Kam dráty ještě nenatáhli (2): Slovácký Kyjov

18.9.2009 8:00 Radek Hořínek

Kam dráty ještě nenatáhli (2): Slovácký Kyjov

Na konci prvního dílu svých reportáží z „nezávislého“ provozu jsem napsal, že v tom dalším se podíváme do kraje vína a vinic, do města ležícího na trati SŽDC č. 340. Tím městem je malebný Kyjov. Asi se někdo zeptá proč zrovna tam? Tak se mu pokusím odpovědět.

 

 

 

 

Už delší dobu mne lákala mechanická návěstidla na dvojkolejné nezadrátované trati. Nejsem totiž velkým příznivcem lokomotiv plných mědi, jejichž zvuk si nemůžu v krajině pořádně vychutnat. Dlouho jsem přemýšlel, které místo si na Vlárské trati vyberu k návštěvě. Nakonec to byl právě Kyjov. Sice jsou zde mechaniky jenom na veselské straně, ale i to mi stačilo. Ono v tom rozhodování hrálo roli několik aspektů a jedním z nich byla pro mě dostupnost.

Odjezdová mechanická návěstidla v Kyjově © Radek Hořínek

Díky tomu, že z Vyškova se vlakem do Křenovic nedostanu, abych si přešel z jedné trati na druhou a jízdu autobusem v horkém počasí jsem zavrhnul, tak se vítězem stalo malebné městečko, kde se po kojeních prohánějí Brejlovci, Katry, Kvatra a Šukafóny. Jak jsem cestoval nemá cenu popisovat. Vlaky jezdily a dokonce přesně a přepravily mne ze stanice výchozí do stanice cílové. Ne vždy sice na sebe navazovaly, ale i to se dalo využít k focení. Takto jsem si mezi Bzencem a Veselím nad Moravou mohl udělat nějakou tu fotku, abych si zkrátil čas.

842.009 na Sp1721 v úseku Bzenec - Veselí nad Moravou © Radek Hořínek

V Kyjově toho bylo pro mne hodně zajímavého. Asi za exota jsem byl, když jsem si přes plot fotil 730.633 z perónu na Kyjov zastávka, která posunovala v areálu firmy Vetropack Moravia Glass. Sledovalo mne několik lidí ze závodu a taky ti, kteří čekali na vlak. Dokonce jsem si udělal i krátkou a velmi rychlou prohlídku centra města, které se mi líbilo. Kromě toho jsem při čekaní na vlak projíždějící kolem mechanickými vjezdovými návěstidly pozoroval domorodé obyvatelstvo, jak vesele přechází přes koleje a moc je nezajímalo, že tudy může projet i nějaký ten vlak.

Hurá přes koleje a do televizních zpráv! © Radek Hořínek

Návštěvu v Kyjově jsem hodnotil kladně. Snad někoho moc rychle nenapadne se pustit do elektrifikace této dvojkolejné trati. Rád bych se na trať spojující Brno s Uherským Hradištěm znovu vrátil a ještě si udělal další fotky ve stanicích, kde mechanická návěstidla zatím odolávají výměně za světelná.

954.215 na Os4111 opouští Kyjov © Radek Hořínek

A kam v díle dalším? Po severu a jihu zůstane tentokráte na domácí půdě. Na focení mi totiž jako dopravní prostřed postačí jenom kolo a dobrá nálada.

Titulní snímek: 842.008 na Os 4107 v Kyjově © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy