Fotoreportáž z prezentácie poschodovej súpravy firmy Bombardier Transportation na ŽSR

23.11.2006 0:17 PhDr. Marián Dujnič

Fotoreportáž z prezentácie poschodovej súpravy firmy Bombardier Transportation na ŽSR

15. 11. 2006 sa udiala dlho očakávaná prezentácia vratnej poschodovej súpravy firmy Bombardier Transportation na ŽSR. Súpravu 3 poschodových vozňov a 2 motorových rušňov 218 DB priviezlo s pár hodinovým opozdením v noci z Rajky (MÁV) do Bratislavy-Petržalky eso 362.013.

Súprava firmy Bombardier Transportation pred príchodom na ŽSR jazdila od 23. 10. do 12. 11. 2006 v Maďarsku na pravidelných vnútroštátnych osobných vlakoch z Budapešti na všetky svetové strany. Jej návrat na materskú železnicu v Nemecku využil výrobca na jej propagáciu na Slovensku. 

Až do poslednej chvíle bolo potrebné riešiť niektoré zmluvné, technické a organizačné náležitosti týkajúce sa jazdy vozidiel, ktoré mali mať na koľajách ŽSR svoju premiéru.

Bombardier Transportation predstavil svoju poschodovú súpravu pre zástupcov Železničnej spoločnosti Slovensko, ktorá nedávno vyhlásila tender na vratné poschodové súpravy pre prímestskú dopravu.  

Samotná prezentácia v Bratislave-Petržalke prebiehala ráno v čase od 8.00 do 9.20 hod., keď sa "doubledecker" odobral s hosťami a cestujúcimi z radov verejnosti na prezentačnú jazdu do Trnavy a späť. Fotografi mali sťaženú rolu, pretože dvojica nákladných vlakov na koľajách s rakúskym napájacím elektrickým systémom vrhala tieň a nedovoľovala využiť štedré lúče raňajšieho novembrového slnka.

Mimovoľne som si spomenul na 15. november spred šiestich rokov, keď do bratislavskej Petržalky prišiel na prezentáciu rakúsky Taurus 1116.001. Z tejto vzácnej udalosti sa vtedy zrodila moja prvá fotoreportáž pre český "Železniční magazín".

Po náročnej nočnej jazde autom z východného Slovenska a po zvládnutí rannej dopravnej špičky v Bratislave sa mi len tak-tak podarilo prísť včas na prezentáciu do Petržalky. Oficialitám som sa šťastne vyhol, odolal som aj pozvaniu na čašu vína pre novinárov, ba nezlákala ma ani vidina možnosti previezť sa v modernej poschodovej súprave pod malokarpatskými vŕškami do Trnavy a späť. Veľa mojich kolegov zatúžilo hneď zaránky ochutnať vínny mok a potom sa v sladkom snení nechali unášať súpravou. Fotograf má zvyčajne vo vlaku "odrezané" ruky a zahmlený objektív fotoaparátu. Azda len salónny fotograf túži fotiť oficiálne tváre železničných bossov. Dopredu vie, že sa musí zmieriť s tým, že vlak z vlaku vskutku nenafotí.

Po sfotografovaní akcie na stanici Bratislava-Petržalka som sa rýchlo odobral vyhľadať si vhodné miesto na získanie traťového záberu. Vzhľadom na to, že sa slnko začalo hrať na schovávačku, vybral som si spoľahlivý fotospot na modernizovanej stanici v Pezinku. Krajinkársky ladená fotografia neprichádzala kvôli nevhodným svetelným pomerom a atmoseférickému oparu do úvahy a aby som nezachytil na naše pomery atraktívnu súpravu v anonymnom priestore, videla sa mi stanica v Pezinku priam stvorená na získanie snímok, ktoré by autenticky dokladovali nasadenie súpravy na koľajách ŽSR. Podobne asi zmýšľal aj kolega Pavol Kukučík (Paľo z Railpage), ktorého som zdiaľky zazrel pri odchodových návestidlách z Pezinka smerom na Trnavu (dokonca ho vidieť na jednom z mojich záberov). Po vyfotení som sa pozrel cez notebook na internete zábery zemskej atmosféry z družice a vytušil som, že počasie sa bude zlepšovať, a preto som sa rozhodol zostať v Pezinku. Intuícia ma nesklamala, vyjasnilo sa a tentoraz som pre zmenu cvakol zaujímavú súpravu za odchodovými návestidlami aj s panorámou malokarpatského vinárskeho mestečka.

Keď som v Pezinku za plného slnka vyfotil spiatočný prejazd vlaku, zamieril som do bratislavskej Petržalky, aby som zdokumentoval pobyt súpravy na našej najmodernejšej železničnej stanici. Nastala ozajstná pastva pre oči železničného fotografa. Najprv zriadenci preposunovali riadiaci vozeň a pripojili ho hneď za motorový rušeň 218.432 DB. Nastalo rendezvous so žehličkou 210.069 ZS Cargo Slovensko s batériovým vozňom, neskôr sa popri súprave prehnala laminátka 240.102 rovnakého dopravcu, idúc strojovo po nákladný vlak do Rajky (MÁV). Medzitým sa na čelo súpravy zaradila záložná 218.431 DB, ktorá poslušne strávila v Bratislave-Petržalke celé predpoludnie. Čakalo sa už len na príchod Taurusa z viedenskej zriaďovacej stanice v Klederingu, ktorý mal súpravu odviezť z Petržalky do Viedne. V lúčoch zapadajúceho slnka sa vydala súprava s Taurusom smerom na Kittsee.

Prekvapilo ma, že okrem jedného fotografa, penzistu z Viedne, poobedňajší pobyt poschodovej súpravy firmy Bombardier Transportation aj s dvoma motorovými rušňami DB neprilákal ďalších záujemcov z radov železničných fanúšikov.

A teraz pripájam pár technických údajov. Súpravu, ktorá sa prezentovala na ŽSR, tvorili tri osobné poschodové vozne: DBpbpzfa (riadiaci vozeň tiež označovaný 966.1 DB), DABpza (vozeň 1. a 2. triedy) a DBpza (osobný vozeň 2. triedy). Súprava bola vyrobená vo východonemeckej vagónke Bombardier Transportation v meste Zhorelec v roku 2004 pre spolkovú krajinu Brandenburg.

V súprave je nasledovné rozdelenie miest: riadiaci vozeň - na sedenie: 91 miest, na státie: 140 miest, vložený vozeň - na sedenie: 108 miest, na státie: 145 miest.

Rušne radu 218 DB vyrábali fabriky Maschinen Fabrik Kiel, Krupp, Krauss - Maffei a Klockner-Humboldt-Deutz v rokoch 1968-1979. Pohonným agregátom je motor MA 12V956TB11 a maximálna rýchlosť rušňa je 140 km/hod. Stroje majú hydraulický prevod a ťažnú silu 177 kN.

Snímky interiéru poschodovej súpravy si môžu záujemcovia pozrieť v mojej predchádzajúcej reportáži z Hidasnémeti (MÁV) kam súprava zavítala na pravidelnom osobnom vlaku z Miškovca alebo po kliknutí na link:

http://www.vlaky.net/upload/images/reports/001501/Dujnic_Bombardier4995web.jpg

Akciu zorganizovala firma Wagon Service Travel Bratislava v spolupráci so ŽOS Trnava a so ZSSK a ŽSR v rámci propagácie vratnej súpravy Bombardier Transportation. Súvisela s výberovým konaním ZSSK na poschodové vratné súpravy na prímestskú dopravu pre ZSSK (21 súprav a 51 vložených vozňov). Na tento účel by sa malo zrekonštruovať 23 jestvujúcich elektrických rušňov (rady 163, 263 a 363).

Vyhlásený tender ZSSK na vratné poschodové súpravy predpokladá, že by sa vozne montovali na Slovensku.

Po zmene vlády po voľbách v júni 2006, keď sa k moci dostali Ficovi socialisti však došlo k pozastaveniu všetkých tendrov v kompetencii Ministerstva dopravy, spojov a telekomunikácií SR. Aj tender na prímestské vratné súpravy príslušné orgány v súčasnosti starostlivo skúmajú či nedošlo k porušeniu zákonov a či modernizácia vozňového parku ZSSK je potrebná v rozsahu akú navrhlo predchádzajúce vedenie ZSSK. Napriek istému zdržaniu je isté, že nové hnacie vozidlá i osobné vozne budú pre ZSSK potrebné, hoci sa očakáva, že ich zaobstarávanie do roku 2013 bude pokračovať pomalším tempom než sa pôvodne plánovalo.

Zatiaľ čo v iných krajinách európskeho spoločenstva socialistické vlády podporujú rozvoj železničnej dopravy, situácia na Slovensku ukazuje skôr opak. Pripravované reštrikcie výkonov v osobnej železničnej doprave už po definitívnom schválení nového GVD 2007, aké nemajú inde v Európe obdobu, poukazujú na pravý charakter súčasnej vládnej garnitúry na Slovensku.

Každopádne, prezentácia modernej poschodovej súpravy Bombardier Transportation na Slovensku ukázala jeden z trendov organizácie prímestskej dopravy vo vyspelých krajinách Európy.

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-120: Bratislava - Žilina
  • ŽSR-132: Bratislava hl.st. - BA-N.Mesto - BA-Petržalka - Rusovce - Rajka (HU)

Súvisiace odkazy