Slavnostní ponor „Nautila“

19.11.2014 8:00 Jiří Řechka

Slavnostní ponor „Nautila“

Redakce VLAKY.NET dostala pozvání na křest rekonstruovaných motorových vozů řady M 27.0 Jindřichohradeckých místních drah (JHMD). Slavnost měla propuknout v 10:00 hod. dne 15. listopadu 2014. Pozván byl ředitel redakce osobně, jenže dopravní spojení z Hradce Králové do Hradce Jindřichova nebylo jeho návštěvě nakloněno, tak mne požádal o zastoupení jak jeho samého, tak i našeho internetového magazínu.

 

 

 


A tak jsem se v sobotu ocitl v Jindřichově Hradci, poněkud neplánovaně, přesto rád. Po prostudování programu slavnosti jsem se rozhodl vyjet z Prahy o vlak dříve, než bylo nutné. Měl jsem tak možnost si v klidu vyfotografovat místní náležitosti, hlavně ony čtyři motorové vozy přejmenované na Nautilus. Byl jsem překvapen, že dva tyto motoráky již mají „výzdobu“ od sprejerů. Jak bylo vidět, předběhli plán: Vedle slavnostního křtu a slavnostní výjezdu, resp. „ponoru“ bude součástí programu i prezentace plánovaného grafického ztvárnění těchto motorových vozů, stálo v pozvánce. Atypické motoráky Nautilus jsou v provozu od září letošního roku.


Jeden z vozů „Nautilus“ v Jindřichově Hradci dne 7.10.2014 © Helmut Böhme

A protože chci být přesný, dovolím si částečně citovat tiskovou zprávu JHMD: „Nautilus“, motorák typu M 27 s kruhovými okny, je komfortním a zároveň atypicky atraktivním dopravním prostředkem, který návštěvníci Jižních Čech mohou vidět a využít zejména na trati do Obrataně, případně i ve směru do Nové Bystřice. Cestujícím nabízí nevšední zážitek a pohodlnou přepravu. Vůz o kapacitě 48 míst je vybaven audiovizuálním informačním systémem, bezpečnostním externím i interním kamerovým systémem, moderním a v úzkém prostoru unikátním vakuovým WC. Své pojmenování získal motorák podle netradičních kruhových oken.


„Nautilus“ má „ponorková“ okna i v interiéru © Jiří Řechka

Okna o poloměru 445 mm jsou v rámci vozu rozmístěna tak, aby při plné obsazenosti vlaku měl každý cestující ze svého sedadla příjemný výhled. Nabízí tak nečekaně příjemnou a potenciálně inspirující perspektivu okolní krajiny. Vozy jsou plně klimatizovány, motor splňuje ekologické normy pro spalovací motory srovnatelné s normou pro kamiony Euro5. Technologie hydraulického pohonu vozu byla takto poprvé v ČR využita také v osobní železniční dopravě. Pohon je vysoce efektivní v oblasti přenosu výkonu, vykazuje malé ztráty, umožňuje výbornou akceleraci a zároveň i plynulost jízdy.


Řídicí pult „Nautila“ © Jiří Řechka

Konstrukční rychlost vozu je 60 km/h. Této rychlosti bude možné dosáhnout až po dokončení plánované modernizace drah JHMD z prostředků OPD. Modernizace vozů M27 byla zahájená v květnu 2013 a je realizovaná v rámci projektu Regionálního operačního programu. Hodnota projektu činí téměř 62 mil. Kč a je z 50 % spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj, zbylé náklady jsou hrazeny z vlastních prostředků JHMD. Tolik část tiskové zprávy. Koho zajímá historie těchto „internacionálních vozidel“ (jež jsou rumunské výroby a polského původu) včetně původní technické podoby, najde dostatek informací třeba ve Wikipedii.


Motorový vůz MBxd2-213 na trati JHMD v září 2006 © Mixmouses

Grafické návrhy vytvořilo několik grafických studií. Návrhy mají korespondovat s originálními tvary M 27 a zároveň mají odrážet naivní představy o budoucnosti a touhy po technickém řešení a inovacích společnosti posledních desetiletí 19. století. Originální grafické ztvárnění se připravuje i pro další tři vozy M 27. Slavnostního křtu motorových vozů M 27 se zúčastnil Ing.Emanuel Šíp, předseda Dopravní sekce Hospodářské komory ČR, Ing. Boris Čajánek, statutární ředitel JHMD, Ing. Jan Ovsjanikov, ředitel společnosti 4Rail, dodavatele vozidla, a Mgr. Michaela Šímová, ředitelka Úřadu regionální rady soudružnosti Jihozápad.


Křest „Nautila“ je dokonán © Jiří Řechka

Vozům požehnal jindřichohradecký vikář Ivo Valášek a slavnostní křest provedla Milada Petrů, ředitelka oblastní kanceláře Hospodářské komory ČR. Ve slavnostních projevech, které zazněly, bylo vzpomenuto veškeré úsilí, které bylo vynaloženo k uskutečnění tohoto projektu, a vozům bylo popřáno mnoho bezproblémově najetých kilometrů. Po slavnostním aktu a pohoštění došlo na druhou část této slavnosti, a sice na Svatomartinskou jízdu historickou soupravou parního vlaku, a pro pozvané hosty se uskutečnila jízda vozy Nautilus do stanice Lovětín s prohlídkou tamního depozitáře JHMD.


Lovětínský depozitář JHMD © Jiří Řechka

Po skončení prohlídky následovala jízda zpět do Jindřichova Hradce. A na závěr přidám několik osobních postřehů z těchto motorových vozů. Tvar motorového vozu je hodně neobvyklý, bude to chtít nějakou dobu na přivyknutí, někdo si nezvykne asi nikdy. Měl jsem pocit, že hlavně děti jsou nadšené. Absolvoval jsem dvě jízdy v tento den, moje sedací část těla si nenaříkala, sedačky vzhledem k velikosti vozu jsou pohodlné. Výhled z okna mně neustále připomínal ponorky z originálních ilustrací k románu Julesa Verna Dvacet tisíc mil pod mořem či Zemanova filmu Vynález zkázy podle díla téhož autora. Pohled je to rozhodně zajímavý …


Výhled z „Nautila“ na jindřichohradecké „molo“ © Jiří Řechka

Co se týče jízdních vlastností, vůz akceleroval svižně, pokud jsou otevřené dveře mezi nástupní chodbičkou a oddílem, je motor dost slyšitelný. Vlastní jízda byla a bude poplatná stavu železničního svršku, zatím tedy žádná zvláštní pohoda – ta nastane až po chystané přestavbě tratí, o níž se zmiňuje tisková zpráva. Až doma při pročítání tiskové zprávy mne napadlo, že jsem nebyl na WC, takže toto zřízení nemohu komentovat. Myslím, že cestující budou spokojeni, kulturnější cestování to bude určitě. A co klasické soupravy a motorové lokomotivy? Budou tiše čekat na svojí příležitost k výjezdu na trať. Vozbu pravidelných vlaků ovládne Nautilus.


Motoráky „Nautilus“ v Lovětíně © Jiří Řechka

Odkazy:

  1. Jindřichohradecké místní dráhy – Wikipedie
  2. JHMD – tak trochu jiná dráha – oficiální stránky
  3. Motorový vůz 805.9 – Wikipedie
  4. MBxd2 – Wikipedia, wolna encyklopedia
  5. Motorový vůz M 27 na webu SPŽ
  6. 4Rail, a.s. – oficiální stránky dodavatele modernizace vozů Nautilus
  7. Nautilus (Verne) – Wikipedie
  8. zdroje uvedené pod odkazy v textu
Úvodní snímek: Motoráky „Nautilus“ v Lovětíně © Jiří Řechka
 
Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy