Leto so železnicou pokračuje, čakajú nás ešte štyri nostalgické víkendy

14.7.2010 12:00 Marek Hrin

Leto so železnicou pokračuje, čakajú nás ešte štyri nostalgické víkendy

O projekte cezhraničnej spolupráce „Zvýšenie atraktivity prihraničného regiónu spojazdnením historického vlaku“, ktorý pripravili Združenie obcí kopaničiarskeho regiónu Veľká Javorina – Bradlo a Společnost železniční Výtopna Veselí nad Moravou sa tu popísalo už veľa.

Rozmýšľal som teda, ako o pravidelných letných nostalgických jazdách napísať niečo nové, niečo, čo sa zatiaľ v článkoch neobjavilo. Nakoniec som sa rozhodol pre formu akejsi turistickej pozvánky do kopaničiarskeho a horňáckeho regiónu. Nebude to teda čisto o železnici, ale hádam mi to návštevníci vlaky.net prepáčia... Nech sa páči, vážení cestujúci, nastupovať!


Najskôr malá rekapitulácia. Prvá z nostalgických jázd v úseku trate č. 343/SŽDC – č. 121/ŽSR Veselí nad Moravou – Nové Mesto nad Váhom od Starej Turej po Veselí sa uskutočnila už v auguste 2009 pri príležitosti 80. výročia otvorenia trate. Mimoriadny vlak vtedy ťahala bratislavská Uhranka. Tento rok sezónu na začiatku júna otvoril motorový vozeň M 262.007 a nasledovala ho prievidzská 464.001, ktorá okrem iného vozila návštevníkov 51. Medzinárodného folklórneho festivalu MYJAVA 2010. Prvý júlový víkend bol v réžií Spolku považskej dráhy Žilina a ich Hurvínka M 131.1443 s prívesným vozňom BDlm zo zvolenského depa, no a zatiaľ poslednú jazdu si v slovensko-českom pohraničí „odmakala“ vrútocká Šľachtičná. Pestrá paleta historických železničných vozidiel prilákala doteraz na trať pod Bielymi Karpatmi veľa záujemcov z kruhov odbornej i laickej verejnosti. A ľudia sa ešte môžu tešiť na ďalšie štyri nostalgické víkendy. V dňoch 17. – 18. 7. bude opäť premávať 475.196 zo Spolku Výhrevne Vrútky, v auguste ju vystrieda M 274.004 „Modrý šíp“ a celú sezónu ukončí 28. – 29. 8. 2010 Uhranka... Vidieť také množstvo historických rušňov na jednej trati v rozpätí troch mesiacov je naozaj unikátne a je jasné, že časť cestujúcich sa príde odviezť len kvôli nim. Sú tu však skupiny ľudí, ktoré hľadajú aj niečo viac, nejakú pridanú hodnotu. Chceli by stráviť pekný deň so svojimi rodinami, priateľmi a okrem vozenia sa vlakom, hoci historickým, aj niečo zažiť, vidieť, skúsiť. Kraj pod Veľkou Javorinou im ponúka niekoľko možností...

Hurvínek križuje s Regionovou vo Velkej nad Veličkou.
Hurvínek križuje s Regionovou vo Velkej nad Veličkou.

Treba pribaliť aj bicykle...

 Overenou možnosťou je spojenie železničnej nostalgie a cykloturistiky. Na myjavských kopaniciach a okolí sa nachádza niekoľko dobre značených cyklotrás rôznych kategórií, ku ktorým od roku 2007 postupne pribudli desiatky cykloodpočívadiel, navigačných panelov s mapami a fotografiami prírodných, turistických a historických zaujímavostí. Samotná železničná trať od Starej Turej po Veselí nad Moravou (vrátane) prechádza dvanástimi obcami či mestskými časťami, z ktorých takmer každá môže byť východiskovým bodom na peknú cyklotúru. Napríklad zo Starej Turej môžete vyšliapať na najvyšší vrch Bielych Karpát – Veľkú Javorinu (970 m n. m.) alebo sa vydať smerom do Nového Mesta nad Váhom a zastaviť sa na legendami opradenom Čachtickom hrade, ktorý sa vypína priamo nad žel. zastávkou Višňové. Z hradného vrchu je pekný výhľad na štreku kľukatiacu sa po úpätiach vrchov. Navyše, priamo na staroturianskej stanici sa nachádza železničné múzeum dokumentujúce históriu a súčasnosť miestnej trate so zvláštnym zreteľom na zabezpečovaciu a komunikačnú techniku.

Rovnaké miesto, rovnaký pohľad, viac ako 80 ročný rozdiel..., autor: Jaro (rarach)
Rovnaké miesto, rovnaký pohľad, viac ako 80 ročný rozdiel..., autor: Jaro (rarach)

 Dobrou voľbou je i Myjava, odkiaľ sú bez problémov dostupné vodné nádrže v Brestovci a Starej Myjave, mestská časť Turá Lúka s kopaničiarskym skanzenom Gazdovský dvor a vyhliadkovou vežou na vrchu Hrajky, no a ďalej v smere na Senicu aj zrúcanina hradu Branč. Ak vystúpite na zastávke Brestovec, neprehliadnite portál tunela gen. M. R. Štefánika, ktorý je najvýznamnejšou stavbou na trati a so svojou dĺžkou 2421,5 m bol do roku 1931 najdlhším tunelom v celej ČSR. Potom môžete pokračovať na vrch Poľana s 22 m vysokou turistickou rozhľadňou, odkiaľ je skvelý výhľad na Biele a Malé Karpaty, Záhorie, Považský Inovec a ďalšie pohoria. Na úpätí Poľany, vedľa cesty vedúcej k vyhliadke, je vidno pozostatky lanovej dráhy, ktorou sa spúšťal lomový kameň využívaný na stavbu trate a Štefánikovho tunela.

Výhľad z turistickej rozhľadne na Poľane.
Výhľad z turistickej rozhľadne na Poľane.

 Na ďalšej rozhľadni sa môžete zastaviť po prejdení hranice v moravskom Javorníku. Veža stojaca v lokalite Drahy je veľmi dobre viditeľná už z vlaku a nachádza sa priamo pri hlavnej komunikácií spájajúcej Českú republiku a Slovensko. Južná Morava vás celkovo môže potešiť početnými vínnymi pivnicami a v Blatnici pod Sv. Antonínkem, ako už napovedá samotný názov obce, stojí za to pozrieť sa na pútnické miesto s kostolom sv. Antoníka situované na vrchu nad obcou. V konečnej stanici Veselí nad Moravou by ste nemali vynechať prehliadku rušňového depa a sídli tu aj partner projektu Společnost železniční Výtopna Veselí nad Moravou, ktorá v súčasnosti dáva dohromady unikátny rušeň EP 1000. Podľa slov členov združenia práce na mašinke napredujú a ak sa nestane nič mimoriadne, o dva roky bude môcť vyjsť po prvý raz na trať... Okrem toho vo Veselí nájdete zámok s parkom a známy Baťov kanál, po ktorom sa dá plaviť do Strážnice a ďalej až do Skalice.
 Uvedené informácie môžu rovnako dobre využiť aj priaznivci pešej turistiky, na ktorých len v kopaničiarskom kraji čaká 184 km značených trás...

Parný rušeň EP 1000 vo veselskom depe čaká na svoje znovuzrodenie...
Parný rušeň EP 1000 vo veselskom depe čaká na svoje znovuzrodenie...

Vlakom za kultúrou a pamiatkami

 Javornícke zpívaní, Horňácke slavnosti, medzinárodný folklórny festival MYJAVA, Dožinky v Turej Lúke, Staroturiansky jarmok, Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov na Veľkej Javorine... Slovensko-české pohraničie tu žije najmä folklórom a ľudovými tradíciami. Celoročne... Takmer každý víkend sa v niektorej z obcí prepojených železnicou niečo deje. Nemá zmysel to tu celé vypisovať, ak to niekoho zaujme, odporúčam mu pozrieť si pozvánky na kultúrne akcie na weboch jednotlivých obcí a vybrať si podľa svojho gusta. Ponuka je široká, a to nielen z oblasti folklóru. Tu radšej spomeniem len niektoré prírodné a historické pamiatky, ktoré vás pri ceste vlakom môžu zaujať.
 Na Starej Turej sú to napríklad husitská veža a pranier zo 17. storočia, v Myjave zasa štyri kostoly – najstarší z roku 1610 v časti Turá Lúka, Múzeum SNR a už spomínaný Gazdovský dvor. V Turej Lúke – U Belanských stojí viac ako 600 ročná lipa veľkolistá, v ktorej bútľavom kmeni sa podľa tradície ukrývali ľudia počas II. svetovej vojny. Vo Vrbovciach stojí za návštevu Vrbovčianska izba dokumentujúca ľudovú históriu obce a kostol sv. Alžbety.
 V moravskej obci Louka u Ostrohu stojí krásna kaplnka so zvonicou zdobená slováckymi ornamentmi, v Blatnici si zasa môžete pozrieť Blatnické múzeum zamerané na ľudovú kultúru a históriu obce, „Blatnické budy“ – vínne pivnice a samozrejme pútnickú Blatnickú horu s kostolíkom. Najviac historických pamiatok je zrejme vo Veselí nad Moravou, spomeniem len barokový zámok s parkom a rybníkmi a Kostol svätých Anjelov strážnych s kláštorom servitov.

Vrútocká 475.196 valí z Moravy na Slovensko.
Vrútocká 475.196 valí z Moravy na Slovensko.

Niečo od železnice by nebolo...?

 Bolo, bolo, čoby nie... Ak vás miestna horská trať zaujme, môžete sa o nej niečo dozvedieť z nových informačných panelov, ktoré sú umiestnené v blízkosti staníc a zastávok od Veselí nad Moravou až po Starú Turú. Komplexné informácie o histórií i súčasnosti železnice nájdete aj v stálych expozíciách na veselskej, myjavskej a staroturianskej stanici. Škoda len, že staničné budovy samotné už nevyzerajú tak, ako kedysi a mnohé z nich sú v dosť zlom stave a „skrášlené“ výtvormi sprejerov... Osloviť však môžu aj dnes. Svojim jednotným architektonickým stvárnením s prvkami ľudovej architektúry, maľovanými slováckymi ornamentmi – žudrom a pod.
 Na trati, ktorej náročná stavba kvôli prírodným a terénnym podmienkam bola vymyslená tak, aby sa eliminovali úrovňové križovania, nájdete 5 veľkých viaduktov – najdlhší Papradský má 254 m, tri tunely – gen. M. R. Štefánika pod Poľanou, Poriadsky a Čachtický, hlboké zárezy a vysoké násypy... Spolu sa na trati nachádza 61 mostov – podjazdov a nadjazdov. Mnohé z nich sú aktuálne hojne využívané na fotenie historických vlakov...

Šľachtičná na Devánskom viadukte medzi Myjavou a Brestovcom. © Radovan Plevko
Šľachtičná na Devánskom viadukte medzi Myjavou a Brestovcom. © Radovan Plevko

A čo ďalej?

 Pravidelné nostalgické jazdy na kopaniciach skončia posledným augustovým víkendom a potom budeme bilancovať, ako to celé dopadlo, aký to malo zmysel a čo z toho využiť v budúcnosti... Zámerom organizátorov je, aby sa v rámci udržateľnosti projektu aj v ďalších rokoch nostalgické jazdy realizovali. Síce nie v takom rozsahu ako počas tohto leta, na to by obce samotné peniaze nemali, ale niečo predsa. Istú nádej dáva už spomínaný, momentálne rekonštruovaný veselský parný rušeň EP 1000, ktorý by v budúcnosti mohol jazdy historického vlaku zabezpečovať bez návozov... Uvidíme. Máme pred sebou ešte štyri nostalgické víkendy a verím, že aj tie pritiahnu pozornosť verejnosti na túto trať, jej technické a prírodné špecifiká. Že tu ľudia nájdu aj čosi viac, ako pár kilometrov koľajníc a budú sa do slovensko-českého pohraničia radi vracať. Všetci ste srdečne vítaní! Kedykoľvek...

Velká nad Veličkou, koľaj dole je podniková vlečka Kordárny...
Velká nad Veličkou, koľaj dole je podniková vlečka Kordárny...

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy