861 konečne v Humennom (aj keď zatiaľ len počas skúšobných jázd)

3.11.2011 8:00 Marek Ondrejka

861 konečne v Humennom (aj keď zatiaľ len počas skúšobných jázd)

Od momentu prvej skúšobnej jazdy rady 861 v okolí svojho rodiska pretieklo riekami pod Tatrami vody viac než dosť. Dokonca sa jednotka 861 pozrela na skúšky i do zemí českých, až nastal čas, na chvíľu nazrieť i do miesta svojho budúceho pôsobiska, do Humenného.









Ceste do Humenného predchádzali minulý týždeň skúšobné jazdy v úseku Vrútky – Košice. Prvý deň skúšobných jázd  26.10. 2011 absolvovala 861 spomenutú trasu „poprázdno“. Nasledujúce dni už so záťažou, keď obsadenosť súpravy imitovali vrecia naplnené pieskom o hmotnosti 20 ton.

Myšlienka spracovať skúšky na východnom Slovensku do obrazovej podoby v nás skrsla viac menej náhodne. Prvým impulzom bola otázka v stredu večer v pošte od Igiho, čo robím vo štvrtok. Moja odpoveď bola jasná. Plánujem si do svojho archívu prvýkrát zachytiť 861 na východe. Vo štvrtok 27.10. 2011 má 1. násled 121, číslo pod ktorým sa prvá jazda do Košíc konala, plánovaný príchod o 9.30 hod.

Vo štvrtok ráno sme sa s Igim stretli o deviatej s plánom zachytiť 861-tku pred Košicami niekde v okolí Kostolian pri Hornáde. Ako sme ukrajovali prvé metre na fotofleky prezváňame dobrým dušiam, aby sme zistili presnú polohu objektu nášho záujmu. Mária sa však v čase nášho očakávania pred cieľom cesty  nachádza vďaka výlukam iba v Markušovciach. Preto sa operatívne presúvame ďalej. Igi ostáva vo Veľkej Lodine, ja pokračujem na Ružín k tunelu.

Tesne po zložení  pri tunely sa Mária objavuje v plnej kráse. Cvak- mám ju, sadám do auta, v Lodine priberám Igiho a naberáme smer Košice. Na stanici stíhame urobiť i prvé stanicovky a už Mária odchádza a my sa dohadujeme čo ďalej.

Keďže v pondelok máme obidvaja voľno a z východu sa na našich stránkach takéto dokumentačky neobjavujú často, padá jasné rozhodnutie čo robíme v pondelok: V rámci možností trošku Máriu ponaháňame medzi Prešovom a Humenným, kde sa vykonajú 2 páry skúšobných jázd.

V piatok však ešte zachytávam 861 001 pri výjazde z ťahanovského tunela. V pondelok ráno vyrážame z Košíc o siedmej ráno, krátko po pol ôsmej sme na prešovskej stanici, kde nám na úvod vedľa seba zapózovali 671 004 ako Os 8764 a 861 001 pripravujúca sa na cestu, smer Humenné.

Stretávame Patrikka, ktorý sa na nasledujúcich cca 9 hodín stáva naším spoločníkom pri putovaní za Máriou. Alžbeta opúšťa Prešov a smeruje do Lipan. My si robíme ďalšie fotky novej motorovej súpravy a smerujeme na prvý fotohalt.

Igi ostáva v Nemcovciach, patrikka nechávam medzi Nemcovcami a tunelom ja sa si hľadám dobré miesto pri výjazde z tunela za Nemcovcami.

Na týchto miestach sme sa zdržali o niečo dlhšie, pretože Márii sa do cesty postavili traťováci s nutnou údržbou trate. V Nemcovciach Mária čaká na príchod traťovákov zo smeru Vranov. Po ich príchode sa oproti plánom vydáva s približne hodinovým meškaním  na ďalšie kilometre i ona.

Po prejazde súpravy smerujeme na Humenné i my. Súpravu, ktorá do Humenného zastavovala kvôli testom a meraniam vo všetkých staniciach i zastávkach, dobiehame pred Vranovom nad Topľou. Vranov prebehneme a rozkladáme sa v okolí Nižného Hrabovca. 

Súprava okolo nás svižne prebehla a my sa poberáme smer Humenné. Prvýkrát však do cieľa nedôjdeme, keďže po telefóne od Millossa sa dozvedáme, že  v Humennom sa konal rýchly obrat. Tak sa otáčame i my a smerujeme k hanušovským viaduktom. Po odstavení auta pod viaduktom však počujeme piskot 861 001 a tak máme prvé fotky iba zospodu.

Po dohode už nesmerujeme do Prešova, kde kvôli meškaniu predpokládame ďalší rýchly obrat a tak sa rozdeľujeme v okolí Hanušoviec nad Topľou, aby sme získali čo najlepšie fotky. Po prejazde súpravy naberáme smer Humenné.

Doprava na ceste je oproti dopoludniu o poznanie hustejšia a tak Máriu „chytáme“ na priecestí v Strážskom.

Po príchode do Humenného sa stretávame s Millossom a keďže sa Mária vybrala zbrojiť do depa, my sa poberáme za ňou. V depe sa Mária tešila veľkému záujmu a pozornosti prítomných. Zdravíme sa a pár slov prehodíme s Vychodniarom. 

Po dozbrojení sa Mária pozrela i do haly a vybrala sa na hranicu, aby Humenné stihla opustiť pred dopravnou špičkou medzi Humenným a Strážskym. Slnko už stráca svoju silu a tak posledným miestom fotenia na trati sa stáva okolie Brekova. 

Mária to stihla. Nám už ostáva iba návrat domov. Máriu po ceste vidíme vo Vranove a v úplnej tme ju míňame i v Šarišských Lúkach. Prichádzame do Prešova, kde robíme posledné fotky.

Mária sa vydáva na cestu do Vrútok a my do Košíc.


Na záver by som chcel poďakovať všetkým, ktorí majú zásluhu na tom, že sa to táto fotoreportáž zrealizovala, všetkým ktorí nám poskytli svoje fotografie a videa.

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy