezentací elektrické jednotky RegioPanter, kde ovšem nešlo jen o „pouhá“ sedadla. Ale držme se jich a jejich výrobce: Firma BORCAD czbyla založena v roce 1990 Ivanem Borutou jako konstrukčně-vývojové studio. Postupem času se kromě vývoje pustila do výroby vlastních produktů a přesídlila z Ostravy do Fryčovic.
 
Vstup do sídla firmy BORCAD cz © Karel Furiš
 
Firma má 150 zaměstnanců a exportuje do 42 zemí světa. BORCAD v současné době disponuje komplexním sortimentem pro interiéry osobních vlaků, ve zdravotní technice se zaměřuje na vývoj, konstrukci a výrobu porodních postelí, gynekologických, transportních a dialyzačních křesel. Produktové portfolio společnosti umožňuje zachovávat ekonomickou stabilitu podniku i v případě výkyvů v jednotlivých segmentech činnosti. Firma je řazena mezi nejinovativnější společnosti v kraji, můžeme se dočíst v už citované tiskové zprávě. Ač si to neuvědomujeme, s výrobky z Fryčovic se při cestování vlaky setkáváme doma i v zahraničí velice často.
 
Ukázky lehátkových stěn pro švýcarské a německé vlaky © Karel Furiš
 
Ale vraťme se k průběhu čtvrteční akce. Po tom spíš teoretickém úvodu, do něhož se zapojili majitelé obou firem, tedy Leoš Novotný a Ivan Boruta, i jejich spolupracovníci (jejichž jména i tváře najdete na připojených snímcích), se všichni přesunuli ze zasedací místnosti do výrobních prostorů firmy, aby shlédli ukázky zkoušek, jimiž sedadla procházejí. A ty nejsou ledajaké: Všechny sedačky procházejí ve zkušebně firmy BORCAD důkladnými a náročnými testy, při kterých se ověřuje jejich mechanická i požární odolnost, odolnost proti extrémním teplotám (např. - 40°C), životnost, pevnost a vůbec spolehlivost a celková kvalita, uvádí tisková zpráva.
 
V této komoře se testuje odolnost sedadla proti mrazu © Karel Furiš
 
A pokračuje příklady některých testů: „Každé sedadlo před uvedením do sériové výroby projde více než 70 zkouškami, ověřujeme při nich například mechanické a fyzikálně-chemické vlastnosti, nebo elektrickou bezpečnost sedadel,“ vysvětluje Daniel Kudláček, ředitel kvality ve firmě BORCAD. Skladba materiálů sedadla je navržena tak, aby při případném vzniku požáru došlo k samovolnému uhašení těchto materiálů do 10 sekund a celého sedadla do 15 minut. Při zkouškách životnosti je např. sedadlo Excellent zatíženo 150 kilogramy a cyklicky mění svou polohu vždy celou minutu a zbylých devět odpočívá. Celá zkouška trvá minimálně ¾ roku.
 
Zkouška výdrže polohování sedadla pro třídu Business © LEO Express
 
Elektrické pohony sedadla by tak měly vydržet až 30 let běžného provozu. Sedadlo Comfort pak při zatížení 100 kilogramů mění svou polohu až 20krát za minutu. Odborníci firmy BORCAD zkouší také pevnost kritických částí sedadla – područek, sklápěcích stolků, opěrek nohou. Zkrátka ony doby, kdy cestujícím ve vlaku musela stačit jen nějaká dřevěná, za příplatek nanejvýš čalouněná lavice, jsou nenávratně pryč. Leoš Novotný zdůrazňuje: Komfortní sedadla s dostatkem místa a možnostmi polohování dle potřeb cestujícího jsou dnes základem kvalitních služeb na železnici. Při vývoji našich nových vlaků jsme na tento moment kladli velký důraz...
 
Interiér třídy Business v elektrické jednotce 480.001-7 © LEO Express
 
Po velice zajímavých ukázkách testování sedadel následovala už krátká exkurse na jednotlivá pracoviště, kde se sedadla vyrábějí. Což bylo jistě neméně zajímavé, nicméně všechno má svůj konec – a novináři z běžných médií také své redakční uzávěrky. Náš reportér, i když tolik nespěchal, se musel také podřídit všeobecnému trendu: Krátce po poledni jsme se rozloučili a rozjeli. Většina auty, jen já s Ing. Zapletalem, manažerem CZECH RAILDAYS, jsme se vydali zpět do Ostravy zase autobusem. Oběma firmám děkuji, že jsem se mohl této akce zúčastnit a zdokumentovat ji také pro návštěvníky internetového magazínu VLAKY.NET.
 
Test sedadel pro LEO Express © Karel Furiš
 
A já zase děkuji Karlovi, že se v zájmu nás všech do Fryčovic vydal, i když, jak se později přiznal, měl zrovna docela nabitý týden a na ten konkrétní den plány docela jiné. Vzal tak na sebe úkol, kterého bych se za normálních okolností ujal s ním či jen sám – jenže člověk míní a jiní lidé (v tomto případě oblečení v bílých pláštích) mění. Takže znovu nastala situace, kdy jsme se o práci podělili – on hlavně fotografoval a filmoval přímo na místě a já jsem pak v pohodlí domova (a nepohodlí svého zdravotního stavu) psal. Doufejme, že při příští takové příležitosti se vám dostane reportáže plnohodnotné, psané z vlastních prožitků, jak se sluší.
 
Redaktorka ČT Dagmar Famfuliková zpovídá Leoše Novotného © Karel Furiš
Prameny a odkazy:

Galéria

Súvisiace odkazy