Náckova Štiavnica (24.4.2009)

15.4.2009 17:50 Ing. Peter Kálman Zdroj: KHT Zvolen

Náckova Štiavnica (24.4.2009)

Štiavnicky Nácko, známa postavička svojského baníka z baníckej histórie Banskej Štiavnice, sa v piatok 24.4.2009 opäť vyberie so svojím veľkým dreveným kufrom na cesty. Ako po minulé roky, aj teraz si ako dopravný prostriedok zvolil súpravu historického motorového vlaku v zložení M 131.1053 a BDlm 6-2083 z neďalekého Zvolena.


Organizátormi podujatia, ktorého cieľom je priblížiť slávnu históriu a zvláštnosti Banskej Štiavnice a okolia, sú Banskoštiavnicko – hodrušský banícky spolok, Klub historickej techniky, Železnice Slovenskej republiky, mesto Banská Štiavnica, Živena spolok slovenských žien v Banskej Štiavnici, BBSK – Pohronské osvetové stredisko Žiar nad Hronom – pracovisko Banská Štiavnica, mesto Banská Štiavnica a mesto Zvolen.

Podujatie sa začína 14:30 odchodom historického motorového vlaku z osobnej železničnej stanice vo Zvolene. V Hronskej Dúbrave dôjde k preposunovaniu súpravy a pristúpení Štiavnického Nácka v slávnostnom sprievode baníkov v historických uniformách.
Následne o 15:20 sa historický vláčik vydá na cestu ďalej po náročnej horskej trati do Banskej Štiavnice. Jazdu romantickou traťou, citlivo vsadenou  do krásnej prírody Štiavnických vrchov bude možné stráviť nielen kochaním sa krásnou prírodou, ale aj osviežením v reštauračnom oddieli prípojného vozňa, či rozhovorom s „Náckom“, ako to bolo, keď sa v tej Štiavnice zlato a striebro ťažilo..
Po príchode do Banskej Štiavnice bude nasledovať slávnostný pochod mestom do historického centra, kde v reštaurácii penziónu Kachelman bude pokračovať kultúrny program rozprávaním príbehov z Náckovho života, prehliadkou vtipov o Náckovi, či súťažným kvízom zo znalosti „Štiavničtiny“.
Po skončení podujatia, vo večerných hodinách (20:20) sa historický motorový vláčik vydá na cestu domov do Zvolena.
Týmto organizátori pozývajú všetkých záujemcov príďte sa s Náckom povoziť a zažiť nielen romantickú jazdu historickým vlakom po trati v krásnom horskom prostredí ale aj spoznať Banskú Štiavnicu a najmä nevšedným a živým spôsobom prezentovanú jej históriu a zvláštnosti.

Pre ilustráciu je v galérii priložených niekoľko fotografii dokumentujúcich „Nácka na cestách“ v predchádzajúcich rokoch, ale aj krásy Banskej Štiavnice a okolia.

 

Pre všetkých záujemcov, ktorí chcú prispieť k záchrane histórie železnice pod zvolenským zámkom dávame možnosť prispieť venovaním 2 % z daní. Článok o opravách vykonaných členmi KHT na historických koľajových vozidlách v roku 2008 nájdete tu. Ďakujeme.

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-150: Nové Zámky - Zvolen os. st.
  • ŽSR-154: Hronská Dúbrava - Banská Štiavnica