Zaslúžený odpočinok, alebo ako sa dnes má visutá lanovka..

27.9.2008 8:00 Ing. Peter Kálman

Zaslúžený odpočinok, alebo ako sa dnes má visutá lanovka..

Po vytvorení prvých osád, s prvými hotelmi, sanatóriami či obytnými domami, sa začal záujem návštevníkov i miestnych obyvateľov Vysokých Tatier sústreďovať na spoznávanie krásneho okolia ich domovov. Začali sa budovať prvé turistické chodníčky, ktoré viedli vysoko do horských dolín k prekrásnym čistým modrým plesám, do sediel mohutných horských hrebeňov, či na vrcholy štítov.

Vysoko v tichých, chladných horských dolinách vyrástli malé chatky, ktoré slúžili najprv ako útočisko turistom v zlom počasí, dnes možno slúžia aj ako pekné ciele mnohých výletov.

Krásna príroda Tatier či záujem o zimné športy lákali čoraz viac návštevníkov, čo bol základný predpoklad pre vznik hromadnej dopravy. Náročný a členitý horský terén bol možno základným dôvodom pre vznik viacerých rozličných uzavretých systémov dopravy vedľa seba. Popri cestnej doprave, sa rozvinul systém elektrifikovanej úzkorozchodnej železnice, ozubnicovej železnice či pozemnej lanovej dráhy. Túžba ľahšieho sprístupnenia vyšších polôh si však vyžiadala ďalší systém dopravy, postavenie lanovej dráhy.


Rozhodnutie, ktorý z krásnych tatranských vrcholov sprístupniť verejnosti, a kde postaviť lanovku, nakoniec padlo na Lomnický štít. A tak sa začali práce na výstavbe lanovej dráhy z Tatranskej Lomnice na Skalnaté pleso s medzistanicou Štart a neskôr na výstavbe ďalšej lanovej dráhy Skalnaté pleso – Lomnický štít.


Nie je cieľom tohto príspevku venovať sa histórii výstavby spomínanej lanovej dráhy, jednak na to nie som až takým odborníkom, jednak existuje viacero publikácii, či článkov, kde je táto história popísaná. Dokonca pred niekoľkými rokmi uzrelo svetlo sveta aj DVD, ktoré spomínanú problematiku krásne spracovalo s použitím množstva pôvodného materiálu.


Skôr sa chcem venovať súčasnému stavu, kedy visutá lanovka na Skalnaté pleso je už dlhšiu dobu odstavená a nahradila ju jej mladšia kolegyňa, len pred niekoľkými rokmi úplne zrekonštruovaná „kabínková lanovka“. Možno niekoľkými fotografiami priblížiť, akú atmosféru prináša návšteva dolnej stanici lanovky, ktorá sa nachádza hneď vedľa slávneho GRAND HOTELA PRAHA v Tatranskej Lomnici..

Možno táto reportáž nie je typickou železničnou, možno je takým spojením krásy tatranskej prírody a ekologickej dopravy, akou určite železnice, či lanovky sú. Snáď vás táto reportáž zaujala a možno aj vy niekedy voľných 20 minút v Tatranskej Lomnici využijete podobne ako ja, na návštevu „starej lanovky“..

Jedným z mohutných štítov Vysokých Tatier je určite aj Slavkovský štít, týčiaci sa nad Starým Smokovcom. Na jeho vrchol vedie úzky značkovaný chodník, ktorý sa začína pri dolnej stanici pozemnej lanovej dráhy na Hrebienok v Starom Smokovci. Pohľad, ktorý sa po absolvovaní tejto trasy naskytne je určite úchvatný:


video, formát MOV

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-200: Tatranská Lomnica lanovka - Skalnaté Pleso - Lomnický štít
  • ŽSR-202: Tatranská Lomnica lanovka - Skalnaté Pleso

Súvisiace odkazy