Pestrá jeseň na Košickej detskej historickej železnici

18.9.2012 16:00 Ľubo Lehotský Zdroj: KDHŽ

Pestrá jeseň na Košickej detskej historickej železnici

Jeseň bude na Košickej detskej historickej železnici vďaka pripravovanému programu pestrá. Nedeľa 23.9.2012 patrí dňu KDHŽ, 6.10.2012 bude na železničke Noc svetiel, v sobotu 3.11.2012 Hallowenske jazdy a rok sa uzavrie Mikulášskymi jazdami v dňoch 8. - 9.12.2012.

 

Príďte si vychutnať jazdu historickým vláčikom v objatí pestrofarebnej prírody Čermeľského údolia v Košiciach!

Košická detská historická železnica oslávi 57. výročie od svojho vzniku. Na nedeľu 23. septembra je pre všetkých návštevníkov pripravený bohatý sprievodný program. Naviac tí, ktorí prídu v oblečení pionierov, niekdajších turistov, železničiarov či v iných retro-štýloch a dobových kostýmoch, pocestujú na Alpinku zadarmo.

Košickú detskú historickú železnicu postavili v rokoch 1955 a 1956 ako prvú mládežnícku železničku v celom vtedajšom Československu. Tento rok zakladáme tradíciu Dňa železničky, ktorá naväzuje na minuloročnú retro-rozlúčku s letom. Takto si chceme naše výročie pravidelne pripomínať,“ hovorí Ľubomír Lehotský z občianskeho združenia Detská železnica Košice, ktoré železničku prevádzkuje.

Na Deň železničky čaká návštevníkov pestrý program s viacerými jedinečnými prekvapeniami. Na staniciach Čermeľ a Alpinka to budú hudobné vystúpenia, na stanici Alpinka čaká cestujúcich animačný program so súťažami pre deti, železničiarsky guláš, vystavený bude historický autobus Karosa ŠL a vypravený bude aj mimoriadny protokolárny vlak s čestnými hosťami. Bezpečnosť na železnici zaručia kovboji, ktorí budú vlaky sprevádzať na koňoch v paralelnej jazde. Dopravu návštevníkov do Čermeľa bude bezplatne zabezpečovať historický Ikarus, ktorý na tento deň poskytol Dopravný podnik mesta Košice. Retro-autobus bude zo zastávky Havlíčkova odchádzať vždy o 9:00, 11:00, 13:00, 15:00 a 17:00 hod.

Na stanici Čermeľ sa zároveň uskutoční nástup mladých železničiarov, ktorých rovnomenný klub obnovilo občianske združenie na železničke tento rok po viac ako štvrťstoročí. Ozdobou celého dňa budú samotní cestujúci. „Tí cestujúci, ktorí prídu v retro oblečení pocestujú zdarma. Takéto akcie sme si vyskúšali aj v minulosti a boli veľmi úspešné,“ pripomína Lehotský.

Dopravu na železničke v slávnostný deň zabezpečia 128-ročná parná lokomotíva Katka a motorová Danka. V prevádzke tiež budú štyri zo siedmich historických vagónov..
V tomto roku bude železnička premávať každý víkend až do 4. novembra, pričom medzi najatraktívnejšie podujatia budú zrejme patriť Noc svetiel 6. októbra a Halloweenske jazdy 3. novembra.

 

 

Foto v titulke: parný rušeň U 36.003, 1.5. 2012, © Ing. Igor Molnár

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy