LEO Express na druhý pokus svezl své první cestující

14.11.2012 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

LEO Express na druhý pokus svezl své první cestující

Co se nepovedlo v den s prý šťastnou sedmičkou v datu (ale také s „bonusem“ 95. výročí kdysi oslavovaného vypuknutí jisté revoluce), dočkalo se úspěšného naplnění včera, kdy z kalendáře civěla údajně nešťastná třináctka. Černozlaté vlaky nesvezly platící cestující poprvé 7. listopadu, ale až o necelý týden později – a to s menší slávou, než se chystala (a pak v poslední chvíli rušila) na původní termín.

 
 
 
 
 
I když ta původní datová shoda byla jistě zcela náhodná, k její podpoře by se dokonce našly nějaké historické paralely. Vůdce Říjnové revoluce (která se odehrála v listopadu), Vladimír Iljič Lenin (který se jmenoval Vladimír Iljič Uljanov), své ideologické zbraně brousil ve Švýcarsku a vytasil je poté, co se do ruské metropole vrátil vlakem. Ale obraťme svou pozornost od revoluce velké ruské socialistické, která se povedla až příliš, k té malé české železniční, s níž to bylo bohužel naopak. A začalo to tak slibně. Podle původních záměrů měl být z pražského hlavního nádraží vypraven zvláštní vlak pro jen s mírným předstihem pozvané hosty.
 

Zvláštní vlak se svých cestujících nedočkal (Olomouc hl.n., 23.10.2012) © Karel Furiš
 
Ten pouze dvoudenní odstup mezi rozesláním pozvánek a samotnou akcí měl své objektivní příčiny, které naznačil už jeden náš předchozí článek. Ten citoval tiskovou zprávu, slibující zahájení pilotního provozu spojů LEO Expressu s měsíčním náskokem – ovšem za předpokladu, že Drážní úřad vydá nezbytné rozhodnutí. O pokroku v této věci pak informovala média již 2. listopadu: Leo Express dnes dostal povolení na zkušební provoz s cestujícími, to ale zatím nenabylo právní moci. Zbývalo už „jen“ přimět všechny ostatní účastníky řízení, aby se urychleně vzdali práva na odvolání a rozhodnutí vstoupilo v platnost. Což se nakonec zřejmě podařilo.
 

Leoš Novotný si žádné problémy zjevně nepřipouští (Praha hl.n., 15.10.2012) © LEO Express
 
Jenže do schvalovacího procesu se vloudila chybička, a to dost podstatná. Drážní úřad nepustí ve středu na koleje vlak Leo Expressu. Pro provoz s cestujícími, který dopravce chtěl od 7. listopadu zahájit, vlaku chybí potřebné zkoušky. ČTK to řekl náměstek ředitele Drážního úřadu Jiří Karkoš s tím, že dopravce podle něj nedodal potřebná osvědčení, informovaly předchozího odpoledne Finanční noviny. V zápětí obdržela média stručnou tiskovou zprávu společnosti, pak její omluvu a následujícího dne také už obšírnější tiskové prohlášení. Mezi tím se do věci vložily i České dráhy svou rychlou nabídkou pomoci cestujícím zrušených vlaků.
 

Když nemohl LEO FLIRT, mělo pomoci ČD Pendolino (Praha hl.n., 21.10.2012) © LEO Express
 
Zda to měla být opravdu přátelská výpomoc razantně nastupujícímu, ale s národním železničním dopravcem všemožně kooperujícímu dopravci soukromému, nebo snaha využít ve svůj prospěch vzniklé situace, o tom lze jistě polemizovat. Zvláště když bezprostředně před plánovaným zahájením provozu konkurenčních vlaků na trati mezi hlavním městem a Ostravskem vydaly České dráhy tiskovou zprávu o zkvalitnění svého vozového parku na shodné lince. Do jaké míry ta nabídka našla kladnou odezvu u cestujících, k tomu oficiální zprávy nejsou. Podobně nevíme, jakou preferují formu kompenzace Leo Expressu, o níž psaly třeba spřátelené stránky.
 

Prodejní místa LEO Expressu musela řešit návratky (Praha hl.n., 13.11.2012) © Haďák
 
Když jsme si zrekapitulovali to, co mělo být a nebylo, věnujme se tomu, co nemělo být a bylo. První pozitivní zpráva k tomu druhému dění dorazila do redakcí, tu naši nevyjímaje, hned ráno minulé soboty: LEO Express ve spolupráci s dodavatelskou firmou Stadler doložil Drážnímu úřadu poslední dokumenty nezbytné k zahájení pilotního provozu. LEO Express tak může realizovat zkušební provoz s cestujícími na trase mezi Prahou a Ostravou od 13.11. do 16.11. 2012. Poté bude probíhat finální fáze schvalovacího procesu. Plný provoz se všemi šestnácti spoji denně LEO Express zahájí od nového jízdního řádu 9. prosince 2012, stálo v ní mimo jiné.
 

Flotila FLIRTů čeká začátkem listopadu na kolejích ZC VUZ Velim na své nasazení
© LEO Express
 
O den později jsme se z podrobnější tiskové zprávy na totéž téma dověděli také o nabízených službách na palubě černozlatých vlaků. K nim budou patřit zejména elektrické zásuvky u každého místa, WiFi internet, denní tisk a zajímavé časopisy zdarma, stolní hry, kouzelné dětské kufříky plné zábavy a překvapení, kvalitní a cenově dostupný catering, zábava a informace ve vnitřním portálu, palubní informační systém hlásící opticky i akusticky cestovní informace, jízdní řád, aktuální polohu a rychlost vlaku, cílovou stanici, čas, počasí nebo zajímavé informace o pamětihodnostech na trase. A také půllitrovka minerální vody Ondrášovka zdarma.
 

Stevardky LEO Expressu splní (skoro) každé přání cestujících (Praha hl.n., 23.10.2012)
© LEO Express
 
Ten poslední výdobytek zdůrazněme, protože si zaslouží zvláštní pozornosti, alespoň podle Leoše Novotného: Spojení dvou našich špičkových českých značek budujeme silné a věřím, že i dlouhodobé partnerství. Našim cestujícím nabídneme půllitrové lahve velmi kvalitní minerální vody, což je více než má konkurence. Ondrášovku znám z vlastní zkušenosti, sám ji piji a chutná mi. Věřím, že tato prémiová voda potěší také naše cestující, pravil k tomu šéf firmy pro další tiskovou zprávu, která doprovázela onu předchozí. A v prospěšnost takového spojení tradice a nové věci věří též generální ředitel akciové společnosti Ondrášovka Libor Duba.
 

Ondrášovka v LEO Expressu (Praha hl.n., 27.10.2012) © LEO Express
 
Nejen minerálkou živ je člověk a LEO Express takřka v předvečer spuštění pilotního provozu svých vlaků odhalil, co si představuje pod výše zmíněným pojmem kvalitní a cenově dostupný catering (který se ostatně opakuje v další zvěsti o službách v jeho vlacích): LEO Express na palubách svých spojů nabídne mimo jiné kvalitní bagety, pochutiny, tradiční české pivo, několik druhů kávy, kvalitní české limonády, ručně vyráběné dezerty či švýcarské bonbóny. Vše v cenách do 60 Kč. Cestující se mohou těšit také na snídaňové menu za přijatelnou cenu – výběr müsli a sušeného ovoce podle chuti, uvádí tisková zpráva i s odkazem na platné menu:
 

Menu LEO Express (po kliknutí do náhledu se otevře ve formátu PDF)
 
Kdo si nabídku prostuduje, jistě v ní najde i trochu nostalgickou připomínku podnikatelské minulosti Leoše Novotného staršího. Ten mladší pak dodává: Snažili jsme se, abychom cestujícím i v pilotním provozu nabídli co nejširší výběr čerstvého a kvalitního občerstvení, včetně ručně vyráběného. Se zahájením plného provozu od 9. 12. 2012 se chystáme naši nabídku občerstvení ještě významně rozšířit. A k tomu datu pochopitelně směřují i mnohé další kroky, které firma momentálně činí. Věřme, že vlaky s názvem Švýcarská kvalita v době platnosti nadcházejícího jízdního řádu splní očekávání svého provozovatele – ku prospěchu cestujících.
 

Ukázka stránky knižního jízdního řádu SŽDC 2012/2013 se spojem „Švýcarská kvalita“
 
I když těm není snadné se zavděčit, každý má jiné potřeby. Den před tím prvním pokusem novináři objevili pro někoho nepříjemnou (pro jiného naopak) skutečnost, že LEO Express nepovolí přepravu psů, kteří cestují jen na vodítku a s košíkem. Výjimkou jsou vodicí psi pro nevidomé. A den před pokusem druhým se na totéž téma zviditelnily České dráhy, jež nabízejí snadné a levné cestování s drobnými domácími zvířaty, a to i na delší vzdálenosti. Ročně přepraví téměř tři čtvrtě milionu platících pejsků a další stovky tisíc, kteří cestují zdarma, sdělily médiím. Nebádejme nad tím, proč zrovna dne předvčerejšího a věnujme se konečně včerejšku.
 

„Koukej mazat do kabely, jinak tě LEO Express nesveze!“ (Přerov, 22.3.2008)
© PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Už když jsme připravovali reportáž z pražské tiskové konference, na níž LEO Express představil svůj rezervační systém a odhalil cenovou politiku, pojali jsme s kolegy reportéry záměr zachytit tehdy ohlášený první vlak s cestujícími po celé jeho trase, tedy ve všech stanicích, v nichž bude zastavovat. Dodatečně jsme do svých plánů ještě začlenili projetí trasy zvláštního vlaku dvoučlennou metodou per partes - v úseku z Prahy do Pardubic a z Pardubic do Bohumína. Ani když se náš dokonale propracovaný systém stal zbytečným, nehodlali jsme na svůj projekt rezignovat, byť mohl být včera bohužel uplatněn jen v přiměřeně skromnější podobě.
 

Atmosféra před odjezdem IC 1351 z pražského na ostravské hlavní nádraží © LEO Express
 
Nešlo jen o to, že tím první vlakem s cestujícími byl tentokrát spoj, odjíždějící z pražského hlavního nádraží už brzo ráno, tedy v nefotitelné době, a že zvláštní vlak nebyl vypraven vůbec. Měli jsme také problémy „personální“, náš pražský reportér byl tentokrát vázán pracovními povinnostmi a podobně na tom byli i další možní aktéři. Nakonec jsme ale jakési řešení našli a dokonce jsme mohli alespoň částečně využít možnosti, kterou nám nabídl LEO Express – svézt se jedním z pravidelných vlaků. Výsledek našeho kolektivního snažení, do něhož se zapojili i „externisté“ (za což jim patří velký dík), ukazuje připojená galerie a také pořízené video:
 

LEO Express – premiéra s cestujícími © Karel Furiš
 
Komentář k včerejšímu dění bude jen stručný. První spoj s cestujícími nesl číslo IC 1351, podle „pragotronů“ (stejně jako všechny tři zbývající) i název Švýcarská kvalita (IDOS ten název neuváděl) a ze stanice Praha hl.n. vyrazil se zpožděním jedné minuty. To se cestou sice opakovaně nevýznamně zvýšilo, ale ve stanicích Pardubice hl.n., Olomouc a Ostrava-Svinov byly příjezdy i odjezdy v souladu s jízdním řádem. V zastávce Ostrava-Mariánské Hory ukazoval GRAPP zpoždění dvouminutové a s ním vlak přijel i do své cílové stanice, tedy na ostravské hlavní nádraží. Tam byl pochopitelně s napětím očekáván hlavně zástupci médií.
 

Uplakané počasí moc neladí s radostnou atmosférou příjezdu IC 1351 do cíle © Karel Furiš
 
Ale také příslušnými servisními pracovníky, kteří se postarali o to, aby elektrická jednotka 480.002-5 byla před odjezdem na párovém spoji IC 1350 zpět do Prahy jako ze škatulky a vybavena vším potřebným. I když jsme tentokrát byli už v terénu a její jízdu na GRAPPu nesledovali, věřme, že i zpět jela podle jízdního řádu, jak nám sdělil PR manažer dopravce. Tedy aspoň pokud jí to situace na trati dovolila. Třeba na vjezdu do pardubického hlavního nádraží se zasekla a musela počkat na uvolnění nástupiště opožděným mezinárodním vlakem. Ten ovšem ovlivnil i spoje další, takže došlo k zajímavému setkání dvou nestátních dopravců na stejné lince.
 

IC 1006 „RegioJet“ ze Žiliny a IC 1350 „Švýcarská kvalita“ z Ostravy čekají v Pardubicích na
volnou trať směr Praha © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
V průvodním e-mailu nezbytné tiskové zprávy píše PR manažer LEO Expressu Petr Kopáček: „Sedačky jsou pohodlné, obsluha příjemná. Dokonce jsme si ve vlakovém portálu zahráli hry a využili i internet. Líbil se mi také přehledný rezervační systém,“ pochvaloval si svou premiérovou jízdu ve spoji LEO Express student Petr Mieres z Karviné. Z Ostravy do Prahy se prvním spojem svezli také Divinder Bains z Velké Británie a Shawn Lowry z USA a oběma se líbila modernost soupravy LEO Express a její pohodlí. Doufejme, že taková spokojenost cestujících bude trvalá a Leoš Novotný dosáhne svého vysněného cíle – naučit lidi jezdit místo auty vlakem.
 

Petr Kopáček s úsměvem úřaduje v útrobách jednotky 480.002-5 © Karel Furiš
 
Když jsme začali číselnými pověrami a dějinnými příměry, skončit můžeme pro změnu u historických okřídlených rčení. Pro to, čeho jsme byli u LEO Expressu svědky, by se hodilo třeba Festina lente! (Spěchej pomalu!) římského císaře Augusta nebo Komenského (který je svým moravanstvím Leoši Novotnému asi bližší) Všeliké kvaltování toliko pro hovada dobré jest. Nicméně All's Well That Ends Well (Konec dobrý, všechno dobré), což je sice titul divadelní hry, ale Shakespeare do něj vtělil pohled na dění, jenž bychom měli uplatnit také ve vztahu k tomu slavně-neslavnému startu černozlatých vlaků. Vyčkejme jejich „konce“ – nebo je vyzkoušejme!
 

Reklama z materiálů společnosti LEO Express
Prameny a odkazy:
  1. LEO Express - Wikipedie
  2. LEO Express – oficiální stránky
  3. Elektrická jednotka 480 - Wikipedie
  4. Stadler Flirt – Wikipedia (německy)
  5. Stadler Rail – Wikipedia, wolna encyklopedia
  6. Stadler Rail AG – oficiální stránky (polsky)
  7. Konkurence dopravců v osobní železniční dopravě v Česku - Wikipedie
  8. Dějiny vlaků: Projekty soukromých vlaků
  9. Drážní úřad
  10. Správa železniční dopravní cesty, s.o.
  11. Železniční trať (Praha -) Česká Třebová - Přerov - Bohumín - Wikipedie
  12. Jízdní řád 2012 -2013, trať 270 (Praha -) Česká Třebová - Přerov – Bohumín
  13. Jízdní řád 2012 -2013, trať 270 Bohumín - Přerov - Česká Třebová (- Praha)
  14. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: IC 1350 „Švýcarská kvalita“ Ostrava – Praha opouští pardubické hlavní nádraží © PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy