Návrat stratenej Bratislavčanky GANZ Eg 6: Transport do Bratislavy

12.11.2011 8:00 Roman Delikát Zdroj: Viedenská električka

Návrat stratenej Bratislavčanky GANZ Eg 6: Transport do Bratislavy

Pôvodne sme od začiatku projektu rátali s tým, že rušeň budeme prepravovať na cargo vagóne po koľajách, ale táto možnosť na koniec nebola pre nás rentabilná. Rozhodli sme sa, že rušeň pôjde po ceste a tiež, že bude vykladaný mobilným autožeriavom. Ideálnu kombináciu tohto všetkého bez náznaku nejakých problémov nám ponúkli v spoločnosti FELBERMAYR.

Tu sme od začiatku narazili na profesionálov, ktorí vedeli presne čo robiť. Dohadovanie transportu bolo preto už len milou starosťou.

 


Na začiatku októbra 2011 sme preto išli ešte raz do Eferdingu, kde sme potvrdili náš záujem rušeň odkúpiť. Súčasťou tejto akcie bolo aj „zobratie mier“, ktoré sme potrebovali kvôli naplánovaniu cestnej prepravy a s tým súvisiacich povolení či už na rakúskej alebo našej strane.
Limit bola najmä výška, kde rakúske cestné orgány zvyknú robiť problémy pri výške nad 4,5 metra. Ideálne bolo mať súpravu aj s rušňom maximálne do výšky 4 metre (súčet výšky návesu od zeme a samostatná výška rušňa). V hre bolo viacero alternatív od demontáže podvozkov, jednotlivých častí až po demontáž zberača. Pri demontáži podvozkov by však mohlo prísť k poškodeniu niektorých mechanických častí.

RD Eferding, prísun Eg6 k nakládke ○ Roman Delikát
RD Eferding, prísun Eg6 k nakládke. 25. 10. 2011 © Roman Delikát

Po zvážení rizík a prerátaní všetkých alternatív sme dospeli k názoru, že postačujúca, bude iba demontáž zberača. Špeciálne upravený náves, na ktorom bude rušeň prepravovaný bude dosť nízky na to, aby sme nemali žiadnu kolíziu s mostom alebo tunelom. Tiež jeho dĺžka bude postačovať na to, aby naň vošiel rušeň a zaň zberač.
Pred samotnou prepravou bolo potrebné ešte prichytiť dva štvorosové podvozky ku karosérii rušňa (aby po nadvihnutí žeriavom neostali separátne na koľajach) a tiež namontovať opäť všetky 4 motory do pôvodného stavu, tak ako majú byť.

Naloženie

Ďalší významný míľnik v živote rušňa nastal 25. 10. 2011. Ráno bol rušeň pripravený na naloženie aj s už demontovaným zberačom. Prepravná firma si rozložila náves do transportnej polohy a následne sme mohli začať z jeho nakladaním. Rušeň bol dotlačený na manipulačnú koľaj, ktorá bola špeciálne upravená (uzemnenie a vypnutie trolejového vedenia). Potrebné bolo tiež zafixovanie jednotlivých častí, ktoré by po nadvihnutí mohli povypadávať, príp. sa posunúť alebo inak poškodiť. Rušeň bol prostredníctvom dvoch oceľových hranolov prestrčených cez podvozky a štyroch zdvihákov (každý nosnosť 10 ton) zdvihnutý do potrebnej výšky, tak aby pod neho mohol nacúvať špeciálne upravený trailer. Následne bol položený na drevené hranoly a zafixovaný drevom a reťazami proti posunu. Zostávalo ešte naložiť a zafixovať samotný zberač, čo však už bola ľahká nuda. Celý proces naloženia prebehol bez problémov aj vďaka skúsenému tímu rakúskej firmy Stern und Hafferl, ktorá s podobnými aktivitami má skúsenosti, ale aj nášho prepravcu a prítomnosti Petra Kalla z MDC, ktorý na všetko dohliadal.

RD Eferding, nakládka Eg6. 25. 10. 2011 © Roman Delikát
RD Eferding, nakládka Eg6. 25. 10. 2011 © Roman Delikát

Drobným zdržaním v doteraz bezproblémovej akcii bolo meškanie rakúskeho sprievodného vozidla. Pretože transport bol klasifikovaný ako nadrozmerný a špeciálny, tak okrem všetkých potrebných povolení nás muselo sprevádzať aj sprievodné vozidlo. To malo za úlohu dohliadať na bezkolíznosť a bezpečnosť cestnej premávky okolo prepravnej súpravy. Krátko pred štvrtou hodinou poobede sa konvoj pohol smerom do Bratislavy. Rušeň sa po dlhom čase vydal na cestu späť domov. Na lokálnej ceste z Eferdingu k diaľnici A8 vedúcej do Linzu a následne po A1 do Viedne bolo potrebné kvôli dĺžke súpravy ísť na dvoch kruhových objazdoch v protismere, ale ani to nebol problém. Na diaľničnom odpočívadle za Linzom sme skontrolovali upevnenie rušňa na traileri a jemne dotiahli reťaze na ľavej strane.

Eg6 naložená na návese s doprovodným vozidlom v Rakúsku. 25. 10. 2011 © Roman Delikát
Eg6 naložená na návese s doprovodným vozidlom v Rakúsku. 25. 10. 2011 © Roman Delikát

Zvyšok transportu do Bratislavy po diaľnici A1 bol bezproblémový. Impozantná bola najmä večerná jazda po vonkajšom obchvate Viedne S1 cez jednotlivé tunely. Demontáž zberača sa ukázalo ako správne a postačujúce riešenie pretože od stropu tunelov a ich osvetlenia delilo strechu rušňa len zopár centimetrov. Pár minút po siedmej večer celý transport dorazil na diaľničný prechod Kittsee – Jarovce. Tu prebehla výmena sprievodných vozidiel zabezpečujúcich bezpečnosť cestnej premávky počas transportu. Okrem toho tu už netrpezlivo čakali prví fanúšikovia z nášho klubu, ktorí sa nevedeli dočkať momentu, kedy budú môcť nášho krásavca vidieť v plnej paráde. Kolóna sa pohla smerom na hraničný prechod Petržalka - Berg, kde bolo na druhý deň naplánované stretnutie s médiami. Po príjazde bolo potrebné zdvihnúť náves o niekoľko centimetrov, aby sa jeho podvozok nezadrel o smerom nadol zvažujúcu sa cestu vedúcu na bývalé parkovisko pre kamióny. Noc tak strávil po 70 rokoch opäť v Bratislave, iba pár metrov od miesta, kde viedla niekdajšia trať z Bratislavy do Viedne a ktorej fragmenty sa tu stále do dnešných dní dajú nájsť.

Eg6 po príchode na hraničný prechod Kittsee - Jarovce, 25. 10. 2011, výmena sprievodných vozidiel © Roman Delikát
Eg6 po príchode na hraničný prechod Kittsee - Jarovce, 25. 10. 2011, výmena sprievodných vozidiel. © Roman Delikát

Mediálna hviezda

Na druhý deň 26. 10. 2011 sa konalo už spomínané predstavenie verejnosti a novinárom. Tento špeciálny a pre Bratislavu nesmierne vzácny rušeň si v hojnom počte prišli pozrieť zástupcovia skoro všetkých slovenských médií a zaznamenali sme aj niekoľko médií z Českej republiky.

Eg6 prezentácia pred médiami na hraničnom prechode Petržalka - Berg. 26. 10. 2011 © Roman Delikát
Eg6 prezentácia pred médiami na hraničnom prechode Petržalka - Berg. 26. 10. 2011 © Roman Delikát

Po krátkom stretnutí a zdokumentovaní interiéru a exteriéru vyrazil rušeň na spanilú jazdu Bratislavou. Drobným neplánovaním zdržaním bola výmena autožeriavu, ktorý mal rušeň vo Vajnoroch vykladať. Miesto dohodnutého 100 tonového žeriavu bol nakoniec použitý 250 tonový žeriav.

250 tonový žeriav čaká na príchod súpravy s Eg6. 26. 10. 2011 © Roman Delikát
250 tonový žeriav čaká na príchod súpravy s Eg6. 26. 10. 2011 © Roman Delikát

Cestou do Vajnor (kvôli presunu žeriavu) si náš rušeň urobil aj krátku prestávku na diaľničnom odpočívadle Zlaté Piesky, kde na čerpacej stanici tiež vzbudil pozornosť motoristov.

Žeriavovanie

Hlavná akcia dňa však bola ešte len pred nami. Pripravení zamestnanci Múzejno-dokumentačného centra ŽSR už na nás spolu s Karkulkou (motorový rušeň T444.0060) a žeriavnikom a ďalšími zamestnancami FELBERMAYRU čakali na nezatrolejovanej koľaji na stanici vo Vajnoroch. Na vajnorskom kruhovom objazde bolo potrebné ísť opäť kvôli dĺžke v protismere a na poslednom úseku zhruba 200 metrov k miestu vykládky musela súprava cúvať.

Súprava sa prediera úzkymi uličkami Vajnor. 26. 10. 2011 © Roman Delikát
Súprava sa prediera úzkymi uličkami Vajnor. 26. 10. 2011 © Roman Delikát

Po jej pristavení boli pod rušeň prevlečené popruhy, ktoré boli uchytené na rameno žeriava. Dôležité bolo zabezpečiť kabínu a konštrukciu rušňa tak, aby po zdvihnutí nedošlo k deformácii jeho častí. Opätovne boli znovu zafixované jednotlivé časti na nápravách a podvozku. Po napnutí lán prišlo k najnáročnejšej a najpríťažlivejšej časti, kedy sa tridsaťtonový rušeň dostal do vzduchu.

250 tonový žeriav sa pohráva s Eg6. 26. 10. 2011 © Roman Delikát
250 tonový žeriav sa pohráva s Eg6. 26. 10. 2011 © Roman Delikát

V porovnaní s mohutným kolosom, na ktorom bol zavesený pôsobil ako hračkársky model. Jeho preloženie na koľaje bolo bezproblémové. K ľahkému dosadnutiu bolo potrebné páčením pomôcť druhému podvozku, ale išlo len o drobný úkon. Rušeň sa dotkol opäť slovenských koľají krátko po dvanástej hodine po veľmi dlhých 70 rokoch. Následne bol na jeho strechu upevnený zberač (ktorý však pri rekonštrukcii nahradia dva pôvodné) a tým bol pripravený na odtiahnutie do areálu MDC.

Na Eg6 sa spúšťa pantograf. 26. 10. 2011 © Roman Delikát
Na Eg6 sa spúšťa pantograf. 26. 10. 2011 © Roman Delikát

Nezvyčajnú súpravu tvoril motorový rušeň Karkulka T444.0060, jednosmerný elektrický rušeň Ganz E22.004 z histórie známejší ako POHÉV Eg 6 a otvorený nákladný vagón. Odtiahnutie mohlo začať a „égešestka“ absolvovala svoju prvú jazdu v Bratislave.

T444.0060 + Eg6 na svojej ceste Rendezom do areálu MDC.  26. 10. 2011 © Roman Delikát
T444.0060 + Eg6 na svojej ceste Rendezom do areálu MDC.  26. 10. 2011 © Roman Delikát

Na Rendez do MDC špeciálna súprava dorazila krátko pred pol druhou, kde je rušeň dočasne deponovaný až do momentu, kedy začne jeho rekonštrukcia. S jej začatím sa plánuje koncom tohto roka, resp. na začiatku roka budúceho. Našim plánom je rušeň predstaviť verejnosti na jar budúceho roku už v zrekonštruovanej historickej podobe. O priebehu samotnej rekonštrukcie, ale aj o termíne vystavenia vás však budeme určite informovať.
Na záver zostáva len dodať, že sme veľmi radi, že sa nám podarilo tento nesmierne cenný historický kúsok zachrániť a veríme, že po jeho rekonštrukcii bude ozdobou každej akcie, na ktorej sa zúčastní.

Areál MDC na Rendezi, Eg6 tu bude čakať na svoj ďaľší osud.  26. 10. 2011 © Roman Delikát
Areál MDC na Rendezi, Eg6 tu bude čakať na svoj ďaľší osud.  26. 10. 2011 © Roman Delikát

Naša veľká vďaka patrí firme FELBERMAYR SLOVAKIA s.r.o., ktorá má so špeciálnymi transportmi a žeriavovaním skúsenosti, a ktorá dohliadla na to, aby náš rušeň dorazil a bol vyložený v poriadku.

Video, klikni na foto
Video autor: Roman Delikát.

Špeciálne a veľké poďakovanie patrí Petrovi Kallovi z MDC, ktorý osobne dohliadol na naloženie v Rakúsku, ale najmä zorganizoval a zrealizoval celé bezproblémové vyloženie vo Vajnoroch a prepravu do MDC a tiež Michalovi Tunegovi a ostatným zamestnancom z MDC, ktorí prispeli k úspešnému vyloženiu a deponovaniu v MDC.

Ďakujeme taktiež všetkým, ktorí nás od začiatku podporujú, našim sponzorom, partnerom, ale aj organizáciám a jednotlivcom, ktorí prispeli do verejnej zbierky.

Verejná zbierka na rekonštrukciu rušňa pokračuje aj naďalej a svoje ľubovolné príspevky môžete posielať na účet: 0635505694/0900, variabilný symbol: 1914.

Ďakujeme

Ďalšie informácie o histórii Viedenskej električky, rušňa Ganz Eg 6 a rozsiahlu fotogalériu nájdete na www.facebook.com/viedenskaelektricka
Pre pozeranie stránok nie je potrebná registrácia na facebooku

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy