„Pohádka o mašinkách“ na divadelně-modelový způsob

25.10.2012 18:00Zdroj: ProDivadlo

„Pohádka o mašinkách“ na divadelně-modelový způsob

Nápad divadelně zpracovat „Pohádku o mašinkách“ vznikl v hlavě režiséra Zdeňka Pospíšila v roce 1973 v Brně. Ovšem teprve v jeho emigraci v Lausanne roku 1983 dostala pohádka dnešní podobu a hrála se pod názvem „La locomotive la plus locomotive“ velice úspěšně po Švýcarsku, Itálii, Francii a Belgii. Pospíšilova inscenace měla u dětí nebývalý a vřelý ohlas, dokonce zvítězila na mnoha světových divadelních festivalech.

 

 


Po třiceti letech divadelní společnost „ProDivadlo“ (uměleckým šéfem je herečka a režisérka Lenka Šebek Loubalová z pražského Studia Ypsilon) ve spolupráci s Českými dráhami rozhodla obnovit její zapomenuté kouzlo a zprostředkovat tuto fantastickou pohádku i českým dětem (určeno zejména dětem od 3 do 11 let).

ProDivadlo a inscenace Lenky Šebek Loubalové

Po asi půlroční rekonstrukci výjimečné a nápadité scénografie se Jaroslavu Šebkovi podařilo „rozchodit“ modelovou železnici se všemi výhybkami, semafory a vlakovými soupravami. Jaroslav Šebek se dokonce ujal i náročné obnovy původních marionet. Režisérka Lenka Šebek Loubalová má v úmyslu rekonstruovat i další Pospíšilovy inscenace (pohádka „Buggy, Buggy“, muzikál „Železná panna“ a další.) 

Proč ji vidět? 

Kniha „Pohádka o mašinkách“ P. Neumanna ovlivnila děti mnoha generací. Pro všechny železničáře, milovníky železnic či fanoušky mašinek se stala přímo kultovní záležitostí. Domníváme se, že Pospíšilovo pojetí pohádky v mimořádné scéně, která učarovala tehdejší západní Evropě, dobude dětská (a dospělá) srdce i dnes. A proto ji uvádíme přímo v prostorách nádražních budov – ostatně tam se také hodí nejlépe. A spojit si příjemný rodinný výlet s pohádkou a prohlídkou „opravdových“ vlaků vřele doporučujeme!

Kdo za tím stojí

Režie: Lenka Šebek Loubalová
Účinkují: Barbora Vyskočilová nebo Jiřina Vacková (ze záznamu Jiří Lábus!)
Dramaturgie: Julek Neumann
Výprava: Zdeněk Pospíšil, Jaroslav Šebek
Hudba: Dominik Renč 

Kdy a kde?

První představení už proběhla a zval na ně tento plakát:

Ale další na své diváky teprve čekají:

Od 21. listopadu do 25. listopadu 2012 na nádraží Praha Masarykovo, a to od 10.00 hod. (školní představení) a od 16.30 hod. (představení pro veřejnost).
Od 28. listopadu do 2. prosince 2012 ve výpravní budova žst. Praha hlavní nádraží, v sále nad Fantovou kavárnou.
A bonus navíc – ProDivadlo chystá i speciální vánoční představení! Více informací poskytne přímo Lenka Šebek Loubalová na telefonním čísle +420 736 181 416 nebo e-mailové adrese lenkaloubalova@seznam.cz.

Pozor!

„Pohádka o mašinkách“ může přijet i za vámi na vaše oblíbené nádraží! ProDivadlo se totiž nebrání žádnému hostování.