Niečo sa chystá na stredu 17.10.2007

16.10.2007 5:42 Daniel Zajko, Ján Sabaka

Niečo sa chystá na stredu 17.10.2007

To niečo, ktoré sa chystá uskutočniť už v túto stredu, je záchrana kabín pozemnej lanovej dráhy zo Starého Smokovca na Hrebienok. Konečne sa totiž podarilo zladiť všetky zainteresované strany v jeden termín, a tak by sa pri údolnej stanici lanovky mali v stredu ráno stretnúť 20 tonový žeriav, valníkový náves na prevoz kabín, tatrovky na prevoz podvozkov a niekoľko šikovných ľudí, ktorí pomôžu svojimi rukami a rozumom.

 
 
 
 
Veterán klub železníc Poprad v spolupráci s www.vlaky.net , www.lanovky.sk a ďalšími spriatelenými nadšencami rozbehol záchrannú akciu tesne pred tým, ako by sa kabíny pozemnej lanovky zošrotovali. Podarilo sa presvedčiť TLD, že so záchranou sa to myslí vážne, a tak kabíny nepostihol ten najhorší osud ako sa predpokladalo. Neoficiálnou zbierkou vyhlásenou medzi priaznivcami, nadšencami a inými dobrovoľnými prispievateľmi sa podarilo vyzbierať potrebné financie, za čo patrí všetkým veľká vďaka. Medzitým sa organizátori záchrany snažili vyriešiť viaceré technické a organizačné otázky (ako kabíny naložiť, ako ich odviezť, kam ich umiestniť, ako postupovať a koho osloviť, aby bol celý proces čo najhospodárnejší, ako presvedčiť TLD k ústretovosti, a pod.).
 
Po takmer 3-týždňovom vybavovaní sa napokon záchrana realizuje tým najkrajnejším možným spôsobom, ktorý prichádzal do úvahy, a síce obe kabíny sa rozrežú na dve polovice, prevezú sa na pozemok starého popradského depa, zazimujú sa a na jar sa opäť spoja tak, aby “jazvy“ po ich operácii zostali čo najmenšie. Do poslednej chvíle sme sa snažili tomuto postupu vyhnúť, ale napokon sme pred prepravnými a manipulačnými okolnosťami museli skloniť pokorne hlavu a pristúpiť k tejto variante. Najväčšie problémy spočívali v tom, že 21m náves by iba s veľkými ťažkosťami mohol zvládnuť ostré zákruty a otáčanie na mieste nakládky, veľké žeriavy s väčšou nosnosťou by iba ťažko hľadali priestor v stiesnených podmienkach na mieste nakládky i vykládky, a keby sme aj technicky zvládli variant bez rezania kabín, finančne by narástol do neúnosnej výšky a prevýšil by sumu cca. 70 tis., ktoré sa už podarilo na záchranu vyzbierať.
 
Záchrana kabín pozemnej lanovky je len začiatok odvážnych plánov, v ktorých by Veterán klub železníc Poprad spolu s ďalšími nadšencami chcel realizovať projekt Múzea tatranskej dopravy. Reálne sa javia priestory starého popradského depa, ktoré sú ŽSR ochotné prenajať a podporiť tak projekt múzea. Kým sa to však podarí, je pred nami ešte táto streda a prevoz kabín. Pozývame všetkých Vás, fotografov, fanúšikov, priateľov železníc a lanoviek, turistov a zvedavcov, ale najmä pracantov, ktorí sú ochotní aj pomôcť, príďte v stredu do Starého Smokovca, určite sa zíde každá pomocná ruka. O priebehu záchranného dňa a ďalšom postupe budú organizátori akcie samozrejme ďalej informovať prostredníctvom Vašich obľúbených web stránok.
 
Veterán klub železníc Poprad
 
 

Súvisiace trate

  • ŽSR-201: Starý Smokovec lanovka - Hrebienok

Súvisiace odkazy