Peronizácia žst. Prešov

5.4.2007 7:00 Filip Sivák

Peronizácia žst. Prešov

Železničná stanica Prešov leží v žkm 16,832 jednokoľajnej trate Plaveč – Kysak a v žkm 68,148 jednokoľajnej trate Strážske – Prešov. Je stanicou II. Kategórie, vlakotvornou, odbočnou a dispozičnou pre traťové úseky Prešov – Bardejov, Prešov – Humenné, Prešov – Košice, Prešov – Plaveč a Prešov – Spišská Nová Ves (pre vlaky idúce cez kysackú spojku).

Modernizácia resp. peronizácia železničnej stanice Prešov, ktorá bola vo veľmi zlom technickom stave sa začala realizovať v marci 2006.
Dnes sú v stanici vybudované dve ostrovné nástupištia (tretie a druhé) a prvé sa momentálne upravuje a prerába. Ďalej sa vymieňajú koľaje, ktoré slúžia pre nákladnú vlakovú dopravu. V praxi to znamená, že nákladné vlaky z Košíc a z Poľska cez ŽST Prešov len tranzitujú. V stanici Prešov bol upravovaný železničný spodok, zvršok, koľajisko, tiež trakčné zariadenie, osvetlenie nástupíšť a vizuálne informačné zariadenia. Nástupišťami sa oddelila osobná vlaková doprava od nákladnej. Peronizácia stanice Prešov by sa mala ukončiť v novembri 2007. Touto modernizáciou sa zvýši úroveň stanice, keďže bola poslednou veľkou stanicou ŽSR so zabezpečovacím zariadením 1. kategórie (mechanické zabezpečovacie zariadenie) a jednou z posledných staníc na sieti ŽSR ležiacich na medzinárodných koridoroch (IX. Koridor: PKP-Plaveč-Prešov-Košice-MÁV) s touto kategóriou zabezpečovacieho zariadenia. Z hľadiska plnenia predpísaných základných parametrov pre stanice ležiace na koridoroch zaradených do dohôd AGTC nespĺňala železničná stanica Prešov takmer žiadny.

 

V GVD 2008 by mali nastať aj zmeny vo frekvencii v stanici Prešov. V súčasnosti v stanici končia dva rýchliky (R 802/803 Gemeran a R 800/801 Poľana) a Zr 1828/1829 Bodva. Dva rýchliky prechádzajú, a  síce R 380/381 Cracovia a R 1504/1505 Šarišan. V GVD 2008 by mali železnice odbremeniť Košice o niekoľko rýchlikov a budú vychádzať z metropoly Šariša. Tieto vlaky pôjdu cez kysackú spojku severným (V. koridorom). V stanici Prešov momentálne prebieha petícia pre schválenie tejto myšlienky. Pomýšľa sa aj na zavedenie InterCity vlaku, ktorý by zastavil len v staniciach Poprad-Tatry, Liptovský Mikuláš, Žilina a Bratislava hl. stanica. Ďalšou zmenou je zriadenie noveho EuroCity vlaku EC 382/383 "Bem" ( zo stanice Budapest-Keleti pu. do stanice Krakow Glowny) a v čele vlaku by sa mala objaviť lokomotíva radenia 350., ktorá je v Prešove ojedinelý jav.

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy