Automatické riadenie prevádzky skrytej stanice v analógovom režime

18.10.2007 12:00 Miro Fohl

Automatické riadenie prevádzky skrytej stanice v analógovom režime

Pri stavbe modelového koľajiska s analógovou prevádzkou, konkrétne skrytej stanice som narazil na problém, ako vyriešiť zastavenie súpravy presne na určenom mieste skrytej stanice a zároveň mať informáciu, ktorá staničná koľaj je voľná, ktorá obsadená, či sa mi súprava „vošla" na zvolenú staničnú koľaj a ktorým smerom na staničnej koľaji stojí odstavená súprava.

Samozrejme existujú riešenia s nájazdovými kontaktmi a relé, no toto riešenie neposkytovalo presne to čo som požadoval. Moja predstava bola, aby to bolo automatizované, aby systém fungoval, aby jedna staničná koľaj tvorila jeden odpojiteľný úsek a veľmi dôležité, aby to veľa nestálo (-:

Testoval som teda rôzne zapojenia, až vzniklo konečné zapojenie, ktoré je overené aj v prevádzke na štvor a deväťkoľajovej skrytej stanici. Schéma pre jednu koľaj je v obrázkovej prílohe (koľko staničných koľají, toľkokrát sa zapojenie identicky zopakuje, akurát je potrebné potom prispôsobiť aj výkon napájacieho zdroja). Súčiastky sú použité bežné, ja som použil šuplíkové zásoby. Akurát fototranzistor odporúčam, po dlho skúšaní a hľadaní, použiť presne ten, ktorý je uvedený. Má správnu citlivosť a je aj cenovo prístupný (-:

A teraz poďme k popisu funkcie pre jednu koľaj:

  1. Pri prepnutí spínača S2 do polohy A je odpojiteľný úsek trvalo napájaný, svieti zelená LED dióda D2. Pri prejazde súpravy cez odpojiteľný úsek máme prehľad o prejazde súpravy zasvietením červených LED diód D1 a D3.  
  2. A teraz situácia pre automatické zastavenie. Prepínačom S1 určujeme, pre ktorý smer má automatické zastavenie súpravy fungovať, t.j. automatika je aktívna vždy len pre zvolený smer, v opačnom smere prejde súprava bez zastavenia. Spínač S2 prepneme z polohy A do polohy B, zelená LED dióda D2 nám ostane svietiť (úsek je napájaný). Prepínačom S1 sme si zvolili smer napríklad vľavo (t.j. je v polohe A). Súprava prichádza na staničnú koľaj. Pri vjazde prechádza ponad fototranzistor T6 a čom sa presvedčíme svitom červenej LED diódy D3. Zhasnutím červenej LED diódy D3 dostávame informáciu, že súprava kompletne vošla na staničnú koľaj (v prípade, že by bola dlhšia, ako staničná koľaj dióda nezhasne a vieme, že je tam nemôžeme odstaviť). Súpravu môžeme prípadne spomaliť (máme informáciu, že sa blíži k bodu zastavenia). Pri dosiahnutí miesta, kde máme fototranzistor T2 nám elektronika odpojí relé, súprava zastane. Súčasne nám svieti červená LED dióda D1 (signalizácia obsadenej koľaje), zhasla nám zelená LED dióda D2 (úsek je bez napájania). Zároveň vieme, na ktorý smer je otočená súprava (smer vľavo svieti D1, smer vpravo by svietila D3)  
  3. Pre jazdu prepneme spínač S2 do polohy A, svieti nám zelená dióda D2 a súprava opustí stanicu. Po zhasnutí červenej diódy D1 vieme, že súprava stanicu opustila. Potom môžeme nechať úsek trvalo napájaný, alebo prepnutím spínača S2 do polohy B opäť aktivovať automatiku.

Vzhľadom na to že sa jedná o miesta skryté, kde je málo, prípade vôbec svetla, je potrebné nad fototranzistory umiestniť zdroj svetla. Ja som použil 12V žiarovky (používané v autorádiách), ktoré som zapojil vždy po 2ks do série, čím som znížil ich napájacie napätie a tým predĺžil životnosť. Ich jas pre správnu funkciu fototranzistorov postačuje a ani sa tak nezahrievajú. Fototranzistory je potrebné umiestniť pre čo najbližšie k výhybkám, tak aby pri zastavení súpravy bol umožnený výjazd súprav z vedľajších koľají a zároveň, aby sa čo najviac využila dĺžka staničnej koľaje (pozri fotografiu z umiestnenia na skrytej stanici). Všetci vieme, že miesta na koľajisku je vždy málo (-:

Na fotografii skúšobného panela pre štvorkoľajovú skrytú stanicu je príklad, ako môže dané zariadenie vyzerať v praxi. Nemá ešte urobený obal, ale je plne funkčné. Súčiastky sú zo spodnej strany, zvrchu sú ovládacie prvky a LED diódy. Súčasťou panelu je aj ovládanie výhybiek a spätná väzba o ich stave (hranaté zelené LED diódy). Jednotlivé staničné koľaje (vlakové cesty) sa prepínajú jedným tlačidlom. Toto riešenie je rýchle a jednoduché, prestavníky sú ovládané jednosmerným napätím cez diódové mostíky (zapojenie bolo uvedené v niektorom z čísel nemeckého časopisu MIBA)

Ak toto riešenie ovládania skrytých staníc niekoho zaujme, rád mu pri jeho realizácii poradím, prípadne vysvetlím bližšie podrobnosti.