Výlet za železnicami 4 - Múzeum ČD Lužná u Rakovníka

6.6.2009 8:00 Lacino.h

Výlet za železnicami 4 - Múzeum ČD Lužná u Rakovníka

Víkend 16. a 17.mája sa v Múzeu ČD v Lužnej u Rakovníka uskutočnil Prvý parný víkend, spojený s jazdami parných vlakov ťahaných rušňami 310.072, 354.195 a 434.1100 v okolí Lužnej u Rakovníka. Z Prahy prišiel parný vlak ťahaný rušňom 475.179, ktorý priviezol návštevníkov. V depe jazdil Parný vozeň Komárek M 124.001, ktorý pútal veľkú pozornosť návštevníkov.



Múzeum sa nachádza v priestoroch bývalej výhrevne Spoločnosti Buštehradskej dráhy, ktorá vznikla v roku 1871 . Lužná bola jednou z posledných služobní ČSD s parnou prevádzkou, ktorá tu končila až koncom sedemdesiatych rokov. Prevádzka depa ako služobne ČD bola ukončená v roku 1996 a už o rok neskôr aktivitou radu spolkov tu bola zahájená výstavná činnosť. V roku 1999 České dráhy nadviazali založením svojho železničného múzea. Nájdeme tu predovšetkým parné rušne, motorové rušne, motorové vozne, historické osobné ale aj nákladné vozne a rôzne špeciálne vozidlá ako koľajový žeriav, snehomet, snehový pluh a pod. Súčasťou expozície je aj úzkorozchodná železnica s rozchodom 800 mm, ktorá pochádza z podnikovej dopravy kladenských hutí POLDI.

Súčasťou múzea sú rôzne expozície, ktoré sú rozčlenené podľa jednotlivých odvetví železničnej dopravy. Svoje miesto tu našli expozície zamerané na lokomotívne hospodárstvo, cestovné lístky, rôzne predmety ako napríklad historické čiapky, návestné pomôcky, návestidlá a aj traťového hospodárstva . Samozrejme v múzeu nemôže chýbať aj veľké množstvo modelov a modelové koľajisko.

Ale vráťme sa naspäť k akcii , ktorá zahájila parnú sezónu v okolí Lužnej u Rakovníka . Z Prahy bol vypravený Sp 1792 Muzeum ČD Lužná ťahaný parným rušňom 475.179 a s postrkovým rušňom T 478.3101 po príchode ktorého do Lužnej u Rakovníka sa múzeum naplnilo návštevníkmi.
Hneď pri vchode do múzea deti lákal parný rušeň alá Amerika , ktorý ich za veľkého nadšenia vozil po svojom okruhu.

Ďalším veľkým lákadlom pre deti bol kinematovlak, kde sa vo vozni premietali detské filmy. Poriadali sa tu aj rôzne súťaže v kreslení, množstvo detí bolo aj v okolí záhradnej železnice, ktorá bola rozložená trošku ďalej.

Bolo tu aj množstvo stánkov s bohatou ponukou modelov v rôznych veľkostiach. Dalo sa tu kúpiť takmer všetko od najstarších modelov až po novinky. Veľkým lákadlom bolo aj pekné modelové koľajisko vo veľkosti H0, ktoré bolo v trvalom obliehaní divákov.

Pre tých, ktorý chceli vidieť železnicu v skutočnej veľkosti, bolo vystavených veľa exponátov od parných rušňov pred a v remíze cez motorové rušne, motorové vozne až po historické vozne či už osobné alebo aj nákladné. Samozrejme nesmiem zabudnúť aj na expozíciu priemyselnej dráhy z POLDI Kladna.

Veľkým lákadlom bol aj parný vozeň Komárek M 124.001, ktorý vozil záujemcov po depe. Bol takmer stále plný detí a ich rodičov.

Súčasťou akcie boli aj parné jazdy po okolí Lužnej u Rakovníka. Jedna z nich sa uskutočnila do Stochova. V čele vlaku stála 434.1100, ktorá tak isto pútala veľkú pozornosť.

Bohužiaľ som musel svoju návštevu ukončiť a vybrať sa domov, ale plný príjemných zážitkov som si dal sľub, že sa do Lužnej čoskoro vrátim.

Galéria

Súvisiace odkazy