Oslavy 100 ročnice TREŽ

10.7.2009 8:00 Miroslav Sekela a Igor Molnár

Oslavy 100 ročnice TREŽ

V tomto roku uplynulo 100 rokov od spustenia prevádzky úzkorozchodnej električky na trati spájajúcej „Perlu Považia“ – Trenčiansku Teplú s kúpeľným mestom Trenčianske Teplice. Oslavy prebiehali počas dvoch víkendov – posledného júnového ( 26 – 28.6 ) a prvého júlového ( 4 – 5.7 ). Počas oboch víkendov prišli výročie TREŽ – ky osláviť stovky malých aj veľkých návštevníkov, ktorí doplna zaplnili súpravu električky a letného vozňa.

  

Počas prvého víkendu osláv návštevníkov veľakrát pokropil dážď, naopak druhý víkend sa niesol v znamení krásneho slnečného počasia.  Mimoriadne vlaky počas osláv boli tvorené električkou 411 902 „Delimonka“ a historickým letným vozňom zapožičaným z Čiernohronskej železničky. Po dlhej dobe tak stanica v Trenčianskych Tepliciach opäť zažila „šibovanie“ s prívesným vozňom.

Každý deň premávalo 6 párov mimoriadnych vlakov - v párnu hodinu vyrážali vlaky z Trenčianskej Teplej, na spiatočnú cestu z Trenčianskych Teplíc sa vlaky vydávali v nepárnu hodinu. Vlaky premávali maximálnou rýchlosťou 15 km/h, jedna jazda tak trvala 18 minút. Počas jazdy si mohli cestujúci vypočuť nahrávku o histórii samotnej trati a obcí, cez ktoré trať vedie.

Pravidelné vlaky na trati TREŽ boli nahradené náhradnou autobusovou dopravou. Potešujúce bolo, že autobusy jazdili prázdne, obsadené boli len zopár cestujúcimi. O čo menej bolo cestujúcich v autobusoch, o to viac ich bolo v električke a letnom vozni. Najväčší záujem bol o zvezenie v letnom vozni, miestenky doň sa míňali rýchlosťou blesku.

Okrem samotného zvezenia sa električkou, si mohli návštevníci užiť aj bohatý sprievodný program. Počas prvej soboty vystúpila pre návštevníkov dychová hudba Dobranka a folklórny súbor Teplanka. Tieto súbory spríjemňovali cestujúcim aj prvú jazdu mimoriadneho vlaku.

V Trenčianskej Teplej sa mohli návštevníci povoziť na malých drezinách, pozrieť si výstavku motorových vozňov radu 810, 811, 812 a 813, nakuknúť do remízy električiek, navštíviť železničných modelárov z Komárna v ich vozni a pokochať sa nablýskaným „Hurvínkom“ M 131.1443, ktorý majú v opatere nadšenci zo Spoločnosti Považskej dráhy. Toho, kto sa viacej zaujíma o históriu si mohol v teplanskej požiarnej zbrojnici pozrieť výstavu o histórii trate. A keďže nielen železnicou je človek živý, organizátori pamätali aj na potrebné občerstvenie pre návštevníkov.

Na stanici v Trenčianskych Tepliciach bolo možné zhliadnuť malú výstavku železničných modelov a techniky a opäť sa čo – to dozvedieť o histórii TREŽ. Väčšina návštevníkov si dopriala aj príjemnú prechádzku po kúpeľoch.

Oslavy 100 – ročnice trate budú pripomínať aj pamätné tabule, ktoré sú osadené na prístrešku v Trenčianskej Teplej, spred ktorého odchádzajú električky a na budove železničnej stanice v Trenčianskych Tepliciach.

 

Je treba poďakovať všetkým, ktorým osud TREŽ – ky nie je ľahostajný a ktorí pripravili tieto, v rámci možností dôstojné oslavy jubilea trate. Električkám a celej TREŽ – ke veľa, veľa spokojných cestujúcich, ktorí sa prevezú touto malebnou železničkou. A netreba zabudnúť aj na tých, ktorí budú  rozhodovať o jej budúcnosti – im poprajme chladnú hlavu pri ich rozhodovaní.

V galérii nájdete aj malú fotoprechádzku po trati TREŽ.

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-122: Trenčianska Teplá - Trenčianske Teplice

Súvisiace odkazy