Optimalizace trati Praha-Bubeneč – Praha-Holešovice všímavým objektivem (2)

26.10.2013 8:00 Jiří Řechka

Optimalizace trati Praha-Bubeneč – Praha-Holešovice všímavým objektivem (2)

Má předchozí reportáž o této akci končila prvním červencem. Další sledování přestavby části pražského uzlu jsem dovedl do poloviny října tohoto roku, kdy všechna nástupiště železniční stanice Praha-Holešovice se začala používat v běžném provozu, včetně všech staničních kolejí, a začala modernizace trati ve Stromovce i na holešovickém zhlaví stanice Praha-Bubeneč.

 

 

 


Nakolik se mně povedlo tuto přestavbu fotograficky zaznamenat, ponechávám na vašem posouzení. Větší část stavebních prací v měsíci září proběhla bez mé reportážní přítomnosti, vzhledem k mému pobytu na Slovensku. Když jsem se ohlédl ve vzpomínkách na dobu nedávno uplynulou a porovnal ji se současným stavem, byla znát ta zásadní proměna na povrchu železniční stanice Praha-Holešovice. Došlo také k směrovým úpravám kolejí, což umožnilo zvýšit rychlost.


162.012-9 přiváží svůj vlak do stanice Praha-Holešovice © Jiří Řechka

Co se týče interiéru výpravní budovy stanice Praha-Holešovice, byla provedena oprava stropních podhledů podchodu a v samotné hale došlo k montáži nových informačních systémů. Jinak tato optimalizace se samotné budovy netýkala. Po ukončení veškerých stavebních prací na celém úseku má stanice Praha-Bubeneč přestat sloužit pro osobní dopravu a má vzniknout nová železniční stanice Praha-Podbaba.


Začalo se pracovat mezi stanicemi Praha-Holešovice a Praha-Bubeneč © Jiří Řechka

Když jsem pořizoval poslední snímky železniční stanice Praha-Holešovice z jejího prvního nástupiště, tak mne zarazila jedna (nicméně možná jen zdánlivá) maličkost. Bohužel těžko se to dá asi ovlivnit, ale na některých místech nástupiště jsem si připadal tak, jako bych procházel holubníkem, tak bylo nástupiště zaneřáděno. Škoda. Tolik můj komentář, více ukáží připojené fotografie.


Stanice Praha-Holešovice v novém © Jiří Řechka

Odkazy:

  1. Ministerstvo dopravy
  2. Správa železniční dopravní cesty, s.o.
  3. Státní fond dopravní infrastruktury
  4. IKP Consulting Engineers – oficiální stránky
  5. Metrostav – oficiální stránky
  6. Subterra a.s. - stavební společnost - podzemní a pozemní stavitelství – oficiální stránky
  7. První železniční koridor - Wikipedie
  8. Železniční trať Praha - Vraňany - Děčín - Wikipedie
  9. Nádraží Praha-Holešovice - Wikipedie
  10. Tramvajová trať Vítězné náměstí - Podbaba - Wikipedie

Úvodní snímek: Rekonstrukce holešovicko-libeňského železničního mostu © Jiří Řechka

Galéria

Súvisiace odkazy