Anatomie parních lokomotiv

22.11.2013 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Anatomie parních lokomotiv

V nabídce knihkupectví internetových i klasických se v těchto dnech objevila publikace, která by neměla chybět v knihovničce žádného zájemce o parní lokomotivy, zejména ne takového, jenž má o jejich konstrukci a fungování zatím jen matné představy. Jde o knihu, jaká u nás (tedy na území někdejšího Československa) doposud vydána nebyla, a proto na ni chceme upozornit malou recenzí.

 

 

 

 

Ojedinělost díla s poutavým názvem, jenž uvozuje i tento článek, zdůrazňuje ostatně sám jeho autor Hynek Palát v předmluvě: Publikací, které pojednávají o technice parních lokomotiv, je na našem knižním trhu doslova jako šafránu. Vycházejí sice výborně zpracované monografie některých lokomotivních řad, ty jsou ale příliš konkrétní a nezpracovávají parní techniku jako celek. Pamětníci si snad vzpomenou na Atlasy parních lokomotiv vydané v sedmdesátých letech minulého století, někdo možná zná i Příručku pro strojvůdce z let padesátých, v níž je parní lokomotiva popsána do posledního šroubu, a jiní čtenáři třeba vlastní obdobné knihy z ciziny.


Věkem poznačená vrchní strana dávné příručky

V citaci zmíněnou příručku pak uvádí také v seznamu literatury, jíž při tvorbě Anatomie parních lokomotiv využil. Ač jde o publikaci vydanou v roce 1948, není kupodivu tak nedostupná, jak by se zdálo, a jistě nebude na škodu, když na tomto místě upozorním na existenci její elektronické podoby. Aspoň si může každý ověřit autorovo tvrzení o podrobnostech, do nichž její tvůrci, poslušni svého poslání, zašli. Nebyla to skutečně žádná populární literatura, ale vysoce odborné dílo určené železničním profesionálům. Hynek Palát naproti tomu svou knihou hodlá danou problematiku jednoduchou srozumitelnou formou přiblížit železničním amatérům.
 

Přední strana desek prezentované knihy
 
Činí tak na 160 stranách křídového papíru formátu A4, zaplněných textem, fotografiemi a nákresy v celobarevném provedení. Sdělný obsah díla je rozdělen do sedmi hlavních kapitol, které se postupně zabývají historickým vývojem stavby parních lokomotiv, konstrukcí parního kotle, lokomotivním pohonem, brzdovými systémy, rámy i dalšími částmi lokomotiv, tendry a náhradou parní trakce trakcemi novými. Knihu uvádí už zmíněná předmluva a na konci nechybí seznam použitých pramenů ani rejstřík, za nímž následuje nabídka odborné literatury reklamního charakteru. Dokonalejší představu o struktuře díla poskytne nahlédnutí do jeho obsahu:
 

Obsah knihy (po kliknutí do náhledu se otevře ve formátu PDF)
 
Sám obsah však nic nevypovídá o celkovém uspořádání publikace, v němž jakoby obrazová dokumentace převládala nad vlastním textem. Ten tím, ke škodě své uspokojivě informativní i nepochybně čtivé náplně, do značné míry postrádá přehlednost. Některé obrázky jsou až zbytečně veliké, zaplňují celé stránky a čtenář musí při plynulé četbě té které kapitoly zbytečně pracně hledat její pokračování, přičemž se mu ztrácí souvislost. Grafická úprava knihy tak v některých místech působí až nepříjemným dojmem, že snad bylo třeba na plánovaný počet stran nedostatečně rozsáhlý psaný podklad „nastavit“ čímsi jiným. Více o tom napoví ukázka z knihy:
 

Ukázka jedné kapitoly (po kliknutí do náhledu se otevře ve formátu PDF)
 
Ten dojem zesílí, když si nový majitel knihy vzpomene na její vydavatelskou anotaci: Celobarevná encyklopedie obsahuje podrobný přehled parních lokomotiv a seznamuje čtenáře s jejich konstrukcí, zajímavostmi z jejich provozu, historií parních strojů, hlavními konstrukčními celky, jejich opravami a údržbou. Přináší rovněž zajímavé informace o speciálních parních lokomotivách i mnoho unikátních barevných fotografií..., uvádí namátkou jeden slovenský obchod. Také obsah na zadní desce nabízí o cosi víc, než skutečnost. Ovšem i mimo působení toho zvláštního jevu je možné, že některý čtenář v knize nenajde vše, co jej z „anatomie“ parních lokomotiv zajímá.
 

Obsah na zadní straně desek neodpovídá zcela realitě (kliknutí do náhledu snímek zvětší)

Sice se například doví, že existovala dyšna Giesel, ale jaký byl její princip či jak se lišila od podobných zařízení jiných (jejichž obecný popis chybí ostatně také), to se v knize nepíše. Podobně bude v kapitole o tendrech marně hledat zmínku o lokomotivách polotendrových. Jazykový purista zase nepřehlédne některé prohřešky proti rodné řeči, zvlášť když jej praští do oka třeba v popisku obrázku: Na fotografii je nesací parní injektor. Většina parních lokomotiv ČSD měly dvě tyto armatury po jedné na každé straně. Ten pak z části dokládá i četnější (byť jen formální) nešvar - nadbytečné uvozování popisů úslovím Na nákresu je znázorněn... atp.
 

Spodní snímek má popisek zbytečně dlouhý a s rovněž zbytečnou chybou
 
Ač to možná vzbuzuje ten dojem, mým úmyslem není Anatomii parních lokomotiv snad za každou cenu vykreslit v negativním světle. A už vůbec jsem v ní nehledal záměrně nedostatky a chyby, prostě jsem na ty jmenované narazil při jejím prohlížení a zmínil se o nich proto, abych nadějné kupující informoval také o jejích záporech. Musím ovšem přiznat, že jsem se tak dopustil nevyváženosti v prezentaci díla, jehož klady samozřejmě vysoce převažují. A doufám, že tato užitečná a zajímavá kniha bude čtenáři přijata se stejnou pozorností a nadšením, jaké projevovali účastnící jejího slavnostního křtu dne 10.11.2013 na pražském hlavním nádraží.
 

Křest knihy ve vládním salonku pražského hlavního nádraží; zdroj: www.albatrosmedia.cz
 

Autogramiáda na 1. nástupišti žst. Praha hl.n.; zdroj: www.albatrosmedia.cz
 
A na sám konec to nejdůležitější: Do tvrdých omyvatelných desek vázanou publikaci Anatomie parních lokomotiv autora Hynka Paláta (ISBN 978-80-264-0283-1) vydalo nakladatelství CPress v Brně roku 2013 ve společnosti Albatros Media a.s. Praha, přičemž partnerem projektu byly České dráhy, a.s. K prodeji ji nabízí za výhodných podmínek sám vydavatel ve svém internetovém obchodě za 314,- Kč a v jeho slovenské pobočce za 11,62 €, ale samozřejmě také mnohá další knihkupectví virtuální i kamenná. I když nejde o dílo bez dílčích nedostatků (jako ostatně leccos kolem nás), určitě za uvedené ceny stojí a kdo si je koupí, neprohloupí.
 

Parní kotel je základ parní lokomotivy i její „anatomie“
 
Odkazy:
  1. Albatros Media a.s. - oficiální stránky
  2. Computer Press, a.s. - informace o firmě
  3. České dráhy, a.s. - oficiální stránky
  4. Křest knihy Anatomie parních lokomotiv – Novinky.cz
  5. Křest knihy Anatomie parních lokomotiv - článek s fotografiemi a videem
  6. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní obrázek: „Anatomický“ náčrt Bruntonovy lokomotivy z roku 1813 ilustruje kapitolu
„Historický vývoj lokomotivních konstrukcí“