Vernisáž výstavy Milana Vojteka „Toulky po kolejích“

10.11.2011 21:00 Ivan Wlachovský Zdroj: Městské muzeum a galerie Břeclav

Vernisáž výstavy Milana Vojteka „Toulky po kolejích“

Dobrý den, deset let poté, co se pár mých snímků objevilo na výstavě ke 160 letům Ferdinandovy dráhy v Přerově připravilo Městské muzeum a galerie v Břeclavi první samostatnou výstavu fotografií z prostředí železnice. Začne vernisáží dne 10. listopadu v břeclavské synagoze, pár kroků od náměstí TGM. Dovoluji si tímto pozvat na výstavu, stejně jako i na oslavy výročí trati z Břeclavi do Lednice dne 17. listopadu, kdy z Brna do Lednice pojede vlak s parní lokomotivou.

 Milan Vojtek, oblastní redakce deníku Právo

 

Presne tento text sa objavil v mojej mailovej schránke začiatkom novembra.  Kto by odolal takému lákadlu? Milujem Shalomkove fotografie a vidieť výber toho najlepšieho som si ani ja, ani moja família nemohli nechať ujsť.

Pozvánka

Vo štvrtok 10. 11. sme v chvate odchádzali z Bratislavy tak, aby sme stihli začiatok výstavy. Poobedňajšie zápchy sa tesne za Bratislavou rozpustili a tak sme krátko po šestnástej hodine odkrajovali rýchle kilometre po diaľnici smerom do  mesta u susedov s názvom Břeclav. O 16:57 GPSko ohlásilo magickú vetu: Ste v cieli cesty. Dokonca aj zaparkovať sa podarilo. Bývalá synagoga, premenená na výstavnú sieň sa nachádza len pár desiatok metrov od Námestia T. G. Masaryka. Sieň bola plná do posledného miestečka. Množstvo Milanových priaznivcov sediacich, či stojacich bolo obdivuhodné. Vidno, že Shalomek je váženým členom miestnej komunity.

Na úvod zahrala skupina štvorlístok
Na úvod zahrala skupina Štvorlístok

Len pár minút po avizovanej sedemnástej hodine sa svojich nástrojov chytila country skupina Štvorlístok a začal samotný program. Odznelo niekoľko prejavov, preplietaných muzikou. Dozvedeli sme sa množstvo zaujímavostí nielen o Milanovi, ale aj o miestnej železnici do Lednice. Prejavy dozneli a konečne sme sa dostali k menej oficiálnej časti. Milan predložil 49 veľkoformátových fotografií, ktoré sú zmesou jeho umeleckej tvorby za posledné roky. Samozrejme, že som v niektorých spoznal dôverne známe miesta v Čechách a na Slovensku. Spomenuli sme si na spoločné chvíľky strávené spolu na rôznych akciách, alebo aj spoločných dovolenkách.

Úvodný komentár autora fotografií Milana Vojteka
Úvodný komentár autora fotografií Milana Vojteka

Prehliadka exponátov
Prehliadka exponátov

Prehliadka exponátov
Prehliadka exponátov

Medzi gratulantov patrila aj Doktorka
Medzi gratulantov patrila aj Doktorka

Neprichodí mi fundovane súdiť jednotlivé fotografie. Nechajme to na oficiálnych kritikov. Za seba a svojich blízkych môžem povedať iba slová: krásne, úžasné...

Prehliadka exponátov
Prehliadka exponátov

Výstava bude pokračovať až do 15. 1. 2012. Nachádza sa v Mestskom múzeu a galérii – synagoga Břeclav, U Tržiště 475/10. Otvorené je každý deň mimo pondelka od 10:00 do 17:00

Súvisiace trate

  • ŽSR-110: Bratislava - Kúty - Břeclav (CZ)

Súvisiace odkazy