Šotokalamita

6.3.2013 8:00 Radek Hořínek

Šotokalamita

Po osmé a zároveň poprvé bez Zbyňka se konalo naše oblíbené setkání zvoucí se zimní focení. Loňský zasněžený Tanvald jsme vyměnili za jih Moravy, kupodivu zasněžený ještě víc. Naším cílem byly Střelice ležící na tratích SŽDC č. 240 a 244. Tam, kousek za Brnem, jsme se rozhodli dokumentovat provoz na „falešné“ dvoukolejce, u které se uvažuje o zadrátování.

Tak jsem ráno v sobotu 23.2.2013 vydal na hlavní nádraží v Olomouci, abych se setkal s Martinem a společně jsme vyrazili přes Brno do Střelic. Onoho rána jsem se ho ale nedočkal, tak jsem se uvelebil v kupé vozu AB v soupravě R 932 a vydal se do metropole Moravy na setkání s Karlem a zároveň jsem doufal, že dorazí ještě někdo další. 


Ve vlaku bylo příjemně, což se o počasí venku nedalo říct. Chumelilo jako o život. Ani nám se zpoždění nevyhnulo. Postupně jsme ho začali nabírat i my. Do Vyškova na křižování s R 901 Praděd jsme přijeli pozdě a v Holubicích jsme pro změnu čekali na průjezd Sp 1643 Radhošť, abychom se spojkou dostali přes Blažovice dále ku Brnu. V Ponětovicích jsem díky silničnímu radaru umístěnému na sloupu vedle trati zjistil, jakou rychlostí si to šineme. S asi dvaceti minutovým zpožděním jsme dorazili do Brna a já si šel koupit jízdenku dál do zastávky Střelice dolní a čekat nejen na Karla. 


362.161 v čele R 932/R 866 „Slavkov“ © Radek Hořínek

Byl to ale jenom on, kdo do na místo setkání dorazil. Tak jsme se pomalu přemístili na šesté nástupiště, abychom nasedli do osobního vlaku směřujícího do Jihlavy. V katru moc teplo nebylo. Někdo zapomenul na cestující a ti se společně s námi podivovali nad chladem. Nám dvěma to bylo docela jedno, neboť jsem měli za pár minut vystoupit. Opět se zpožděním jsme pokračovali v cestě do našeho cíle. Po vystoupení v zastávce Střelice dolní jsme se stali cílem posměchu strojvedoucího našeho vlaku, který pronesl něco o dvou bláznech.


Os 4808 nás přivezl na zasněženou zastávku Střelice dolní © Radek Hořínek

Měl pravdu. My jsme nevystoupili, ale rovnou zapadli do sněhu. Nikoho ten den, kdy se sypal, jako by někdo roztrhl peřinu, nenapadlo ho odklidit z nástupištních hran a přístupových cest. Tak jsme se jím brodili, abychom si mohli zdokumentovat nějaký ten provoz na tratích SŽDC 240 a 244, který je v režii brejlovců 754 a 750.7, motorových vozů řady 842 a 854. Zpočátku jsme byli na stejné straně u druhé traťové koleje. To ale netrvalo dlouho. Karel se rozhodl přejít na druhou stanu, tak jsme se rozdělili, abychom nefotili a Karel netočil se stejného místa.


Karel se na svém postu pomalu mění ve sněhuláka © Radek Hořínek

Před bičováním větrem a sněhem jsme zalézali do plechových budek. Být na jednom místě přestalo moji maličkost bavit. Posilněn výjimečně pletýnkami místo normovaných baget jsem se přesunul na silniční nadjezd. Odtud jsem si chtěl vyfotit R 664 Junák, na kterém byl brejlovec 750.7 v najbrtu verze 3.0. kterýžto vlak jel z Brna do Plzně. Povedl se i osobák od Oslavan do Brna ve složení 842 + 954. Promrzlý a vypadající jako sněhulák jsem se rozhodl sejít z nadjezdu zpět na zastávku, abych se na chvíli schoval před přívalem padajícím z nebe.


Zasněžená zastávka z viaduktu © Radek Hořínek

Po krátkém zhodnocení situace jsme se rozhodli pro návrat do Brna. Tak jsme si ještě počkali na R 669 Bezdrev, který táhl brejlovec 754.049. Oba jsme byli spokojení po jeho průjezdu a počkali jsme si na osobák z Miroslavy do Brna, který byl ve složení 842 + 842 + 954. Vyfotili jsme ho, nasedli do jedné 842 a hurá do Brna. Začali jsme cestou přemýšlet, zda v metropoli Moravy zůstaneme nebo se naše cesty rozejdou. Nakonec jsme oba nastoupili do R 905 směřujícího z Brna do Jeseníku, přesněji do prvního vozu za lokomotivou, který společně s druhým a lokomotivou ze stanice Zábřeh na Moravě měl pokračovat do Šumperka.


242.210 s Os 4617 a 362.116 v čele R 869 „Punkva“/R 905 na „roli“ © Radek Hořínek

O teple se ve vlaku mluvit moc nedalo, ale i tak jsme zůstali sedět v kupé, do kterého jsme v Brně nastoupili, až do Olomouce. Vzdor počasí, které venku panovalo, cesta probíhala docela podle jízdního řádu. Ve stanici Vyškov na Moravě jsme se nedočkali křižování s R 934. Zajímavě se událo křižování s rychlíkem od Bohumína do Brna v Ivanovicích na Hané. Nejprve došlo k nástupu a výstupu cestujících, potom se náš vlak přeposunoval z jedné koleje na druhou kvůli zavátým výhybkám, abychom po průjezdu rychlíku od Bohumína, který čekal na vjezdu, pokračovali dál. S R 934 jsem se potkali až v Nezamyslicích – krom jiného.


Prototypové „kvatro“ v Nezamyslicích © Radek Hořínek

Poslední posunuté křižování bylo s Os 3816, na kterém byla jednotka RegioPanter, v Pivíně. V Prostějově jsme si oba vyfotili odstaveného Faura. Do Olomouce jsme dorazili s cca pěti minutami zpoždění na třetí nástupiště. Kvůli počasí měl zpoždění i Ex 149 Landek. To udělalo radost Karlovi, který tak mohl v poklidu přejít v mém doprovodu na druhé nástupiště a vyrazit do Ostravy. Já se ještě chvíli zdržel na olomouckém hlavním nádraží, neboť mi ujel autobus na sídliště. Oba nás pak doma čekalo zpracování nashromážděného materiálu a mne i napsání této reportáže (jehož by se jinak ujal tentokrát zdravotně nezpůsobilý Zbyněk).


Do Olomouce nás přivezla lokomotiva 362.116 © Radek Hořínek

A jaké že v souhrnu bylo to letošní zimní focení? Opravdu zimní. Padal sníh a vlaky jezdily. Sice měly zpoždění, ale dalo se cestovat. Jenom byla škoda, že jsme tam byli jenom my dva. Snad se příště podaří najít další zajímavé místo, účastníků bude více a zima své rozloučení nepojedná tak kalamitním způsobem. Na druhou stranu nás může těšit, že to letošní bláznivé zimní focení si své označení opravdu zasloužilo, jak ostatně dokazují nejen statické fotografie v připojené galerii, ale také v pohybu a se zvukem drobné filmové dílko z produkce Karlovy:


Vlaky na zastávce Střelice dolní © Karel Furiš

Odkazy:
  1. Železniční trať Brno - Jihlava - Wikipedie
  2. Elektrizace trati vč. PEÚ Brno – Zastávka u Brna
  3. Železniční trať Brno - Moravské Bránice - Hrušovany nad Jevišovkou-Oslavany - Wikipedie
  4. Střelice (okres Brno-venkov) - Wikipedie

Úvodní snímek: 754.009 v čele Os 4833 na zastávce Střelice dolní © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy