Košická koľaj 2012

28.12.2012 8:00 Ing. Igor Molnár

Košická koľaj 2012

Modul klub Košice na domácej pôde v novembri opäť zorganizoval prevádzkové stretnutie Košická Koľaj 2012 v TT veľkosti. Tohtoročné jazdenie bolo poznačené problémami pri zháňaní vhodných priestorov. Nakoniec s vypätím všetkých síl a za výdatnej pomoci jedného z nás dopadlo všetko dobre. A tak sme v termíne 17. a 18.11.2012 v priestore bývalej škôlky na Holubyho ulici mohli po ročnej pauze popreháňať svoje modely.

 

 


Tohtoročné modulové jazdenie v Košiciach aj napriek počiatočným problémom nakoniec dopadlo na výbornú. A tak sme cca týždeň pred samotným spustením prevádzky postupne do pripravených priestorov privážali moduly.

Okrem tých košických, už tradične nechýbali tie z Kokavy. Ba dokonca sa udial i menší zázrak. Aj keď  MartinTT dosiaľ stále odolával všeliakým pozvaniam prísť na modulové stretnutia, tak tentoraz urobil výnimku, za čo mu dodatočne ďakujem. Jeho neskorší príchod do Košíc však spôsobil opätovné rozoberanie layoutu a jeho menšiu zmenu.

Nakoniec to nikomu nevadilo a perfektne spracovaná krajina /fotky zo stavby jeho modulov tu boli zverejnené začiatkom roka/ vynahradila čas strávený rozoberaním a skladaním layoutu.

A tak sme v piatok podvečer dostali celú trať do finálnej podoby. V sobotu ráno čakalo na partiu výpravcov, strojvedúcich a dispečera ďalšie prekvapenie. Tentoraz sa oň postaral Tibor. Keďže sa podujal, že si trúfne zostaviť GVD, tak sme čakali s čím na nás vyrukuje.

Po odjazdení a doladení pár nepresností sme museli uznať, že i východniari majú medzi sebou schopných ľudí plnohodnotne nahradiť doterajších zostavovateľov grafikonu. No a aby neostalo len pri slovách, tak sme Tibora slávnostne dekorovali ako missáka GVD /môžu sa od neho učiť zostavovatelia aktuálneho GVD :-)/

Ani my sme sa však nevyhli menším nehodovým udalostiam. Neviem či v tom bude nejaká geopatogénna zóna prechádzajúca stanicou Kokava nad Rimavicou alebo niečo iné, ale dve najzávažnejšie z nich sa tam stali práve počas domácej obsluhy. Toto je zároveň mementom pre Zorana, nech si nabudúce dáva pozor, inak ho pošleme na preškolenie z obsluhy staničného zab. zar. :-)

Keď sme už pri tých staniciach, tak sme ich tu mali celkovo 4 /Kokava nad Rimavicou, Jasov, Chrisov a Slavošovce. Nechýbala ani jedna odbočka a zastávka Štítnik-mesto. Prevádzka medzi nimi bola pomerne pestrá. Čo sa týka vlakov osobnej i nákladnej dopravy. Základnú zostavu doplňali i mimoriadne nostalgické vlaky Klubu historických koľajových vozidiel (KHKV)  z neďalekej Hanisky pri Košiciach. A tak sa na trati do Slavošoviec podarilo zdokumentovať i známu krásavicu MAGDU, tentoraz v mierke 1:120.

Verím, že čoskoro, tak ako pokračuje renovácia pary 434.2338 sa i tu objaví jej model. Ako som už písal vyššie, v bežnej prevádzke tu bolo i pestré zastúpenie vozidiel nezávislej trakcie. Spomeniem napr. Hektora, Bardotku, Okuliarnika, Sergeja či Pomaranča.

Takto sme sa bavili po oba víkendové dni, keď sa na nás prišli pozrieť i cezpoľní modelári. No aby len tak neočumovali, tak dostali do rúk fredov a taktiež sa zapojili do plnenia grafikonu. Prišliel však koniec víkendu a my sme oäať menili konfiguráciu layoutu, keď sme z neho vybrali 3 moduly od MartinaTT. Darmo, jeho voľno od domácej pani sa končilo a jeho čakala dlhá cesta naprieč celým Slovenskom. No i tak mu za jeho účasť ešte raz verejne poďakujem a verím, že príde i nabudúce.

Ak všetko dobre dopadne, tak už aj s dokončeným štvrtým modulom, na ktorý spoločne plánujeme zorganizovať workshop neďaleko Trnavy. A keďže v diskusii odzneli od jedného "nemenovaného účastníka prvého pracovného stretnutia" (Rajio), že na moduloch mu čosi chýba, tak sa možno MartinTT buchne po vrecku a "vysadí" na moduly i stromy.

Potom sa už na jeho moduloch, pokiaľ nepríde nejaká kalamita, budú dať fotiť vlaky obtiažnejšie. No a my budeme musieť tiež pokročiť na tých našich, tak aby na budúcoročnom stretnutí bolo vidieť, že sme neleňošili celý rok. Stanica Chrisov je na každom stretnutí o čosi krajšia, tak nech to tak vyzerá i v Jasove a Slavošovciach. Nuž ale to som už odbočil od samotného modulového stretnutia.

Záverom snáď len toľko, že i napriek počiatočným problémom sa nám podarilo odvrátiť hroziace nebezpečenstvo, že tohtoročný ročník Košickej koľaje sa neuskutoční. Nakoniec toto stretnutie malo niekoľko naj:
- najviac menený layout počas stretnutia /nakoniec sme to zvládli bez problémov/
- najmenej prevádzkových problémov
- najdôležitejší prvok jazdenia - GVD bravúrne zvládnutý jedným z nás /aj keď mu mnohí veľmi neverili, ale milo nás prekvapil/
- a možno ešte jedno naj - najdlhšie zostavený layout, ktorý i naďalej poskytuje možnosť v podstate kedykoľvek sa zísť a opäť si zajazdiť.

Galéria