Ako sa Ušatá rozlúčila s traťou Prievidza – Nitrianske Pravno

7.12.2012 8:00 Miroslav Sekela

Ako sa Ušatá rozlúčila s traťou Prievidza – Nitrianske Pravno

Dnes poslednýkrát vyrazia pravidelné osobné vlaky z Prievidze do Nitrianskeho Pravna a späť. O dva dni vstupuje do platnosti nový GVD 2012 / 2013, ktorý túto trať zaradil medzi mnohé ďalšie trate na sieti ŽSR, na ktorých je zastavená osobná doprava. Po 103 rokoch, sa na hornej Nitre prestane ozývať pravidelné pískanie vlaku a vrava cestujúcich.



Preto Prievidzský parostrojný spolok, spolu s Obecným úradom v Nitrianskom Pravne zorganizovali 13. októbra 2012 rozlúčku s touto traťou. Zároveň sa s traťou rozlúčila aj parná lokomotíva 464.001 „Ušatá“, pre ktorú to bola posledná jazda na tejto trati, keďže na jar budúceho roku jej končí platnosť skúšky kotla. Počas dňa boli na trať vypravené dva páry nostalgických vlakov. Všetky vlaky boli plne obsadené, často bol problém nájsť si aj vhodné miesto na státie. Stanica v Nitrianskom Pravne zažila v ten deň nebývalý nápor. Z oboch vlakov na nej vystupovali davy cestujúcich.

Po príchode prvého vlaku z Prievidze privítali cestujúcich zástupcovia obce Nitrianske Pravo. V prejave zazneli informácie nielen o okolnostiach vybudovania trate, jej histórie, ale aj o snahách samosprávy odvrátiť zastavenie osobnej dopravy na trati. Na priestranstve medzi  staničnou budovou a Pivárne Stanica vyhrávala počas dňa dychovka, vystupovali tanečné a hudobné skupiny, svoj program predviedli aj detičky z miestnej materskej školy a nechýbalo samozrejme ani občerstvenie. Akcia tak spontánne prerástla do akéhosi happeningu.

Počas celého dňa rezonovali medzi zúčastnenými cestujúcimi myšlienky a rozhovory o (ne) zmysluplnosti rozhodnutia o zastavení osobnej dopravy na trati do Nitrianskeho Pravna. O názory cestujúcich na túto skutočnosť sa zaujímalo aj niekoľko televíznych štábov. Ľudia sa poväčšinou zhodli, že pri normálnom grafikone a normálnych časových polohách vlakov by vlaky nemali núdzu o cestujúcich.

V priestoroch staničnej čakárne bola pre cestujúcich pripravená výstava historických fotografií obce a stanice Nitrianske Pravno. Svojimi kresbami sa prezentoval aj karikaturista Ľubomír Nikolíny, ktorý momentálne pobýva v Nitrianskom Pravne. A ako vidí zastavenie osobnej dopravy na trati z Prievidze do Nitrianskeho Pravna p. Nikolíny ? :

Jazdy Ušatej s nostalgickými vlakmi sa tešili veľkej pozornosti aj u obyvateľov obcí, ktorými trať prechádza. Ako v Nedožeroch, tak aj v Pravenci mnohí obyvatelia mávali prechádzajúcim vlakom a mnohí ďalší si nenechali ujsť príležitosť zviezť sa na svojej trati parným vlakom. Celý deň nádherne svietilo slniečko a jazdy prebiehali bez väčších problémov. Pravda, až na jeden 30 minútový neplánovaný pobyt pri jazde druhého vlaku v Nedožeroch, kedy Ušatá stratila tlak ( holt, aj uhlie má rôznu kvalitu ). Cestujúci si z toho ale nerobili ťažkú hlavu ( stáva sa aj v lepších rodinách ) a pobyt využili na odfotenie si parnej lokomotívy na nie veľmi obvyklom mieste. A pridala sa k nim hádam polovica obyvateľov obce Nedožery.

Čo dodať na záver. Na jednej strane to bola jedna z najúspešnejších jázd Ušatej a Prievidzského parostrojného spolku. Na druhej strane túto radosť kalili rozpaky z toho, ako trať počas niekoľkých posledných rokov dopadla a aký bude jej ďalší osud.
Chlapcom z Prievidzského parostrojného spolku chcem popriať veľa zdaru a pevných nervov pri zháňaní peňazí na skúšku kotla, aby Ušatá čím skôr opäť brúsila koľajnice našich tratí.
Ako to bude ďalej vyzerať s traťou do Nitrianskeho Pravna – to vedia asi len vyvolení. Ostáva len dúfať, že takú tabuľu s príchodmi a odchodmi vlakov, akú som mal možnosť vidieť v čakárni žst. Nitrianske Pravno, už v najbližších rokoch neuvidíme na žiadnej ďalšej stanici.

Odkazy :

železnica v obci Nitrianske Pravno

Galéria

Súvisiace trate