Zubačkou na krátku návštevu jarnej tatranskej prírody..

18.6.2010 8:00 Ing. Peter Kálman

Zubačkou na krátku návštevu jarnej tatranskej prírody..

V nedávnej minulosti som niekoľko dní strávil v Liptovskom Mikuláši. Už pri chystaní pobytu v Mikuláši som mal plán vo chvíli voľna využiť pohodlné a rýchle cestovanie vlakom a navštíviť aspoň na pár hodín Tatry, keď už som bol pri nich tak blízko.

 

 

 

 

 

V jedno slnečné popoludnie sa tento plán stal skutočnosťou a ja som sa posadil do osobného vlaku smer Štrba. V Štrbe nasledoval prestup na zubačku a o chvíľku som sa už viezol na Štrbské Pleso.

Ešte jeden pohľad na odpočívajúcu zubačku

Cestou v takmer prázdnej zubačke som z otvoreného okna v jarnom vánku sledoval pomaly sa prebúdzajúcu prírodu. Zatiaľ čo v južných nížinatých častiach krajiny sa pomaly začína s kosením, tu sa prvé trsy mladej trávičky len predierali cez žltohnedú pováľanú trávu z minulého roku, občas pokrytú ešte snehom.

Pohľad zo železničnej stanice Štrbské Pleso, Ostrva, Tupá, Končistá, v opadajúcom snehu pekne vidieť chodník tatranskej magistrály

 Keďže na Štrbskom Plese som mal času asi len tri hodiny, zvolil som smer trasy na Jamské pleso.

Povinná fotografia na brehu plesa, aj keď počasie mohlo byť krajšie

Po krátkej zástavke pri Štrbskom plese som vykročil po červeno značenom chodníku tatranskej magistrály miestami hustým smrekovým lesom, miestami vetrovou a lykožrútovou kalamitou poškodenými čistinami, na ktorých však už vďaka práci lesných odborníkov sa pomaly vracia život a verme, že o pár rokov sa aj tu budeme prechádzať mladým zdravým lesom. Tatry v tomto čase majú svoje zvláštne čaro.

Rázcestie do Furkotskej doliny s krásnymi Wahlenbergovými plesami

Hoci tu stále platí zimná uzávera, ktorá neumožňuje z dôvodu ochrany prírody pohyb turistov vo vybraných lokalitách, a aj otvorené chodníky sú mnohokrát rozmočené, alebo ešte pod snehom, napriek tomu umožnia každému návštevníkovi oddýchnuť si a zabudnúť na každodenné povinnosti a kochať sa krásnou prírodou. A možno ako je v lete chodník na Jamské pleso plný turistov idúcich na Kriváň alebo späť, či vracajúcich sa z Furkotskej doliny, v tomto čase tu nestretneme nikoho aj dve hodiny..

Jamske pleso – oáza pokoja

Ešte jeden pokus odfotiť zrkadlový efekt

 Po krátkom zastavení na Jamskom plese a hľadaní najlepších fotografických uhlov či prírodných motívov som sa vybral na cestu späť. Čakanie pri prestupe v Štrbe som využil na preskúmanie zákutí železničnej stanice, cesta do Mikuláša už ubehla aj vďaka miernej únave rýchlo.

Historická vŕtačka koľajníc

 Touto reportážou by som sa chcel s Vami podeliť o niekoľko fotiek, ktoré sa mi podarilo urobiť a možno aj ponúknuť spôsob, ako občas cez rušný pracovný týždeň možno na povinnosti zabudnúť..

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-182: Štrba - Štrbské Pleso
  • ŽSR-183: Poprad-Tatry - Starý Smokovec - Štrbské Pleso