Szécsény 2009 alebo Slovensko–maďarské železničné dni po druhé

8.5.2009 8:00 Igor Molnár

Szécsény 2009 alebo Slovensko–maďarské železničné dni po druhé

Začiatok mája sa pomaly, ale isto dostáva do povedomia ľudí žijúcich v blízkosti trate Lučenec – Ipolytarnóc – Nógrádszakál – Szécsény ako termín prezentácie aktivít vedúcich k zblíženiu ľudí žijúcich na oboch brehoch rieky Ipeľ. K tomuto činu výdatne pomáha aj železnica a občianske združenie Ipeľské mosty spoločne so ŽSR, MÁV a ostatnými zainteresovanými stranami.

Ich spoločným úsilím je rozvíjať spoločné vzťahy Slovákov a Maďarov žijúcich v tomto regióne.

 

Po minuloročnej premiére sa preto opäť rozhodli zorganizovať za pomoci klubov zo Zvolena (KHT) a Hanisky pre Košiciach (KHKV) Slovensko – maďarské železničné dni v Szécsény.
K splneniu tohoročných predsavzatí bolo potrebné vyvinúť maximálne úsilie, ktoré nakoniec vďaka pochopeniu zainteresovaných dopadlo na výbornú.
K bezproblémovému priebehu akcie bolo nutné najprv pripraviť železničnú techniku. Košická MAGDA (M 131.1125) spoločne s prívesným vozňom sa preto po skončení prebúdzania KATKY zviezla so zvolenským návozom do zvolenského depa. Tu počkala pár dní, aby sa v piatok v skorých ranných hodinách spoločne so svojou zvolenskou kolegyňou M 131.1053 vybrala do Lučenca. Tu sa súprava rozdelila a kým zvolenská časť odišla do V. Krtíša, tá košická sa podrobila miernym kozmetickým úpravám. Keď prišiel jej čas, vybrala sa do Szécsény. 


M 131.1053  a M 131.1125 v Lučenci, 01.05.2009 © Igor Molnár

Tentokrát v Nógrádszakály nakoniec nedošlo k spoločnému stretnutiu motorových vlakov, nakoľko Zvolenčania odišli do Szécsény pred príchodom Hanisčanov. Szécseny ako koncová stanica pre oba vlaky bola opäť plná ľudí. Po príchode slovenskej časti nasledoval príchod i tej maďarskej. V čele konvoja železničnej techniky sa objavil stroj M 41 2110, ktorý doviezol na výstavu M 47 2032 a Bzmot 297. Najväčšie prekvapenie ale čakalo na prítomných až o pár minút, keď sa v diaľke v oblúku pod panorámou kostolných veží v meste objavila dvojica DESÍR. Po príchode do stanice a rozpojení súpravy, tá predná zaplnená cestujúcimi pokračovala na slovenské územie. Čakala ju prezentácia v Lučenci a Fiľakove. 


6342.011 vo Fiľakove, 01.05.2009, © Mátyás Tomolya


6342.011 vo Fiľakove, 01.05.2009, © Július Rapi

Pre tých, ktorí ostali bola pripravená krátka prezentácia vystavenej techniky  so sprievodným slovom (vrátane modelového koľajiska KŽM Komárno), príhovory organizátorov a kultúrny program v meste. K videniu boli ukážky lukostrelcov, starožitností, modelových koľajísk, ale i aktivít združení a samospráv v tomto regióne. Pre tých, ktorých zmorila horúčava a hlad tu bolo pripravené občerstvenie a kulinárske špeciality. Nie nadarmo je maďarská kuchyňa vo svete známa svojou výbornou chuťou. Popoludňajší program bol venovaný vyhláseniu výsledkov detskej súťaže a odmene víťazov. K večeru, po príchode DESIRA zo Slovenska a jeho odchode spoločne s druhým Desirom ďalej do vnútrozemia Maďarska sa M 131.1025 s prívešákom vybrala naspať do Lučenca. Nasledovala ju i zvolenská M 131.1053, ktorá si to ale ešte zamierila opäť do V. Krtíša. Hanisčanskú osádku čakala cesta na východ, kým tú zvolenskú na sever.


Kyvadlová doprava, Szécsény, 01.05.2009 © Igor Molnár

Opäť nám prialo počasie, ktoré prilákalo mnoho ľudí. Hlavne naši južní susedia sa tentoraz mohli zviezť k nám a to hneď v modernej motorovej jednotke. Viacerí z nich využili príležitosť prehliadnuť si Lučenec alebo Fiľakovo so svojou dominantou – hradom. Podľa toho, čo sme mali možnosť počuť, plány do budúcna majú organizátori naozaj smelé. Ostáva nám len veriť, že ich naplnia. Dovidenia o rok v Szécsény.

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-161: Lučenec - Kalonda - Veľký Krtíš

Súvisiace odkazy