Štiavnická Anča a Valibuk

3.7.2012 8:00 Bc. Jozef Gulík

Štiavnická Anča a Valibuk

Keď sa povie 'Štiavnická Anča', každému je nad slnko jasné, že príde na pretras lokálka z Hronskej Dúbravy do Banskej Štiavnice. A ak tou pomyselnou Ančou má byť krabička 810 alebo 812 hobľujúca rozprávkovo krásnu trať hore-dolu, tak vzácny návštevník mužského rodu - manipulačný vlak - by sa mohol volať trebárs Valibuk.

      Miestnu železnicu, odbočujúcu z Hronskej Dúbravy a stúpajúcu údolím potoka Jasenica do starobylej Banskej Štiavnice nie je potrebné zvlášť predstavovať. Jej úzkorozchodná história, ale aj novodobá existencia, ktorá sa píše od roku 1949 je všeobecne známa. Bohužiaľ, rovnako známe sú aj snahy o zastavenie osobnej dopravy na tejto trati s číslom 154, ktoré by sa mali naplniť v decembri tohto roku.

     Netreba preto zahadzovať príležitosti vstúpiť do tohto kraja a 'dotknúť sa' jej. Najmä ak sa naskytne možnosť stretnúť na potulkách viac, než len motorový vozeň - krabičku, ktorá už tvorí inventár štiavnickej železnice. Takáto vzácna chvíľa nadišla aj 25. júna 2012, kedy sa na cestu údolím vydal manipulačný vlak, aby dopravil štvoricu vozňov do Banskej Belej. A keďže mali poslúžiť pre nakládku dreva, tak sa i jeho prezývka Valibuk, ktorú v nás jeho zjav evokoval, hodí o to viac.

 

746.007 čaká na križovanie s Os 6106 v Kozelníku.

 

A tu už prichádza Os 6106, reprezentovaný krabičkou 812.034.

 

Na chvíľku si 746.007 a 812.034 "poklebetia" a potom sa vydajú každý svojou cestou.

     Informácia o vzácnej jazde, ktorej priemerná frekvencia je možno 1x mesačne, odznela s jednodňovým predstihom v diskusii na týchto stránkach (vďaka, 'jezveciaro':) a keďže som mal beztak cestu okolo Hronskej Dúbravy, bol by hriech nezastaviť sa a neskúsiť šťastie. Doplnkový program na pondelok 25.6. bol teda jasný.

     Časový sklz, ktorý spôsobil, že som sa o manipulák mohol zaujímať až okolo 11-tej hodiny, však mnoho nádejí na úspech nedával. "O takomto čase bude najskôr už na spiatočnej ceste alebo možno úplne preč", uvažoval som, ale nádej zomiera posledná a v tomto prípade sa ľudová múdrosť opäť do bodky potvrdila. Dozvedám sa, že už vo Zvolene došlo k poruche stroja radu 742, ktorý sa musel porúčať späť do depa, takže Mn sa očakáva až niekedy po 12-tej hodine.

 

Manipulák zachytený po príchode do Banskej Belej.

 

746.007 zatláča súpravu na manipulačnú koľaj, aby sa potom samostatnou jazdou vrátila do Hronskej Dúbravy a Zvolena.

     A skutočne - Hronskú Dúbravu opúšťal približne o 12.25 h aj s náhradným rušňom 746.007, ktorý do Zvolena došiel od Kriváňa a hneď ho aj "našikovali" na Štiavnicu. Zľahka si vykračoval do stúpania so štyrmi prázdnymi vozňami a cestou nám zapózoval jednak v Kozelníku a potom i v Banskej Belej, ktorá preň bola konečnou stanicou. Po odstavení vozňov sa mašina naprázdno vracala dolu do Hronskej Dúbravy, aby si ešte cestou, rovnako ako pri ceste hore, vyskúšala križovanie s motoráčikom. 

     Usmoklené počasie nemohlo skaziť jedinečnosť týchto okamihov. Vo svojej podstate vystihlo smutnú atmosféru, ktorá sa vznáša nielen nad nákladnou dopravou, ale aj nad budúcou existenciou celej tejto trate s číslom 154. Prijmite od nás za priehrštie fotografií, ktoré vznikli aj vďaka nemalej dávke náhody, o to skôr, lebo nik nevie čo prinesú (alebo skôr odnesú) ďalšie roky...

 

Spiatočná cesta a znova sa v Kozelníku čaká na križovanie.

 

Takže ďalšia príležitosť na spoločnú fotografiu - pre zmenu však s 'historickou' krabičkou 810.405 (Os 6109).

Snímky autor, 25. 6. 2012.

Súvisiace trate

  • ŽSR-154: Hronská Dúbrava - Banská Štiavnica

Súvisiace odkazy