Švýcarská kvalita LEO Expressu je jen klamavou reklamou?

4.12.2012 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Švýcarská kvalita LEO Expressu je jen klamavou reklamou?

Vlaky v zemi helvétského kříže jsou proslulé svou přesností, stejně jako hodinářské výrobky z ní pocházející. Zdá se však, že tuzemský železniční projekt „švýcarské kvality za české ceny“ tento atribut postrádá. Černozlaté vlaky společnosti LEO Express nabírají opět zpoždění ještě před tím, než vůbec vyjely. Tentokrát do plného provozu podle nadcházejícího jízdního řádu Správy železniční dopravní cesty.

 

 


Tedy ne že by nevyjely vůbec, jako se to stalo v případě pilotního provozu s cestujícími, o jehož odložené premiéře jsme na tomto místě před nedávnem informovali. Jen jich nebude tolik, kolik je uvedeno v už vydaném knižním jízdním řádu a kolik jich dopravce do poslední chvíle cestující veřejnosti sliboval a na svých stránkách prezentoval. První „poplašná“ zpráva se objevila včera hodinu po půlnoci: Soukromý železniční dopravce Leo Express nestihne od příští neděle vyjet na trať mezi Prahou a Ostravou v takovém rozsahu, jak si doposud představoval. Jezdit bude oproti plánu jen polovina vlaků nazvaných Švýcarská kvalita, psal portál iDnes.cz 


Stránka dopravce slibuje nejen švýcarskou kvalitu za české ceny, ale také 16 spojů denně;
zdroj: www.le.cz (3.12.2012, 18:00 hod.)

Důvodem jsou drobné technické problémy nových souprav. Vlaky mají problémy s vytápěním, zavíráním dveří a s fungováním bezdrátového internetu. Od zahájení ostrého provozu 9. prosince proto vyjede jen osm spojů, tedy polovina z původně předpokládaného množství, objasňuje zpráva (ovšem aktualizovaná o několik hodin později) příčiny zpoždění startu plného provozu. A ty mají s představou slibované „švýcarské kvality“ tak málo společného, až se v nadsázce vtírá otázka, jíž je tento článek (přiznejme, že poněkud bulvárně) uveden. Bližší informace měl přinést včerejší dopolední tiskový brífink, na nějž byli zástupci médii pozváni 30. listopadu.
 

Dne 24.5.2012 ve ZC VUZ Velim byly ještě dveře jednotky 480.001-7 poslušné
© PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Dlužno dodat, že představitelé sedmé velmoci věnovali vlakům LEO Expressu soustředěnou pozornost už v období předchozím a mimo jiné zveřejnili i řadu „recenzí“ na cestování v nich během zkušebního provozu s cestujícími. Vesměs v podobě srovnání se spoji „konkurujícími“ nastupující Švýcarské kvalitě na lince mezi hlavním městem a Ostravskem, tedy vlaky SC Pendolino tradičního dopravce národního a RegioJet průkopnického dopravce soukromého. Zveřejněná srovnání byla ovšem vesměs značně subjektivní, hlavně pokud jde o poskytované pohodlí. Nahlédnout do některých článků na dané téma však může být svým způsobem poučné:
 

Média si ovšem všímala i jiných aspektů „konkurenčního boje“. Průměrná obsazenost vlaků Leo Express, které jezdí mezi Prahou a Ostravou, činí po týdnu provozu téměř 60 procent. Celkem se s ním svezly tři tisíce lidí. Firma považuje výsledky za úspěch. Především proto, že zatím vypravuje jen dva páry vlaků denně, navíc v časech, které prý nejsou optimální, psalo se třeba na stránkách IHNED.cz. Ale už také cosi na naše téma „švýcarské kvality“: Během prvního týdne musel Leo Express řešit několik nedostatků. Klimatizace nefungovala dokonale a v některých částech vlaku vypadávalo připojení na internet. Chyby se ale prý podařilo odstranit. 


Spokojeně vypadající cestující IC 1350 z Ostravy hl.n. po příjezdu na pražské hlavní nádraží
dne 19.11.2012 © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Týž zdroj si ovšem všímal i širších souvislostí a otázek povahy zásadnější: Banky jim uvěřily, že vyhrají boj s monopolním dopravcem a půjčují jim miliardy. Cestující jsou nadšeni z jejich služeb. Na první pohled se tedy zdá, že dopravci RegioJet a Leo Express při vstupu do železničního byznysu v Česku uspěli. Vydělají si na sebe? A podaří se jim někdy ovládnout celý trh? Do budoucna bude možná užitečné uchovat v paměti názory ambiciózních šéfů obou nestátních železničních dopravců, které prezentovali před kamerami IHNED.cz. A nakonec také už nyní porovnat jejich vystupování člověčí i podnikatelské, mimo jiné vůči dopravci státnímu.
 

Spojení 480.003-3 LE se 799.036-9 ČD v PJ Bohumín dne 15.10.2012 symbolizuje dobré vztahy
obou dopravců © Karel Furiš
 
Bez povšimnutí médii nezůstal ani samotný slogan o „švýcarské kvalitě“, i když zatím ještě ne zcela v duchu, který věštil jeden náš diskutující. S tým sloganom „Švýcarská kvalita“ podľa mňa šliapol vedľa. Ideálny terč na posmešky a tiež to bude pôsobiť ako pľuvanec do tváre nespokojným zákazníkom, zamyslel se v době, kdy o nějakých problémech ještě nebyla řeč. Kdosi „objevil Ameriku“ ve vztahu ke skutečnému původu vozidel: Všechny vlaky nesou oficiální název Švýcarská kvalita, vozy jsou přitom z velké části vyrobeny v Polsku, psalo se v souvislosti s novým jízdním řádem na stránkách E15.cz. Což však nebylo od počátku žádným tajemstvím.
 

LEO FLIRT 001 při přebírání dne 3.2.2012 v hale firmy Stadler Polska Sp. z o.o. Siedlce
© LEO Express
 
Nyní konečně přejděme ke včerejšímu dění v kontaktním a prodejním centru LEO Express na pražském hlavním nádraží. Zde se úderem desáté hodiny dopolední před nečetné přítomné novináře postavili zakladatel, vlastník a generální ředitel firmy Leoš Novotný, provozní ředitel Jan Paroubek a PR manažer Petr Kopáček, aby krátce pohovořili a zodpověděli případné dotazy na téma provoz LEO Express v rámci nového jízdního řádu po 9. 12. 2012, zahájení prodeje jízdenek do spojů LEO Express na toto období a další aktuální informace týkající se působení společnosti. Po přivítání v podání Petra Kopáčka se slova ujal Leoš Novotný.
 
Jan Paroubek klopí zraky, Leoš Novotný hovoří a Petr Kopáček hledí v dál © Michael Mareš
 
Sdělný obsah řečeného shrnuje úvodní odstavec novinářům rozdávané tiskové zprávy: LEO Express zahajuje prodej jízdenek do svých spojů na období po 9. 12. 2012, kdy začíná platit nový jízdní řád 2012/2013. LEO Express v něm rozšíří počet spojů – ze čtyř na osm denně na trase Praha-Pardubice-Olomouc-Ostrava-Bohumín. Jakmile budou připraveny další tři jednotky, počet spojů se rozšíří na celkových 16 denně. Dojezdové časy souprav LEO Express mezi Prahou a Ostravou se s novým jízdním řádem zkrátí na 3 hodiny a 6 minut. S uvedenou zprávou dostali účastníci brífinku do rukou také upravený jízdní řád LEO Expressu, platný do odvolání.
 

Zatímco 13. listopadu začal IC 1353 vyjíždět z pražského hlavního nádraží ve 13:02,
od 9.prosince to bude v 6:29 © Michael Mareš
 
Jan Paroubek pak poměrně obšírně hovořil o problémech, s nimiž se jako provozní ředitel momentálně potýká. I když všech pět elektrických jednotek je schváleno pro běžný provoz s cestujícími, tři z nich pro něj nejsou stoprocentně připraveny. Objevili jsme na nich drobné technické problémy, které mají přímý vliv na námi požadovanou kvalitu poskytovaných služeb. Je potřeba například změnit nastavení funkce topení a klimatizace, vylepšit funkci WiFi nebo dořešit drobné problémy s funkcí dveří, uvedl. Z těchto důvodů bylo rozhodnuto, že budou na své výkony zařazovány postupně, a to tak, aby všech 16 spojů jezdilo nejpozději do konce roku.
 

Jan Paroubek ukazuje rozhodnutí Drážního úřadu o schválení vozidel © Michael Mareš
 
Vzhledem k uváděným skutečnostem nebyla atmosféra brífinku tak uvolněná, jako jsme byli zvyklí z jiných vystoupení Leoše Novotného a jeho týmu. Jestliže v případě odloženého startu pilotního provozu šlo spíš „jen“ o ztrátu prestiže, nyní už jde o peníze. A zřejmě nemalé – nejen v ušlých tržbách (kterýžto efekt může mít do budoucna přetrvávající tendenci), ale také v poplatcích za blokovanou, ale nevyužitou dopravní cestu, které musí dopravce v podobném případě hradit jejímu provozovateli, tedy SŽDC. A možná nabíhají i vícenáklady mzdové a další, o nichž je bez znalosti všelijakých konkrétních smluvních ujednání zbytečné spekulovat.
 

Jindy vždy usměvavý a humorem sršící Leoš Novotný tentokrát ukazoval vesměs vážnou tvář
© Michael Mareš
 
V průběhu brífinku došlo i na některé stesky cestujících, jak je zaznamenala média, třeba na nedostatek místa pro nohy ve třídě Economy. Stížnosti na velikost prostoru pro cestující dopravce připustil. Týkají se prý ale jen části sedadel obrácených k sobě, napsaly Finanční noviny. Podle Novotného jsou sedadla obrácená čely k sobě určená především těm zákazníkům, kteří cestují ve větších skupinách a chtějí spolu během jízdy mluvit. Při rozvržení sedadel během vývoje vlaku dopravce u těchto míst očekával zájem především rodin s dětmi, u kterých není jejich větší blízkost na škodu. Skutečný důvod toho uspořádání je nicméně určitě kdesi jinde.
 

Sedadla třídy Economy jednotky 480.001-7 (ZC VUZ Velim, 24.5.2012)
© PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Zkrátka když je potřeba větší prostor pro zajištění pohodlí ve vyšších třídách, musí se v té nejnižší ušetřit. A nejen pro zvýraznění rozdílu mezi nimi – hlavně pro zachování pokud možno optimální ekonomicky únosné kapacity celého vozidla. Ale podobné vysvětlování na včerejším brífinku nemělo své místo, ani z „taktických“ ani z časových důvodů. Jeho účastníci, jak to bývá obvyklé, spěchali do svých redakcí, aby vyprodukovali příslušné zprávy a co nejdříve informovali svou čtenářskou či diváckou obec. Zda v tomto případě k jejímu praktickému prospěchu či spíš jen k pobavení, to je otázka možná zajímavá, ale spíš akademická.
 

Účastníci brífinku využívali paměti elektronické či biologické © Michael Mareš
 
Méně akademickou a o to zajímavější je ta, zda se konečně podaří LEO Expressu zdolat všechny nástrahy zjevně poněkud ukvapených začátků, vyléčit nová vozidla z jejich vcelku obvyklých dětských nemocí, dovést projekt „švýcarské kvality za česku cenu“ k nezpochybnitelnému naplnění a pak postupně realizovat další ambiciózní plány. Možná bychom vyjádřili větší důvěru v Leoše Novotného a jeho tým, kdybychom tu otázku neuvedli slůvkem „zda“, nýbrž „kdy“. Podle toho, co bylo na brífinku řečeno, k nápravě nedostatků vozidel by mohlo dojít už v řádu dnů. Snad tomu tak vskutku bude a „švýcarská kvalita“ se zbaví příchuti čehosi nevěrohodného.
 

Pravý švýcarský kravský zvonec od výrobce černozlatých vozidel měl Leoši Novotnému
a jeho projektu přinést štěstí (ZC VUZ Velim, 24.5.2012) © PhDr. Zbyněk Zlinský
Prameny a odkazy:
  1. LEO Express - Wikipedie
  2. LEO Express – oficiální stránky
  3. Elektrická jednotka 480 - Wikipedie
  4. Stadler Flirt – Wikipedia (německy)
  5. Stadler Rail – Wikipedia, wolna encyklopedia
  6. Stadler Rail AG – oficiální stránky (polsky)
  7. Konkurence dopravců v osobní železniční dopravě v Česku - Wikipedie
  8. Dějiny vlaků: Projekty soukromých vlaků
  9. Drážní úřad
  10. Správa železniční dopravní cesty, s.o.
  11. Železniční trať (Praha -) Česká Třebová - Přerov - Bohumín - Wikipedie
  12. Jízdní řád 2012 -2013, trať 270 (Praha -) Česká Třebová - Přerov – Bohumín
  13. Jízdní řád 2012 -2013, trať 270 Bohumín - Přerov - Česká Třebová (- Praha)
  14. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: IC 1350 „LEO Express“ z Ostravy hl.n. přijíždí 19.11.2012 na pražské hlavní nádraží s náskokem 11 minut
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy