KPŽ oslavoval na TEŽ

8.7.2010 8:00 Ing. Igor Molnár

KPŽ oslavoval na TEŽ

Vraví sa, že čas sa nedá zastaviť. A prítomnosť nám dáva za pravdu. Už je tomu mesiac, čo sa Kométa preháňala po trati tatranských elektrických železníc. Jeden z viacerých dôvodov prečo tomu tak bolo treba hľadať v minulosti. Tento rok je totiž tomu už 15. rokov od obnovenia činnosti Klubu priateľov železníc pri Žilinskej univerzite. Jeho bývalí a súčasní členovia sa toto výročie rozhodli osláviť vo Vysokých Tatrách.






Začiatok júna sa tak okrem parlamentných volieb niesol i v znamení ďalšej jazdy Kométy. Víkend sa po predchádzajúcich upršaných dňoch konečne ukazoval v priaznivejšom svetle. Viacerí klubisti si tak dali stretko v Starom Smokovci už v piatok popoludní. Tí z väčšej vzdialenosti prišli paradoxne skôr, ako ja, ktorý som to mal takmer na skok. :-) Večer sa niesol v znamení zoznamovania sa, spomínaní na predošlé akcie klubu ako i  plánovaní programu na víkend.

  Jedna  z prvých klubových akcií na MDD v spolupráci s agentúrou K2


Sobotné ráno bolo ako stvorené na pobyt v prírode. My sme sa však hneď zrána vybrali opačným smerom, dole do Popradu. Kométu sme prichystali na jazdu a v popradskej stanici čakali na prvých cestujúcich. Okrem nich sa na nás prišli pozrieť i z regionálneho pracoviska STV. Z Popradu sme vyrazili načas a pomaly ukrajovali prvé kilometre 1000 mm rozchodu. Malé prestávky z dopravných dôvodov niektorí z nás využili na zachytenie historickej súpravy s tatranskými štítmi v pozadí. 

     Čakanie na križovanie v Tatranskej Polianke


Menšie technické problémy neskôr spôsobili neplánované zastavenie vo Vyšných Hágoch. Po ich eliminovaní sme mohli pokračovať ďalej, až do cieľa našej jazdy. Bola ním žst. Štrbské Pleso, kde bol pre účastníkov individuálny program. Poniektorí z nás si tu splnili i svoju občiansku povinnosť. 

  Odvolili sme


Netradične odvolili priamo v Kométe, čo zachytila i kamera televízneho štábu, ktorý sa s nami viezol a pripravil do vysielania krátku reportáž. Zvyšný čas časť z nás využila na prechádzku po okolí, časť na zdokumentovanie prevádzky na ozubnicovej trati vedúcej zo Štrby. 

   Zubačka schádza do Štrby


Takto nám pobyt v najvyššej položenej stanici na sieti ŽSR ubehol pomerne rýchlo. Súprava nachystaná na cestu späť počkala na vypravenie a rozbehla sa dole traťou smerom na Tatranskú Lomnicu. Nečakané ťažkosti, ktoré nás sprevádzali, rozhodli o tom, že sa nakoniec do T. Lomnice nešlo. Predĺžený pobyt v Starom Smokovci sme tak mohli opäť využiť na prechádzku v okolí. Ja som si to zamieril k údolnej stanici pozemnej lanovky a konečne zdokumentoval moderné vozidlá na tejto jedinej pozemnej lanovej dráhe na našom území. 

  Vozeň č.1 pozemnej lanovky ide na Hrebienok


Zvyšná časť jazdy s Kométou do Popradu sa niesla v príjemnej atmosfére. Po jej ukončení nás čakala ešte prehliadka popradského depa aj s jeho zaujímavými exponátmi. Večer sme opäť venovali spomienkam, súčasnosti a pohľadom do budúcnosti klubu priateľov železníc pri ŽU. 

  Opäť bude zo mňa tatranská krásavica


Je dobré, že stále má kto prevziať povestnú štafetu po odchádzajúcich členoch, ktorí ukončili štúdium v Žiline. Vidieť, že to čo sme kedysi pred 15. rokmi obnovili má svojich pokračovateľov i dnes. Členom Veterán klub železníc Poprad zas patrí poďakovanie za jazdu Kométou ako i za opateru s akou sa venujú historickým vozidlám im zvereným.

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-183: Poprad-Tatry - Starý Smokovec - Štrbské Pleso