Princezna propaguje olympioniky

19.10.2005 5:54 Milan Vojtek

Princezna propaguje olympioniky

Pondělí 17. října bylo pro mě významným dnem, protože mi v servisním středisku distributora fotoaparátů nejmenované značky (:o)) sdělili, že po skvělém tempu 35 dní (sakra, že bych tu firmu jmenoval) mám opravený foťák. Není divu, že první cesta pak vedla na nádraží a jako testovací model posloužila lokomotiva 363.078, která se k mé radosti objevila v zorném poli hledáčku fotoaparátu a která je zatím k vidění jen v části ČR.

Ta se totiž před nedávnem proměnila v maskota českých olympioniků. Po již slavné duhovce je druhou lokomotivou ČD, která dostala reklamní nátěr. A je neméně originální, než již zmíněná duhovka. Jedno čelo bílé, druhé modré, s červenobílým prvkem na boku, tak, aby barva odpovídala národním barvám.

Barevné provedení je podle oficiálních zpráv ČD dílem lakýrníků z DKV Olomouc a vyžádal si měsíční pauzu v provozu stroje. Bok je lemován reklamami sponzorů a piktogramy olympijských sportů, které se mají měnit podle ročních období. Podoba lokomotivy měla být překvapením a proto i její cesty z Olomouce do Prahy byla v noci.

Plánované nasazení do provozu počítá s úseky Praha – Plzeň – Cheb – Františkovy Lázně, později Praha – České Budějovice a v závěru roku ještě Praha – Brno. Předvedla se i v čele soupravy historických vozů někdejšího Orient Expresu.

A závěr: Lepší testovací objekt jsem si nemohl přát. Trochu mi pomohl zapomenout na vztek z dlouhé nucené nečinnosti a paběrkování. Snad pár připojených snímků ctěné návštěvníky stránek neurazí :o)

Galéria