Mimoriadne povodňové odklony vlakov Viedeň - Břeclav

3.4.2006 23:00 Ing. Marián Šimo

Mimoriadne povodňové odklony vlakov Viedeň - Břeclav

Dnes v dopoludňajších hodinách došlo k prerušeniu prevádzky na Rakúskom hlavnom ťahu spájajúcom Viedeň s mestom Břeclav medzi Angernom a Dürnkurtom. Je to úsek, ktorý bol ochromený aj počas storočnej vody v roku 1997. Dnešná situácia sa podobá tej z roku 1997 avšak jej riešenie má vďaka vstupu Slovenska a Českej Republiky do EU úplne iný charakter.

Ochromenie tejto železničnej trate má veľký dopad na diaľkovú osobnú medzinárodnú železničnú dopravu. 6 párov diaľkových vlakov je vedených odklonovou trasou Viedeň - Marchegg - Devínska Nová Ves - Břeclav. Jedná sa o tieto spoje: EC70/71 (Wien Südbhf. – Praha-Holešovice), EC74/75 (Wien Südbhf. – Břeclav/ Praha hl.n.), EC76/77 (Wien Südbhf. – Břeclav/ Praha hl.n.), EC102/103 (Wien Südbhf. – Warszawa Wschonia), EC104/105 (Wien Südbhf. – Warszawa Wschonia) a vlaky R202/203 (Wien Südbhf. – Warszawa Wschodnia). Regionálna doprava medzi mestami Drösing (Dürnkrut) a Gänserndorf je nahradená autobusovou náhradnou dopravou. Predpokladá sa, že tento stav bude trvať minimálne týždeň.

Prevádzkovou komplikáciou týchto odklonov je fakt, že trať medzi Devínskou Novou Vsou a Gänsendorfom je neelektrifikovaná. Preto sa k slovu dostávajú vozidla nezávislej trakcie, čo však veľmi zatraktívni fotenie na tejto trati.

A ako vyzeral dnešný podvečer v žst. Devínska Nová Ves? Pokúsim sa Vám priblížiť situáciu.

Spolu s Designerom vystupujeme z auta neďaleko konca cesty do Zohoru. Cesta je utopená v Morave, ktorá sa rozhodla opustiť svoje korýtko a vydala sa na výlet k hrádzi. Vychádzame na násyp železničnej trate do Marcheggu. Ešte z diaľky vidíme odchádzať motorový vozeň pravidelného osobného vlaku 7395 Bratislava hl.st. - Gänserndorf. Na odhlášku, ktorú dal najavo aj traťový telefón, sa za motorákom vydal nákladný vlak v čele s čmeliakom 771.001.

 

 

Za nákladným vlakom opúšťa slovenské územie aj vlak ER2539 v čele s hydraulikou 2143.069 a so slovenskými vozňami Bmee. Slniečko sa neúprosne stráca za horizontom a svetelné podmienky sa veľmi rýchlo zhoršujú. V posledných zbytkoch slnečných lúčov sa predzvesť žst. DNV rozblikáva a z diaľky počuť charakteristický hrmot motora K 12 V 230 DR v útropách okuliarnika 754.069. Prehnal sa okolo nás aj s vlakom ER2540. Zhodnocujeme naše šance na ďalší fotoúspech a rozhodujeme sa opustiť náš flek a presunúť sa do stanice. Z rozhodovania nás vyrušuje ďalší nákladný vlak opúšťajúci Slovensko. Tentokrát sa v čele zjavuje čmeliak 771.052, ktorý sa presúva do Marcheggu pre odklonové ECčko.

Po presune na perón žst. Devínska Nová Ves prichádza od Břeclavi princezná 263.003 aj s odklonovým EC. Teda presnejšie s dvomi EC (EC173 Vindobona a EC105 Sobieski) spojenými do jednej 14 vozňovej súpravy. V stanici zaujíma miesto na piatej koľaji. Je čosi po dvadsiatej hodine. O 18:33 podľa platného cestovného poriadku sa vydáva na cestu vlak Eurocity číslo 74 Alois Negrelli z Viedne do Prahy. Vlak vyráža smerom na Marchegg. Na územie Slovenskej Republiky prichádza po prvý krát - neplánovane - o 20:16. V čele má z pohraničnej stanice Marchegg úplne netradičné vozidlo - čmeliak 771.052. Prichádza na štvrtú koľaj. Nasleduje výmena lokomotív medzi súpravami. Princezná prechádza na Aloisa Negrelliho a Čmeliak na 14 vozňového mamuta. Medzitým v krátkom časovom slede prejdú stanicou vlaky SPR 2541 Schloss Hoff a SPR 2542 Hummel.

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-100: Bratislava - Devínska Nová Ves - Marchegg (AT)
  • ŽSR-110: Bratislava - Kúty - Břeclav (CZ)