Na skok do Lupkówa

13.9.2010 8:00 Michal Melicher

Na skok do Lupkówa

Po tom čo povodne dočasne uzavreli hraničný prechod Plaveč –Muszyna, presmerovala sa záťaž tohto prechodu jednak na prechod Skalité-Zwardoň, a taktiež spôsobila znovuotvorenie prechodu Medzilaborce - Lupków. Napriek tomu, že túto udalosť sleduje takmer celé železničiarske „osadenstvo“ SR aj ČR, fotografi sú na získané zábery veľmi skúpi.

I keď určite vzniklo počas leta omnoho krajších záberov, a Lupkówskym prechodom prechádzali vlaky väčšou frekvenciou, pokúsim sa priblížiť vám kraj Andyho Warhola, aspoň ja, týmto krátkym fotovýletom až z ďalekej Starej Turej.


S cieľom zarchivovať početné Lupkówske odklony, som sa aj ja vybral spolu s Matiasom na prelome júla s augustom, R 615 smer ďaleký východ. Po tom čo sa vo Vrútkach naše kupé úplne vyprázdnilo, dopriali sme si spánok až po Košice. Z Košíc sme podriemkavali už len na jedno oko, pretože sme pozorne sledovali súpravy vhodné na odklonové vlaky. Ako to už pri našom šťastí zvykne bývať, nácestné stanice zívali prázdnotou. „Vhodné“ prípoje umožňovali medzi-zastávku v Strážskom, kde sme aj vystúpili. Tu sme sa mali stretnúť s Ondriq-om, ktorý mal doraziť s Os 9105 z Prešova. Keďže mobil mi nedvíhal, už som tušil že pre neho je ešte hlboká noc. Potvrdilo sa to príchodom motoráku z Prešova v zložení 812.060 s prívesným vozňom, v ktorom sa Ondriq nenachádzal. Vo dvojici sme teda ešte naďalej vďaka „ústretovosti“ ZSSK zotrvali v Strážskom, keďže sme tu zbystrili 752.051 a 751.071.

 
Matias dokumentuje odchod 752.051 do Humenného. Strážske, 29.7.2010 © Michal Melicher 

Prípojovosť ranných vlakov v Humennom je totiž veľmi zlá. R 615 prichádza o 7:25, osobný vlak do Medzilaboriec odchádza o 8:22. Príchod R 443 z Prahy o 9:13, odchod vlaku do Medzilaboriec 10:18. A ak by ste náhodou chceli využiť víkendové turistické spojenie do Poľska, tak musíte byť o 6:22 v Humennom, čo znamená, že ak cestuje napríklad z Košíc – nemáte šancu. Niet čudo, že toto spojenie je tak slabo využívané. Vráťme sa ale k našej ceste. Krátko po spomínanom motoráku sa do Humenného vybrala aj 752.051 ako rušňovlak. My sme počkali na Os 8905 z Michalian, ktorý mala na starosť 810.405. Usadili sme sa do prívesného vozňa s poriadne špinavým interiérom. O chvíľu nás čakal prestup do motoráčiku do Medzilaboriec. Opäť sme využili služby prívesného vozňa, keďže sme chceli využiť otvoriteľné okná, a opäť sme sa nestačili čudovať nad špinavými sedadlami a vlastne celého interiéru. Neznalí miestnych pomerov sme vystúpili na „veľkej“ stanici kde nás očakával manipulák s ťapkou 721.107.

 
721.107 sa pripravuje na cestu do Humenného, Medzilaborce 29.7.2010 © Michal Melicher

Po povinnej fotodokumentácie sme sa pobrali vyhľadať penzión, kde sme zložili batožinu a vybrali sa späť na stanicu. Miestny výpravca nám oznámil správu že od Poľska sa blíži kontajnerový Pn 45850 a ďalej minimálne do večera sucho. Tak sme neváhali a ohrozovaní kakovými spoluobčanmi sme striehli na spomínaný Pn medzi „veľkou“ a „malou“ stanicou. Po prechode vlaku sme rýchlym krokom prekráčali až k opačnej predzvesti, kďe sme plánovali zvečniť 751.073 pri pokračovaní ďalej. To sme ale po hodinovom čakaní vzdali a pobrali sa späť do stanice, občerstviť sa. Kontajnery sa nakoniec pohli po takmer 4-hodinovej prestávke v Medzilaborciach. 752.049, ktorá bola na postrku tohto vlaku, ostala v stanici a tak sme sa venovali aspoň jej. To už nám mal dávno robiť spoločnosť aj Ondriq, avšak okrem toho, že ráno zaspal, tak prepásol aj prestup v Humennom, fotením 754.032. A tak dorazil až podvečer. Voľný čas v Medzilaborciach sme využili na zaujímavé debaty s miestnymi železničiarmi. Situácia sa nijako nezlepšila a tak sme sa pobrali spať, s plánom na druhý deň navštíviť Lupków.


752.049 na závese kontajnerového Pn45850 do Veľkej Idy, Medzilaborce 29.7.2010 © Michal Melicher

 
Po odstavení čaká 752.049 na ďalší vlak..., Medzilaborce 29.7.2010 © Michal Melicher

Ondriq mal opäť ráno problémy so vstávaním, zmeškať vlak sme mu ale tentokrát nedovolili. Na stanici v Medzilaborciach sa k nám pripojil aj miloss ktorý nám po celý deň robil akéhosi sprievodcu. Nepotešila nás opäť správa od výpravcu že zatiaľ len kontajnery 45850/45851. Z viacerých nepraktických cezhraničných lístkov sme vybrali ten najlacnejší a nastúpili sme do medzištátneho osobného vlaku 8975 Medzilaborce – Lupków, pozostávajúceho z MV 810.380. V Lupkówe nás už očakával poľský osobák na čele ktorého bola SU42-522. Týmto vlakom sme pokračovali do bývalej stanice Nowy Lupków. Oproti 810 sa nám cestovalo veľmi pohodlne, a taktiež sme sa mohli kochať Poľskou krajinou z otvorených okien. V Nowom Lupkówe sme pozreli nezjazdnú časť Bieszczadzskiej lesnej železnice a vydali sa pešo späť do Lupkówa. Cestou sme zastihli aj kontajnerový vlak prichádzajúci z Poľska. Ten Slovenský si dával načas, a tak sme mohli pešo dôjsť až k Slovenskému portálu cezhraničného tunela. Tu sme už zaujali vhodné pozície a čakali. Búchanie sŕdc Humenských strojov bolo počuť už z veľkej diaľky. Decibely narastali a kontajnerka sa pomaličky driapkala do náročného stúpania. Keď sa dvojica 752.051 a 751.073 nachádzali priamo vedľa mňa, vlak ktorý sa už viac menej len plazil, znenazdajky zastal, pre poruchu na postrkovej 752.049. Po niekoľko minútovom čakaní nasledoval rozbeh a s ním spojený hudobný koncert na ktorý asi nezabudnem nikdy. 26 promilové stúpanie dalo horšie udržiavaným rušňom riadne zabrať. A ako sa možno dočítať v diskusiách, či odsledovať prevádzkový stav Humenských „Pegasov“, počas odklonov postupne odchádzajú jeden po druhom.

 
ST 43-338 s Pn45850 smeruje do pohraničnej stanice Lupków, 30.7.2010 © Michal Melicher 

Miloss si zbehol pofotiť do stanice výmenu stráží na oboch vlakoch, matias ondriq a ja sme sa presunuli len k Poľskému portálu. Skutočne sme nečakali, že kým sa Pn 45850 pohne smer Slovensko, ubehnú až 2 hodiny. Ale dočkali sme sa. Vlaková 751.073, 40 kontajnerov a dvojitý postrk 752.040+051 sa po krátkom stúpaní pustili dolu domov. My sme mali času ešte mnoho a tak sme sa vybrali pešo do Smolniku, kam už zachádza aj prevádzkovaná časť Bieszczadzskiej kolejky lesnej. Dobrava na tejto železničke však spočíva v jednom páre vlakov do Smolniku ( cez víkendy ) a v jednom páre do Pryszlupu, takže sme žiadny vláčik nevideli. Miloss nám cestou porozprával niečo o miestnej krajine, a veru možno povedať že táto časť Poľska je v skutku nádherná. Po náročnejšej prechádzke sme v Novom Lupkówe očakávali poobedný vlak do Lupkówa. Prišla pre nás rovnaká súprava aká nás tu ráno nechala. Z Medzilaboriec ale dorazil vytunningovaný motor 810.536, s upravenými sedadlami podľa vzoru 811 resp. 812. Počas dvadsaťminútovej cesty dolu možno vidieť stavby bývalej staničky v Palote či nevidieť už zbúrané budovy výhybne vo Vydrani. Po príchode do Medzilaboriec nás tu zrejme na provokáciu čakala súprava prázdnych vozňov Eas spolu so 752.040 a 752.051, ktoré čakali až na nástup nočnej smeny.

 
810.536 čaká na svoj čas odchodu, Lupków 30.7.2010 © Michal Melicher

 
Ďalší vlak nachystaný do Poľska - v čele 752.051, Medzilaborce 30.7.2010 © Michal Melicher

Ako sme sa neskôr dozvedeli, po slabších dňoch dopravy na Lupków, nasledovali dni silné, to už sa ale nepísali naše zážitky, ale zážitky iných železničných turistov, ktorých tam počas leta vďaka odklonom prúdi neúrekom. I napriek tomu, že sme zachytili minimum vlakov, to bol krásny víkend sprevádzaný pekným počasím a dobrými ľuďmi. Ostáva mi len poďakovať miloss-ovi, že nám spravil sprievodcu a tlmočníka a železničiarom v Medzilaborciach za veľmi ústretoví prístup. Dovidenia nabudúce.

Foto: autor, Ing. Martin Horňák, Ondrej Miko

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-191: Michaľany - Medzilaborce - Lupków (PL)

Súvisiace odkazy