1. máj s Kométou

8.5.2010 8:00 Dušan Antalík

1. máj s Kométou

1. máj, Sviatok práce, v uliciach Nového Smokovca vo Vysokých Tatrách sa koná prvomájový sprievod pracujúcich. V duchu komunistických čias organizuje OZ Pre Tatry spomienkovú retro akciu. Účastníkov dovezie historická električka z Popradu aj z Tatranskej Lomnice.

 






Takto v krátkosti sa dá opísať pozvánka na prvomájovú akciu vo Vysokých Tatrách, ktorú som dostal od kamarátov a členov Veterán klub železníc Poprad. V deň „D“ som si trocha privstal, aby som došiel včas do Popradu. Po príchode už v depe finišovali prípravy historickej súpravy na odchod. Súprava zložená z EMU 26.001 „Kométa“, zakrytého osobného vozňa TEVD 16 a otvoreného vyhliadkového vozňa TEVD 12 sa po súhlase na posun preposunovala na nástupište TEŽ stanice Poprad – Tatry. Cestujúci začali prichádzať a súprava sa pomaly zapĺňala. Nastála ôsma hodina, na návestidle sa rozsvietila zelená a vyzdobená súprava sa mohla vybrať na cestu do Starého Smokovca. Cestu nám spríjemňoval harmonikár Janko. 


Zo Starého Smokovca sa Kométa so súpravou vybrala do Tatranskej Lomnice pre ďalších návštevníkov. Historická T.E.V.D. súprava plná tatranských rekreantov ROH zo zotavovne Morava končila svoju jazdu na zastávke Nový Smokovec. Odtiaľ sa rekreanti a účastníci sprievodu presunuli na Jakubkovu lúku, kde bol pripravený program a občerstvenie. Za zvukov rezkých tónov v čele s alegorickými autami sa sprievod vydal smerom ku Grandu a späť. 


Po výdatnom obede v podobe perfektného guláša, sme sa pešo pobrali na stanicu pripraviť Kométu na druhú jazdu do Lomnice. Za obedom nezaškodí menšia prechádzka. Cestujúci sa zišli na peróne a po nastúpení do pristavenej súpravy, nás výpravca vypravil podľa cestovného poriadku. V Lomnici sme sa rozlúčili s milými cestujúcimi. Bolo trocha času aj na fotenie Barónky 425.958 a Vrany 840.003, ktoré čakali na odchod. Po ich odchode Kométa obehla svoju súpravu, vykonali sa patričné úpravy vzhľadu a pokračovali sme späť do Starého Smokovca. Tam sa opäť vykonal obeh súpravy a krátko po 13-tej hodine výpravca dáva súhlas na odchod, tento krát už do domovského Popradu. Cestou vystúpilo niekoľko cestujúcich, zo zvyškom sme sa rozlúčili na popradskej stanici. 


Aj keď slniečko sa veľmi neukázalo, retro akcia sa podarila na výbornú. Poďakovanie patrí organizátorom, ale aj tatranským frajerom z Veterán klubu železníc Poprad, s ktorými som strávil krásnu prvomájovú sobotu.

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-183: Poprad-Tatry - Starý Smokovec - Štrbské Pleso
  • ŽSR-184: Starý Smokovec - Tatranská Lomnica

Súvisiace odkazy