„Lví flirtování“ zamíchá kartami v dálkové dopravě

7.3.2012 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

„Lví flirtování“ zamíchá kartami v dálkové dopravě

Asi nikomu neuniklo, že na koleje SŽDC pomalu, ale jistě vstupuje další uchazeč o přízeň cestující veřejnosti na lukrativní lince mezi jedinými dvěma milionovými aglomeracemi České republiky - Prahou a Ostravskem. Je proto na čase, aby tomuto jevu věnovaly svou pozornost i VLAKY.NET, byť z pochopitelných důvodů tak trochu proti vlastní redakční politice, založené na zásadě „byli jsme u toho“.

 
 
 
 
 
Zatím jsme nebyli. Na rozdíl třeba od Železničního magazínu, který ve svém prvním letošním čísle přinesl fotoreportáž z montážní haly firmy Stadler Polska Sp. z o.o, v níž dne 20.1.2012 právě finišovaly práce na první z celkem pěti objednaných pětivozových elektrických jednotek FLIRT, s nimiž hodlá dopravce LEO Express se začátkem platnosti jízdního řádu 2012/2013 vyrazit na páteřní trať mezi hlavním městem a Ostravou. A finišovaly nejen rychle, nýbrž také úspěšně, protože už 5.2.2012 k nám dorazila tisková zpráva o jejím převzetí, které se neobešlo bez účasti majitele firmy Leoše Novotného, jehož zkrácené křestní jméno dnes figuruje v názvu společnosti.
 

Leoš Novotný v kokpitu svého prvního FLIRTu dne 3.2.2012 © LEO Express
 
Český železniční dopravce LEO Express převzal první zbrusu nový vlak FLIRT od švýcarského výrobce Stadler Rail AG. Tato nízkopodlažní elektrická souprava nejmodernější konstrukce absolvuje na jaře letošního roku nezbytné zkoušky a bude testována i na zkušebním okruhu u Velimi. LEO Express postupně nakoupí celkem pět takovýchto jednotek, které začnou ještě letos přepravovat cestující mezi Prahou a Ostravou a nabídnou jim dosud nebývalé pohodlí a velmi kvalitní služby, psalo se v úvodu už zmíněné tiskové zprávy. Do naší redakce ovšem nedorazilo jen toto vcelku strohé sdělení, ale také další materiály, mj. několik snímků přejímaného vozidla.
 
LEO FLIRT 001 dne 3.2.2012: celkový pohled na jednotku, interiér oddílu třídy Economy,
interiér oddílu třídy Business a interiér oddílu třídy Premium © LEO Express
 
Filozofie použití: elektrická jednotka vs. lokomotivně tažený vlak... aneb ještěrka versus dinosaurus. Pro ryze osobního dopravce je dnes efektivnější provozovat elektrickou jednotku než vlak tažený lokomotivou. Takovou odpověď na možnou otázku zastánců klasických vlakových souprav si může zájemce o technické podrobnosti projektu přečíst v informačním materiálu, který byl rovněž součástí zmíněné zásilky. Vzhledem k tomu, že byla adresována médiím obecného charakteru, některá technická data jednotky v dokumentu odborněji fundovaný čtenář nenajde. Tento handicap však odstranil sám výrobce, který nabízí prospekt LEO FLIRTu:
 

Prospekt se po kliknutí do obrázku zobrazí ve formátu PDF v němčině,
 v angličtině je k dispozici
přímo zde
 
Podle už zmíněné reportáže v Železničním magazínu by měla první jednotka (které ještě nebylo Drážním úřadem přiděleno řadové označení) v průběhu března vykonat zkušební jízdy v úseku Siedlce - Łuków tratě číslo 2 PLK a koncem měsíce se přesunout na zkušební okruh v Cerhenicích. Jednotka 002 ji bude následovat s odstupem 3 – 4 týdnů a po příslušném schválení by měly obě během léta zahájit propagační provoz. O jednotce 003 je známo, že má být hlavním exponátem výrobce na letošním InnoTransu, jak to bude s dvěma zbývajícími, to se zatím neví. Dodávka je ovšem opožděna, první LEO FLIRT měl být předán v listopadu 2011.
 

Leoš Novotný přebírá svůj první FLIRT sice až 3.2.2012, ale se spokojeným výrazem
© LEO Express
 
Zdá se, že mladého podnikatele nesužují obavy z toho, že by příslušné dokumenty k provozu svých vlaků včas nezískal a ocitl se tak v pozici neúspěšného průkopníka soukromých vlaků na stejné trase, který musel svůj projekt zprvu na poslední chvíli odložit a po roce stornovat. A to i přes skutečnost, že v železniční dopravě už před tím podnikal (a podniká dál, i když pod jiným názvem), měl řádně zřízen přístup na ŽDC a jeho vlaky byly uvedeny v jízdním řádu. (Zájemci si mohou prohlédnout i stránky pro směr opačný.) Byť se ve vyjádření dopravce objevilo důvodů několik, primární příčinou bylo neschválení lokomotivy Siemens ES64F4.
 

Vizualizace stroje Siemens ES64F4 v barvách RT-Expressu; zdroj: už neexistující
stránka Railtrans s.r.o.
 
Za zmínku v této souvislosti stojí skutečnost, že ten schvalovací proces lokomotivy, kterou si tehdejší dopravce Railtrans s.r.o. k vedení svých vlaků zajisté poněkud nešťastně vybral, trval déle než pět let Provozovatel RT-Expressu žádost podal podle svého vyjádření v dubnu 2006 a lokomotiva byla k plnému provozu na kolejích SŽDC schválena až na sklonku roku 2011, alespoň podle zveřejněné zprávy. Zdá se však, že Leoše Novotného úvahy o podobném nebezpečí netrápí a ve včasné ukončení schvalovacího procesu svých elektrických jednotek pevně věří. Dokonce spřádá nové plány, k jejichž realizaci ještě letos koupí dalších 13 vozidel.
 

Trasy, ne něž nový dopravce hodlá vstoupit; zdroj: LEO Express (upraveno)
 
A nejen to. Myslí i na pohodlí cestujících hodné 21. století: Bavit se on-line, sledovat čerstvé zprávy, získávat přesné a aktuální informace o průběhu jízdy, elektronicky si objednávat služby na palubě, případně jednoduše elektronicky platit za vybrané produkty. To vše a mnohé další nabídnou cestujícím nové vlaky LEO Express. Umožní to technologie přední světové firmy Nomad Digital, která do souprav dodá komplexní infrastrukturu pro informační systém a internet. Tak praví ve svém úvodu další tisková zpráva nadějného (a jistě optimistického) dopravce. LEO Express si tak ještě před startem připisuje prvenství ve střední a východní Evropě.
 

Leoš Novotný předvádí dne 3.2.2012 ještě ve výrobním závodě pohodlí své třídy Premium
© LEO Express
 
Zdálo by se, že přinejmenším cestující mohou jásat, tedy za předpokladu, že Leoši Novotnému a jeho spolupracovníkům vyjde vše podle jejich předpokladů. Důvod k radosti mají určitě všichni zastánci poměrně často omílané teze, že konkurence dopravců je přesně to, co naše železnice potřebuje. Ale nic není černobílé a vše má i svou druhou stranu. Nemám přitom na mysli jen očividnou skutečnost, že to, co uspokojuje jedny, může působit vrásky druhým – v tomto případě jak Českým drahám, které měly v osobní dálkové dopravě na hlavním tahu (a všude jinde) monopol, tak jeho nedávnému narušiteli v podobě žlutých vlaků a.s. RegioJet.
 

162.117-6 v čele IC 1006 „Regiojet“ se dne 3.12.2011 blíží k pražskému hlavnímu nádraží
© Jiří Řechka
 
Tak třeba cestující moderní vlaky a dokonalé služby (pokud jimi jsou) zajisté vítají, ale vlastně jen potud, pokud cestují jen po jejich trase. Všem ostatním se s každým dalším dopravcem život značně komplikuje. Za současného stavu si totiž nemohou koupit jízdenku, na niž by mohli cestovat z libovolného tarifního bodu naší železniční sítě do jiného zčásti také tím pokrokovým vlakem. Nebo změnit při cestování dopravce, je-li to např. z časových důvodů potřebné - typicky u jízdenek z předprodeje nebo zpátečních. I když se vzájemné uznávání jízdních dokladů připravuje, nebude se zatím týkat právě oné lukrativní linky a oddělené odbavení potrvá.
 

Prodejní místo konkurence je na pražském hlavním nádraží hned vedle pokladen ČD
(21.11.2011) © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
K předběžné dohodě dopravců o vzájemném uznávání jízdních dokladů sice přistoupil i LEO Express, jenže... Nově vzniklá dohoda ale neřeší nejznámější konkurenční boj na české železnici. Zatím neumožní uznávat jízdné v konkurenčních vlacích z Prahy do Ostravy. A to právě kvůli tomu, že jak RegioJet, tak České dráhy tu jezdí na své komerční riziko a nejsou pod žádnou smlouvou se státem, píše ve výše odkázaném článku. Zkrátka cestování se s příchodem dalšího dopravce na tutéž trať mnohým cestujícím zkomplikuje, což může omezit i jejich zájem o jeho služby. Konkurence open access operátorů ovšem přináší i závažnější problém.
 

350.001-4 v čele EC 171 za zastávkou Bezpráví dne 16.10.2011 © Václav Vyskočil
 
Jeho podstata se vnímavému pozorovateli vyjeví třeba právě na trati u „kultovního“ Bezpráví, z něhož pochází i předchozí ilustrační snímek. Po hlavním tahu mezi Prahou a Českou Třebovou je totiž už dnes vedeno tolik vlaků různého druhu osobní i nákladní dopravy, že se nutně v jízdě navzájem omezují a kapacita některých traťových úseků se blíží svému naprostému vyčerpání. Za těchto okolností je třeba zajistit státní regulaci počtu operátorů osobní dopravy, poskytujících služby na vlastní podnikatelské riziko, nejen na této trati, ale obecně. Vhodné řešení má přinést nový drážní zákon, ale železniční odboráři volají po postupu rychlejším.
 

Na Ministerstvu dopravy by si měli uvědomit, že konkurence nemůže být bezbřehá
(21.11.2011) © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
I Ministerstvo dopravy si uvědomuje, že uspěchat vstup dalších nestátních dopravců na naše koleje by neprospělo nikomu, dokonce ani těm „soukromníkům“. Proto také vláda odložila plánované vypsání soutěží o vedení dotovaných rychlíků na vybraných tratích, jak jsme se nedávno dověděli. O účast v nich mají, krom Českých drah, které by musely obhájit svou stávající pozici, zájem nejen oba už zmínění jejich konkurenti, ale také společnosti další. Připomeňme si, že zde půjde o cosi docela jiného, než je ona konkurence v dálkové dopravě na páteřní spojnici Prahy a Ostravska, pro niž Ministerstvo dopravy v tomto GVD už spoje neobjednalo.
 

Nikdy nedotovaný spoj SC 510 Ostrava hl.n. - Praha hl.n. projíždí dne 17.09.2011
Suchdolem n.O. © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
To jsou některé okolnosti, za nichž si LEO Express chystá utrhnout svůj podíl z přepravního potenciálu železniční spojnice hlavního města republiky s jejím Ocelovým srdcem. Dalo by se o nich napsat ještě mnohé, ale nechejme už raději prostor diskusi, k níž by tato obecněji zaměřená část článku mohla být úvodem. Někomu se může zdát nepřípadné, začít jakousi oslavou počinu mladého podnikatele – a skončit u problémů, které možná jeho úspěch svým způsobem ohrožují. Neplyne to ze zlé vůle, ale z vědomí, že věci nelze vnímat vytržené z kontextu. Teď už jen závěrem Leoši Novotnému a jeho „lvímu expresu“ popřejme šťastnou cestu.
 

Památeční fotografie z přebírání prvního FLIRTu dne 3.2.2012 © LEO Express
Prameny a odkazy:
  1. Ministerstvo dopravy
  2. Drážní úřad
  3. SŽDC - Správa železniční dopravní cesty, státní organizace
  4. Jízdní řád 2011/2012 - trať 270 (Praha -) Česká Třebová - Přerov - Bohumín (formát PDF)
  5. Jízdní řád 2011/2012 - trať 270 Bohumín - Přerov - Česká Třebová (- Praha) (formát PDF)
  6. Konkurence železničních dopravců v Česku - Wikipedie
  7. Dějiny vlaků: Projekty soukromých vlaků
  8. LEO Express
  9. LEO Express - Wikipedie
  10. Stadler Flirt – Wikipedia
  11. České dráhy, a.s.
  12. Sdružení železničních společností
  13. Odborové sdružení železničářů
  14. „Žlutý podzim“, druhý měsíc, Ing. J.Pernička, in Železniční magazín 11/2011
  15. První LEO FLIRT před dokončením, Ing. J.Pernička, in Železniční magazín 1/2012
  16. Budoucnost české železnice v dokumentech evropské dopravní politiky, kolektiv autorů, in Železniční magazín 1/2012
  17. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní obrázek: Vizualizace jednotky FLIRT v barvách nastupujícího dopravce © LEO Express

Súvisiace odkazy