Návod na zostrojenie odporovej pílky

11.7.2005 9:58 Michal Tvrdý

Návod na zostrojenie odporovej pílky

Pred časom som na internete pátral po návode na výroby odporovej pílky na penový polystyrén. Žial, moje snaženie bolo bezvýsledné a žiadny kompletný návod som nenašiel. Naštastie sa tu na stránkach rozprúdila diskusia, ktorá aj mne priniesla nové informácie. A to hlavne informáciu, že pílka nie je nič náročné a treba to skúsiť postaviť.

Foto: ilustračné.

A tak som si podrobne premyslel, na čo pílku budeme najčastejšie potrebovať (a to na teleso trate - vhľadom na to, že momentálne staviame jednoduché koľajisko a nejdeme trať viesť pomocou vyrezaných preglejkových pásov) a navrhol som jej jednoduchú konštrukciu.

Konštrukcia vychádza z princípu "cirkulárky", kde najpresnejší rez dosiahneme hlavne vďaka tomu, že rezaný predmet je položený na stole a má vedenie rezu. Pílka navrhovanej konštrukcie sa plne osvedčila a tak som si povedal, že by nebolo zlé sa podeliť aj s ostatnými. A keďže plánované víkendové budovanie trate sa neuskutočnilo (s ohľadom na to, že kôli sťahovaniu iných miestností bol úplne zabarikádovaný prístup k našej modelárskej - inak, to je aj dôvod, prečo som nemohol hotovú pílku vyfotografovať pre ilustráciu) tak som si sadol za PC a začal malovať a písať.

Nuž, a dúfam, že aspoň niektorým moje víkendové snaženie pomôže. Samozrejme, akékoľvek Vaše ďalšie nápady alebo vylepšenia privítam v diskusii pod článkom.