Výlet za železnicami 9 – Trenčianska Teplá a jej trate

12.5.2011 16:00 lacino.h

Výlet za železnicami 9 – Trenčianska Teplá a jej trate

Pôvodne mala byť táto reportáž o dvoch tratiach na ktorých sa zastavila od 1.mája osobná doprava ale v poslednej chvíli sa rozhodlo , že električka ostane aspoň v letnej sezóne jazdiť. O jej osude sa má rozhodnúť do decembra.

 

 

 

 

Keďže sa blížil čas zastavenia osobnej dopravy na Trenčianskej elektrickej železnici z Trenčianskej Teplej do Trenčianskych Teplíc, vybral som sa spolu s manželkou ešte posledný krát pozrieť sa na električku premávajúcu do Teplíc a urobiť si pár spomienkových fotografií. Do Trenčianskej Teplej sme pricestovali R 602, ktorý dotiahla reklamná Coca Cola.

Stanica Trenčianska Teplá leží na trati Bratislava – Žilina a je prípojnou pre trať Trenčianska Teplá – Vlársky Průsmyk kde v Nemšovej odbočuje trať do Lednickych Rovní a prípojnou úzkorozchodnú trať do Trenčianskych Teplíc. Budova železničnej stanice je ešte stále pôvodná postavená pri výstavbe Považskej železnice. Na žilinskom zhlaví stojí pomerne dosť veľké depo ktoré zabezpečovalo svojimi rušňami vozbu vlakov na trati Trenčianska Teplá – Vlársky Průsmyk – Brno, Nemšová – Lednicke Rovné, Trenčín – Chynorany, Trenčín – Púchov. Dnes sa už v tomto depe nachodí len zopár motorových vozňov radu 810 a 811 pre vozbu osobných vlakov a niekoľko rušňov radu 742 a 751 ktorých majiteľom je Cargo.

Trenčianska elektrická železnica má vlastné nástupište s budovou a aj vlastné depo a meniareň. Doprava na trati je zabezpečovaná elektrickými vozňami radu 411.9 zjednodušeným spôsobom ( podľa bývalého predpisu D3) a grafikon je postavený pre jednu súpravu na trati. Viac z histórie a aj súčasnosti trate sa dozviete na stránke, ktorá je tejto železničke venovaná.
 
 
Po príchode sme sa premiestnili k nástupišťu TrEŽ-ky aby sme zdokumentovali odchod električky do Teplíc. Po jej odchode sme sa vybrali na kratučkú prechádzku do obce na križovatku hlavnej cesty, kde sme zdokumentovali návrat električky do Teplej. Po návrate na stanicu do Teplej sme stretli Karla, ktorý sa z Ostravy vybral s tým istým zámerom ako my, zdokumentovať prevádzku na električke ešte pred jej zastavením. Po krátkom rozhovore sme sa dohodli že ideme sa vyviesť električkou do Teplíc. Vystúpili sme na zastávke Trenčianske Teplice zastávka a urobili zopár snímok električky.
 
 
Nakoľko Karel ešte v Tepliciach nebol, urobili sme si krátku prechádzku po centre mestečka. Ako sa blížil čas príchodu električky sme sa vybrali ju očakávať na stanicu. Rozprávali sme sa o rentabilnosti prevádzky. Električka je obeťou nekoncepčnosti dopravy na Slovensku pretože takmer prázdnu električku obiehajú takmer prázdne autobusy. A niekedy je to aj štyri až päť autobusov s najviac piatimi cestujúcimi v nich. A grafikon električky tiež nerobí dobré prípoje v Teplej na rýchliky.
 
 
Po návrate do Trenčianskej Teplej sme sa išli osviežiť do miestneho bufetu lebo Karel vyhladol a ja som vysmädol. Rozhodli sme sa navštíviť ešte aj druhú trať kde sa už po 1.máji vlakom nedostaneme. Jedná sa o trať Trenčianska Teplá – Vlársky Průsmyk. Táto trať zažila aj svoju slávu ked po nej chodili rýchliky z Teplej do Brna. Jazdili na nich motorové vozne radu 850 a 851, ktoré boli neskôr nahradené súpravami v čele s okuliarnikmi z ktorých nakoniec ostalo len pár osobných vlakov do Bylnice a od 1.mája už nič. Je to nádherná trať v krásnej prírode. Viac o tejto trati sa dozviete napríklad aj vo Wikipédii. V dobe svojho vzniku to bola tretia trať okrem Břeclavi a Jablunkova ktorá spájala Cechy a Slovensko.
 
 
Náš osobný vlak bol zostavený z dvoch motorových vozňov radu 811 a to 007 a 001. Vozeň 811.001 bol odvesený v Hornom Srní a 007 pokračovala až do Bylnice. Cez hranicu sa okrem nás viezlo asi dvadsať cestujúcich, ktorí už teraz musia spôsob prepravy riešiť inak. Pri našom príchode bola stanica v Bylnici prázdna ale za pár minút sa naplnila až tromi osobnými vlakmi. V stanici dodnes slúži elektromechanické zabezpečovacie zariadenie s mechanickými návestidlami.
 
 
Ale my sme už museli nastúpiť do osobného vlaku smer Horní Lideč. Po krátkom pobyte sa už vracala Regionova 077 nádhernou prírodou na Horní Lideč. Cesta nám ubehla v družnom rozhovore a občasnom dokumentovaní staníc veľmi rýchlo. Po zastavení na Lidči nastalo rýchle lúčenie lebo Karlovi už vchádzal Ex 126, ktorý po krátkom pobyte pokračoval do Prahy. My sme mali ešte pár minút čas do odchodu osobného vlaku do Púchova, ktoré som využil na dokumentáciu vozidiel v stanici.
 
 
Plný zážitkov sme nastúpili do osobného vlaku a vrátili sa späť na Slovensko po krátkom pobyte u priateľov v Českej republike s vedomím že tento okruh už tak skoro absolvovať nebudeme môcť.
Na konci galérie som pripojil pár fotiek električiek ktoré boli robené pri mojich predchádzajúcich návštevách Trenčianskej Teplej a Teplíc.
 
Titulná snímka: 411.902-0 v Trenčianskej Teplej ako Os 3408 © lacino.h

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-120: Bratislava - Žilina
  • ŽSR-122: Trenčianska Teplá - Trenčianske Teplice
  • ŽSR-123: Trenčianska Teplá - Horné Srnie - Vlárský průsmyk (CZ)
  • ŽSR-124: Trenčianska Teplá - Lednické Rovne

Súvisiace odkazy