Reportáž z Vychylovky

8.5.2011 16:00 Ondrej Krajňák

Reportáž z Vychylovky

Na konci októbra roku 2010 bol predĺžený víkend. Deti mali školské prázdniny v piatok, potom pondelok aj utorok. Bolo to pri príležitosti sviatku Pamiatky zosnulých. Ja s manželkou a 14 ročným synom sme tieto voľné dni využili tak, že sme si urobili päťdňovú rekreáciu. Zvolili sme si Oravu a Kysuce, kde sme ešte neboli.

 

 

 


Ubytovali sme sa v súkromnom penzióne vo Vitanovej a odtiaľ sme robili výlety do okolia. Boli sme v Poľsku v Zakopanom, v Roháčskej doline v Západných Tatrách, aj sme sa okúpali v termálnej vode v Oraviciach. Ale  nenechali sme si ani ujsť príležitosť navštíviť Historickú lesnú úvraťovú železnicu vo Vychylovke. Prišli sme tam v nedeľu  31. októbra 2010. Ani sme nevedeli, že je posledný deň prevádzky. Práve v túto nedeľu sa premávalo naposledy. Veľmi nás to potešilo. Kúpili sme si cestovné lístky a vydali sa parným vláčikom na prvú úvrať. Náš vlak pozostával z jedného otvoreného vozňa ťahaného parným rušňom U 45.9. Pri ceste späť sa v stanici Chmúra vykoľajil pred srdcovkou výhybky vozeň prvou nápravou. Všetci sme museli vystúpiť a čakať, kým neposlušnú nápravu nasadia na koľaj. Personál volal do depa pre pomoc, ale nakoniec nebola potrebná. Šikovný rušňovodič pomaly potiahol vozeň a na srdcovke sa pekne nakoľajil. Nastúpili sme a pokračovali ďalej. Mali sme krásne jesenné slnečné počasie. Vláčik premával ďalej. Ľudí pribúdalo, nakoniec pre veľký záujem spojili dva vozne a dve mašinky. Vpredu parný, za ním dva otvorené vozne a vzadu motorový rušeň BNE 50. 

 

Medzi jednotlivými jazdami nám personál predviedol aj ťahanie oplenového vozňa naloženého drevom, keď brzdár tento vozeň pri jazde dole kopcom musí ručne brzdiť.  My sme si ešte prezreli skanzen a potom sme sa vybrali po starej lesnej asfaltke ponad štreku smerom do sedla Beskyd, kde sa stretávajú dve trate. Teda úvraťová železnica z Vychylovky, čiže Kysucká a trať Oravskej lesnej železnice z Oravskej Lesnej – zo stanice Tanečník.  Tu sme mali opäť šťastie. Práve prichádzal vláčik z Oravskej strany – z Tanečníka na Beskyd. Vláčik tvoril jeden otvorený vozeň ťahaný motorovým rušňom DH 100 - 4. Aj tu bol vláčik plný cestujúcich. Keď cestujúci vystúpili, rušeň obehol odstavený vozeň. 

 

Počkali na cestujúcich, ktorí sa vybrali na neďalekú rozhľadňu pokochať sa krásnymi výhľadmi na okolitú krajinu. Keď sa cestujúci vrátili, vláčik sa pohol smerom dole späť do Tanečníka. My sme sa autom tiež posúvali po rozbitej ceste smerom do Oravskej Lesnej. Pred dedinou bola križovatka, na ktorej som neodbočil doľava, lebo tam bola veľmi zlá cesta, ale som odbočil doprava a dostali sme sa do centra dediny. Keby som bol odbočil vľavo, dostali by sme sa k stanici Tanečník. Takto sme ju minuli. Odbočka k staničke Tanečník bola až na konci dediny, neskoro som ju zaregistroval, takže sme už na Tanečník nešli. Ani sme veľmi času už na to nemali. Nakoniec, Oravská časť nebola ani v pláne. Vybrali sme sa na Vychylovku, a to, že sa vyštveráme aj do sedla Beskyd a tam uvidíme aj Oravský vláčik, to bolo mimo programu, o tom sme sa náhle rozhodli až na Vychylovke. Zlákalo nás k tomu krásne počasie, tak sme to riskli a podarilo sa. Bol to krásny výlet. Oplatí sa vyjsť do sedla Beskyd a pokochať sa pohľadmi na Oravu z peknej rozhľadne. Ešte jedna zaujímavosť. Stanica v sedle má názov Beskyd, ale na neďalekom turistickom rázcestníku je názov sedlo Demänová.

Galéria

Súvisiace trate

  • HLÚŽ-903: Historická lesná úvraťová železnica - Vychylovka

Súvisiace odkazy