Výlet s Magdou k hámrom a za históriou kinematografie

28.10.2010 8:00 Ing. Igor Molnár

Výlet s Magdou k hámrom a za históriou kinematografie

MAGDA túto sezónu najazdila mnoho kilometrov po lokálnych tratiach v blízkom i vzdialenejšom okolí Košíc. Jedným z jej výletov bola opätovná jazda dolinou Bodvy, do Medzeva. To čo naši cestujúci mohli vidieť a spoznať sa dozviete v nasledujúcej reportáži. Odvtedy už korytom Bodvy pretieklo veľa vody, ale spomienky ostávajú stále čerstvé.








V ten augustový deň to spočiatku nevyzeralo na ideálne počasie. V Košiciach ráno poprchávalo, no ako sa neskôr ukázalo, bol to už len neškodný dážď po nočnej búrke. S pribúdajúcimi kilometrami oblačnosť ubúdala. Na stanici v Medzeve nás tak okrem dychovej hudby vítalo i slnečné počasie. Po krátkom programe sme sa presunuli do neďalekej Šugovskej doliny ukrývajúcej poklady minulosti.

Miestna samospráva pre nás prichystala milé prekvapenie. V jednom z hámrov nás čakala ukážka toho, ako sa tu kedysi vyrábali rôzne pracovné náradia. Fortieľ tamojších majstrov bol známy široko-ďaleko. My sme sa stali svedkami, ako sa  kus kovu pod rukami šikovného majstra za niekoľko minút premenil na rýľ.
Po prehliadke starého hámra sme sa presunuli do  centra Medzeva.

Pár základných informácii o ňom:

História mesta:
- prvá nepriama písomná zmienka r. 1272
- najstaršia zachovaná písomná zmienka pochádza z roku 1359
- k prvej vlne osídľovania došlo v 14. storočí na pozvanie uhorského panovníka Belu IV.
- výstavba vodných hámrov začala v roku 1371, najväčší rozmach hámrov v roku 1870.
- v tej dobe ich bolo 109 a 198 vyhní
- r. 1430 sa Nižný Medzev oddelil od plebánie Vyšný Medzev
- r. 1639 vznikol námornícky cech
- Medzev zaradený do spoločenstva dolnospisškých  baníckych miest a v r. 1697 sa stal  slobodným kráľovským baníckym mestom
- r. 1732 na podnet baróna Gregoriusa Sorgera, biskupa v  Sedmohradsku  /rodák z Medzeva/ započatá výstavba kostola /dokončený 1735/
- r. 1752 postavená prvá škola v Medzeve, dovtedy chodili do V. Medzeva
- r. 1846 otvorený prvý poštový úrad a r. 1870 Čerhátska sporiteľňa
- r. 1890-1896 sa začalo s výstavbou železnice
- r. 1960 Nižný a Vyšný Medzev sa spájajú do obce Medzev a r. 1966 získava štatút mesta
- r. 1999 Medzev sa nariadením vlády  rozdelil do mesta Medzev a obce Vyšný Medzev

Geografická poloha:
Mesto Medzev je súčasťou okresu – Košice okolie, ktorý je začlenený do Košického samosprávneho kraja s rozlohou kraja 6752 km2. Hranice kraja - na juhu Maďarsko, na východe Ukrajina, na severe Prešovský samosprávny  kraj a na západe Banskobystrický samosprávny kraj. Mesto Medzev má rozlohu 31,86 km2 leží v nadmorskej výške 313 m medzi dvoma pohoriami Národný park Slovenský kras a Slovenským Rudohorím. Mesto Medzev je prístupné cestou 2. triedy č. 548 z mesta Košice cez obec Jasov - 36 km a z mesta Moldava nad Bodvou vzdialenosť - 17 km, od obce Jasov 6 km Zo západnej  strany je od obce Štós vzdialené 9 km a od obce Smolník 24 km. Železničnou dopravou je mesto Medzev spojené s mestom Moldava nad Bodvou 17 km, v súčasnosti je toto železničné spojenie využívané len pre nákladnú dopravu /od februára 2003/

V meste sme si prezreli interiér kostola s bohatou výzdobou. Po prehliadke sme sa rozdelili na dve skupiny. Kým tá prvá absolvovala výstup na kostolnú vežu, tak tá druhá navštívila kinematografické múzeum STM. To vzniklo  zo zbierok medzevského rodáka a bývalého prezidenta SR Rudolfa Schustera a jeho rodiny. Po týchto prehliadkach nám poriadne vytrávilo a tak sme hlad a smäd chceli zahnať v miestnych podnikoch. Na naše nemilé prekvapenie, najesť sa nikde nedalo. Neostávalo nám nič iné len siahnuť na posledné zásoby donesené z domu.

Slnko bolo na vrchole svojich hrejivých síl a my na pokraji tých svojich. Začali sme sa pomaly schádzať na staničke, kde nás čakala MAGDA. Tá nás za niekoľko desiatok minút bezpečne dopravila naspäť do Košíc.
Náš ďalší výlet sa skončil a my sme sa rozišli do svojich príbytkov. Priniesli sme si do nich ďalšie cenné zážitky. Mnohí z nás sa navyše veľa dozvedeli z histórie kinematografie. Cesta k súčasným moderným digitálnym fotoaparátom a kamerám bola tŕnistá a nadmieru zaujímavá. To čo sme nimi mohli zachytiť pri ďalšom výlete, tentoraz na východ od Košíc sa dozviete v reportáži, ktorá bude zverejnená čoskoro.

Galéria

Súvisiace trate