Sloučení ČD Cargo a ZSSK Cargo jako evergreen?

9.1.2013 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Sloučení ČD Cargo a ZSSK Cargo jako evergreen?

Premiéři obou následnických zemí se u příležitosti 20. výročí rozdělení Československa rozpovídali o lecčems, co by si přáli zase spojit. Nikoliv na posledním místě také o nákladní železniční dopravě ve státní režii. Je to již jakýsi evergreen, čas od času nabízený médiím k přehrání v relativně novém aranžmá. Nebo také remake už poněkud omšelého politicko-fantastického dílka.

 
 
 
 
 
 
To během času nabíralo podoby od mlhavých úvah až po některé seriózně vyhlížející oficiální pokusy, z nichž nejdále došel ten, který jsme na tomto místě zaznamenali v srpnu 2008. Zdá se, že spojení železničních nákladních dopravců postupně vzniklých z kdysi společných Československých státních drah je už opravdu „na pořadu dne“. Aspoň to vyplývá z jednoho ze závěrů, k nimž dospěli premiéři České republiky a Slovenské republiky při svém nedávném pražském setkání, mohli jste se dočíst v úvodu onoho článku. Ten sice vyzníval vzhledem k dobovým okolnostem vcelku nadějně a optimisticky, ale realita byla jiná - k očekávané fúzi nedošlo.
 

Stroje ZSSK Cargo jezdí ve vnitrozemí ČR i dnes, ale jako pronajaté soukromníkům
(Kolín, 29.9.2012) © Karel Furiš
 
Zmíněnými premiéry byli Mirek Topolánek (ODS) a Robert Fico (SMER-SD), tedy reprezentanti strany pravicové a levicové. Jejich když ne totožný, tak alespoň velice blízký názor na další osud nákladní železniční dopravy v majetku státu mohl tudíž leckoho překvapit. Nicméně podobná situace se opakuje znovu, i když Ficovým protihráčem v zemi za karpatským hřebenem je tentokrát současný vrcholný představitel ODS a pravicové vlády České republiky Petr Nečas. Že druhým aktérem reprízy stejné hry zůstává táž osoba, zdá se naznačovat, odkud vítr fouká, kdo má na spojení obou státních nákladních železničních dopravců prvotní zájem.
 

ČD Cargo si zastaralým parkem hnacích vozidel se svým slovenským protějškem nezadá
(Pardubice hl.n., 13.11.2012) © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Zmíněná repríza (či spíše obnovená premiéra) měla zatím dvě dějství. První se odehrálo při společném jednání vlád ČR a SR dne 29.10.2012 v Uherském Hradišti a Trenčíně. Slovensko a Česko stále uvažujú o vytvorení spoločného železničného podniku Cargo. Po pondelňajšom spoločnom rokovaní slovenskej a českej vlády to potvrdili premiéri oboch krajín, psala slovenská média. „Informoval som českú stranu, že na Slovensku sa momentálne hodnotia ponuky na poradenské služby pre vstup strategického investora do Carga. My nechceme privatizovať, my hľadáme niekoho, kto by s nami vytvoril spoločný podnik“, řekl k tomu slovenský premiér.
 

Premiéři ČR a SR při tiskové konferenci dne 29.10.2012 v Trenčíně; zdroj: www.vlada.cz
 
ČD Cargo prostřednictvím mateřské společnosti Českých drah už dříve projevilo o spojení zájem. Na slovenské straně bylo, jakou formou by se případné sloučení mohlo uskutečnit. V úvahu kromě privatizace přicházel vstup strategického partnera a vytvoření společného podniku, nebo prodej slovenského dopravce. Diskuse o spojení prý pokračují i na české straně, dodal slovenský předseda vlády s odvoláním na informace od Nečase, rozvinuly scénář Dopravní noviny. Povšimněte si, že relativizovaly existenci diskuse o této otázce na české straně. Že k tomu měly důvod, to si ukážeme v pasáži o palčivějších problémech společnosti ČD Cargo.
 

Liberalizace železnice není jediným problémem našeho národního nákladního dopravce
(Pardubice hl.n., 29.9.2012) © Karel Furiš
 
Ale než k nim dojdeme, představme si dějství druhé, probíhající tentokrát v přímém televizním přenosu z brněnské vily Tugendhat. V ní se sešli premiéři obou zemí ve výroční den rozdělení Československa, aby se k němu a jeho důsledkům vyjádřili v Otázkách Václava Moravce. A došlo, jak jsem naznačil už v úvodu, také na státní nákladní železniční dopravu. Fúze nákladních železničních dopravců je jedna z oblastí, na které chtějí Robert Fico a Petr Nečas intenzivně pracovat. Spojit by se mohly Český nákladní železniční dopravce ČD Cargo a slovenská Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, shrnují k tomuto tématu internetové stránky České televize.
 

Robert Fico a Petr Nečas v „Otázkách Václava Moravce“ dne 1.1.2013; zdroj: Česká televize
(snímek obrazovky)
 
A pokračují: Od sloučení si politici slibují hlavně úspory, jako významné ale vidí i možné důraznější postavení na trhu. "V konkurenci, která dnes převládá na evropském trhu, se opět potvrzuje, že potřebujeme silné společné podniky. Malé podniky, malé firmy, malá carga, nedokážou přežít. My to vidíme na Slovensku, máme s touto společností vážné ekonomické problémy," prohlásil Fico. "Ve střední Evropě by tak vznikl silný hráč, byla by to jedna ze čtyř až pěti nejsilnějších železničních nákladních společností v celé Evropě," dodal Nečas. (Záznam celého pořadu najdete na YouTube.) Ty nápady mají jistě svou logiku, ale je dnes doba k jejich realizaci?
 

Šéfové ČD Cargo a ZSSK Cargo Ing. Petr Žaluda a Ing. Vladimír Ľupták;
zdroj: České dráhy, a.s. a ŽS Cargo Slovakia, a.s.
 
Jak jsem už naznačil, obě státní nákladní železniční společnosti dnes stojí před akutnějšími problémy, které musí řešit a které možná předsedové vlád ne zcela vnímají. Že Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. už dlouhodobě vykazuje nepříznivé ekonomické výsledky, to bylo a je známo. Její protějšek v České republice se zdál být v mnohem lepší kondici, což si nakonec můžete ověřit porovnáním výroční zprávy ČD Cargo za rok 2011 s obdobným dokumentem ZSSK Cargo. Jenže právě během roku následujícího vyšlo najevo, že vedení české společnosti své hospodaření navenek zkreslovalo, což (mimo jiné prohřešky) vedlo k jeho rekonstrukci.
 

Tisíce vagonů ČD Cargo rezaví na zarůstajících kolejích (Předměřice n.L., 4.8.2012)
© PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Gustav Slamečka dnes rezignoval na funkci předsedy představenstva ČD Cargo, dne 2.10.2012 oznámila ČTK. Na volný post bude vypsáno výběrové řízení. Kromě Slamečky dnes vedení společnosti opustil také člen představenstva Roman Vallovič a naopak byl valnou hromadou do představenstva ČD Cargo zvolen generální ředitel Českých drah Petr Žaluda. Generální ředitel Českých drah vede zatím jejich nákladní dceřinou společnost dodnes – a zřejmě tak postupně směřuje k uskutečnění své vize holdingového uspořádání státní železniční společnosti. Pokud jej ovšem nový ministr dopravy v jejím čele ve velice blízké době nenahradí kýmsi jiným.
 

Prezident jmenoval dne 12.12.2012 ministrem dopravy Zbyňka Stanjuru; zdroj: www.vlada.cz
 
Je ovšem otázka, zda ministr, jehož hlavním úkolem je zrušit vlastní úřad (k němuž přišel jako slepý k houslím), dokáže řešit nějaké koncepční otázky. A přitom od něj zaměstnanci ČD Cargo tolik očekávali: Společnost ČD Cargo chystá kvůli propadu tržeb na příští rok rozsáhlou restrukturalizaci. V jejím rámci chce železniční dopravce podle plánu prodat 87 nadbytečných lokomotiv, sešrotovat 5 tisíc vagonů a zvažuje propuštění více jak dvou tisíc ze současných 9,5 tisíce zaměstnanců.Podle šéfa železničních odborů Jaroslava Pejši bude další vývoj v ČD Cargo záležet na politice státu a novém ministru dopravy, psalo se před jeho jmenováním.
 

Předseda Odborového sdružení železničářů Bc. Jaroslav Pejša na Radiožurnálu; zdroj: OSŽ
 
Z onoho rozhovoru jsou zřejmé nejen obavy odborářů o další vývoj zaměstnanosti, ale také problémy, které do značné míry přesahují rámec našeho státního nákladního železničního dopravce. O nich by se zde dalo napsat ještě mnohé, ale to by vzhledem k masivní medializaci bylo jen nošením dříví do lesa. Omezme se tedy na oficiální sdělení společnosti z 2.1.2013. Z ní se dovíme, nejen výši očekávané ztráty v minulém roce, ale také její hlavní příčiny i nástroje, které mají hospodaření firmy zlepšit. Asi není překvapující, že žádná fúze s obdobnou zahraniční společností mezi nimi není - o dříve avizované expanzi do zahraničí nemluvě.
 

Vedení ČD Cargo mělo zájem o polský protějšek, ale byl to spíš jen sen
(Pardubice hl.n., 13.11.2012) © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
A zdá se, že ani slovenská realita v „nižších patrech“ politiky a ekonomiky momentálně příliš neodpovídá premiérským záměrům. Ing. Ján Počiatek, současný minstr dopravy, výstavby a regionálního rozvoje Slovesné republiky, je veřejně nikde nekomentoval. Nedlouho po svém uvedení do funkce na téma ZSSK Cargo dal najevo, že si vstup investora do Carga vie predstaviť, vylučuje však jeho privatizáciu, podobne ako v prípade bratislavského letiska. Ministerstvo dopravy chce zároveň dokončiť tender na poradcu pre výber partnera štátneho železničného nákladného dopravcu. A také udělal ve všech železničních společnostech personální průvan.
 

Ministr Ján Počiatek přichází v Týdnu evropské mobility pěšky na jednání vlády
(Bratislava, 19.9.2012); zdroj: www.vlada.gov.sk
 
Krom toho dal také najevo, že je mu blízká myšlenka holdingového uspořádání, i když její formální realizace nezbytná není. Ozdravovanie troch štátnych železničných spoločností, ktoré okrem znižovania nákladov prinieslo aj hromadné prepúšťanie zamestnancov, bude podľa ministra dopravy Jána Počiatka pokračovať. Za potrebné považuje dosiahnuť stav, aby železničné firmy fungovali ako súčasť jedného navzájom poprepájaného sektoru, psalo se 4.5.2012. A nedávno se pochválil, že tomu tak už je: Tri železničné firmy už dnes fungujú ako jeden sektor, nie ako navzájom nesúvisiace firmy. Zda oprávněně, to může každý věci znalý zvážit sám.
 

Souprava ZSSK se strojem ZSSK Cargo v kolejišti ŽSR aneb „súvisiace firmy“
(Bratislava hl. st., 7.2.2012) © Jiří Řechka
 
Zkrátka od zbožných přání politiků k reálnému životu bývá někdy daleko. Byť jde o nejvyšší představitele výkonné moci státní, kteří ovšem (jako právě v současných podmínkách České republiky) mají mnohdy nejvíc starostí právě s tím, aby se u ní udrželi. A to je asi hlavní poslání tohoto článku, který neměl být ani hluboce analytickým, břitce kritickým či radostně optimistickým. Chtěl jen upozornit na některé okolnosti, které limitují realizaci jinak v zásadě oprávněně motivovaného záměru předsedů vlád obou států, v nichž žijeme po rozdělení toho společného. Jenže co se jednou rozbilo, těžko se slepuje - a co uhynulo, věčně zelené nebude.
 

Se stroji DB jsme se u nás setkávali na nákladních vlacích už dříve, ale může být hůř
(Kutná Hora hl. n., 29.3.2006) © Josef Gargula
Prameny a odkazy:
  1. ČD Cargo - Wikipedie
  2. ČD Cargo, a.s. – oficiální stránky
  3. Železničná spoločnosť Cargo Slovakia - Wikipedie
  4. ZSSK CARGO – oficiální stránky
  5. Vláda České republiky – oficiální stránky
  6. Ministerstvo dopravy – oficiální stránky
  7. Úrad vlády SR – oficiální stránky
  8. Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR – oficiální stránky
  9. Otázky Václava Moravce Speciál (ČT1, ČT24) - 1. 1. 2013 - YouTube
  10. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Súvisiace odkazy