Pozvánka na výstavu Klubu železničních modelářů Plzeň

27.10.2012 18:00Zdroj: Klub železničních modelářů Plzeň

Pozvánka na výstavu Klubu železničních modelářů Plzeň

KŽM Plzeň si vás dovoluje touto cestou pozvat na tradiční podzimní výstavu. Na výstavě bude k vidění velké klubové kolejiště v provozu, expozice ke 150. výročí zahájení provozu na České západní dráze a železniční modely (z produkce modelářů a také tovární výrobky). Výstava se koná v termínu 10.11. - 2.12.2012 na adrese ulice Karla Steinera 10/A, Plzeň.

 

 

 

Plzeňský KŽM se řadí mezi nejstarší kluby v bývalém Československu. Byl založen v roce 1957 a letošní 55. výročí si připomínáme právě touto výstavou. Klub byl založen při Závodním klubu Závodů V. I. Lenina (Škoda). Během prvních 30 let provozu si klub vybudoval dobré jméno nejen v Plzni, ale i v Evropě. Klub získal prostory k tvorbě, postavil postupně několik velkých klubových kolejišť v měřítku H0. Kolejiště a tvorba členů byla pravidelně vystavována v Plzni.

Kolejiště bylo také vystavováno dvakrát v Praze - v roce 1964 při příležitosti otevření Domu dětí na Pražském hradě a v roce 1984 v pražském paláci u Hybernů na celorepublikové výstavě „Okřídlená kola a modré dálky“. Klubem za tu dobu prošli desítky modelářů, někteří sklízeli úspěchy i na evropských modelářských soutěžích. Plzeňský klub také soutěže pořádal. Krom regionálních a republikových také pořádal 23. zasedání a konferenci MOROP (Svaz evropských železničních modelářů) v září 1976 jako první v Československu. Na sklonku 80. let klub získal nové prostory v novém Domě kultury.

Počátek 90. let znamenal výpověď z Domu kultury, nucené osamostatnění a hledání nových prostor. V roce 1995 uspořádal klub na dlouho poslední výstavu velkého kolejiště v rámci oslav 50 let osvobození Plzně americkou armádou. Po této výstavě bylo přistoupeno k rozšíření a k rekonstrukci velkého kolejiště, která trvala dlouhých 8 let. Během kterých se klub dvakrát stěhoval. To mělo pochopitelně negativní vliv na členskou základnu a všeobecné povědomí o klubu ze strany veřejnosti. V roce 2003 se uskutečnily první dvě výstavy zrekonstruovaného kolejiště v současných prostorech a započaly tak tradici podzimních výstav. Klub se také začal více prezentovat v odborných kruzích a v roce 2006 pořádal Mistrovství republiky v železničním modelářství.

Největším lákadlem pro malé i velké, odborníky i laiky je jistě velké klubové kolejiště. Základ kolejiště byl postaven v roce 1988. Kolejiště se za ty roky rozšiřovalo, přizpůsobovalo přiděleným prostorů a stále se vylepšuje. Na téměř 26m2 kolejiště je k vidění velká odbočná stanice na motivy nádraží Ústí nad Orlicí s věrnou zmenšenou kopií skutečné staniční budovy a s ostrovním uspořádáním kolejiště, na kterou navazuje dvoukolejná trať vybavená autoblokem. Do stanice je také zapojeno několik vleček. Jedna z nich je vybavena funkčním kontejnerovým jeřábem. Z této stanice dále vychází jednokolejná trať nižšího významu do další stanice s depem a točnou na motivy stanice Horažďovice.

Ze stanice vychází lokálka do koncové stanice a také u stanice začíná úzkorozchodná drážka (H0e) na motivy berounské malodráhy, která stejně jako skutečná slouží k přepravě vápence do vápenky, která je hned vedle nádraží. Kolejiště je situováno do třetí epochy a kromě kolejiva a návěstidel je celé vyrobeno ručně. Krajina, stromy, mosty, budovy, nádraží - to vše bylo vytvořeno ručně. Budovy a mosty mají své velké vzory, podle kterých byly postaveny. Velký okruh hlavní dvoukolejné tratě měří zhruba 80 metrů. Na kolejišti je použito 600 metrů kolejí a 200 výhybek.

Přijďte si to vše prohlédnout sami! Rádi vás uvítáme na místě a v časech, které jsou uvedeny na plakátku akce:

Na setkání s vámi se těší pořadatelé.