VLAKY.NET na návšteve v Dražovciach

11.5.2017 8:00 Jozef Gulík

VLAKY.NET na návšteve v Dražovciach

V pondelok 1. mája 2017 sa konala každoročná jazda mimoriadneho vlaku na trase Bratislava - Topoľčianky pri príležitosti dňa otvorených dverí v tamojšom žrebčíne. Kým však po iné roky historický motorový vozeň v čase medzi príchodom a odchodom odpočíval v Topoľčiankach, tentokrát využil voľný čas a odskočil si na trať Kozárovce - Dražovce.

 

 

 

Organizátorom jazdy mimoriadneho z Bratislavy do Topoľčianok je už tradične bratislavský Klub priateľov histórie železičnej dopravy (KPHŽD) a do starostlivosti rovnakého klubu patrí aj motorový vozeň M 262.007, ktorý býva na jazdu použitý. Nie inak tomu bolo v roku 2017. O doplnenie programu, určeného nie milovníkom koní, ale železníc, sa následne postaral VLAKY.NET, ktorý vďaka dobrej spolupráci s KPHŽD mohol pre vás pripraviť jazdu do Dražoviec.

Po vystúpení výletníkov v Topoľčiankach sa teda M 262.007 vydal na cestu späť do Zlatých Moraviec a odtiaľ do Kozároviec, kde po križovaní rýchlikov vyzdvihol na svoju palubu väčšinu cestujúcich. Cieľom cesty, ako sme už uviedli, boli potom Dražovce - presnejšie povedané koncový tarifný bod pomenovaný ako Dražovce rampa. Ten vznikol na konci trate v mieste jej prerušenia, spôsobeného výstavbou budúceho automobilového závodu Jaguar-Land Rover, o ktorom, ako aj o osude trate čitatelia zaiste dobre vedia.

Keďže VLAKY.NET na jeseň 2015 plánoval, ale už nestihol urobiť dôstojnú rozlúčku s traťou medzi Dražovcami a Lužiankami kým bola ešte prejazdná, išlo teraz o akúsi malú náplasť a pozretie si súčasného stavu trate, staníc a spomínaného koncového bodu.

Cestou tam, respektíve späť sa zastavovalo na jednotlivých staniciach medzi Zlatými Moravcami a Dražovcami, kde účastníci dostali možnosť porobiť si dokumentačné zábery.

Organizátorom a účastníkom počasie prialo, ak si odmyslíme nejaké tie "fotooblaky", ktoré občas tienili v nepravú chvíľu. Veríme, že aj všetko ostatné prebehlo k spokojnosti našich cestujúcich a budeme sa tešiť na stretnutie pri niektorej z ďalších jázd, už aj s našou Fontánou M 262.004. Dúfame totiž, že čoskoro bude opäť pri sile, pre radosť nás všetkých.

Tak dovidenia nabudúce, priatelia!

Cestou do Dražoviec sa konalo krátke zastavenie v Sľažanoch.

Po príchode na zastávku Dražovce.

Motorový vozeň sa popod známy kostolík presúva ku koncovému bodu trate.

Dražovce rampa - koniec trate a symbol konca nádejí v jej pomyselnom boji s automobilovým závodom.

Mimoriadny vlak zachytený na spiatočnej ceste pred Jelencom.

Fotografovanie vlaku v Jelenci.

Záber pred Kozárovcami dá vyniknúť "retro" úprave v odtieňoch šedej.

A tu sa už M 262.007 ponáhľa popoludní z Kozároviec späť do Zlatých Moraviec a Topoľčianok - prechodiac cez Kozárovce zastávku.

Snímky autor, 1.5.2017.

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy