Mikuláš na detskej železnici v Košiciach, 6.12.2014

28.11.2014 18:00Zdroj: KHKV

Mikuláš na detskej železnici v Košiciach, 6.12.2014

Pre najmenších cestujúcich vypravia po roku na košickej detskej železnici opäť mimoriadne Mikulášske vlaky. Zamrznutým Čermeľským údolím sa tak v sobotu 6. decembra 2014 ozve klepot koľají historického vláčika, aj vďaka podpore generálneho partnera podujatia – Železničnej spoločnosti Slovensko, ktorá prevádzkuje verejnú osobnú železničnú dopravu. Storočnými vagónikmi sa okrem verných cestujúcich odvezie aj svätý Mikuláš s anjelmi a čertom.

„Deti sa ho však báť nemusia, bude totiž pomáhať Mikulášovi pri rozdávaní Mikulášskych darčekov. Dostane ho každé dieťa s platným cestovným lístkom našej železničky,“ uviedol Ľubomír Lehotský, riaditeľ Košickej detskej historickej železnice.

Okrem atraktívnej zimnej jazdy pripravili organizátori aj bohatý program vo vyhriatom stane na Alpinke. „Darčeky Mikulášovi priamo zo stanice odvezie sob Rudolf, ktorý vo svojom čarovnom sedle povozí aj deti. Na Alpinke sa bude spievať, tancovať, deti si vyrobia vianočnú sviecu zo včelieho vosku, pozrú filmové rozprávky a napokon sa budú rozdávať zdravé mikulášske balíčky. „Nechceme prezrádzať, čo všetko Mikuláš do balíčka prichystal, ale vďaka podpore Fondu zdravia mesta Košice v ňom nebude núdza o kopec vitamínov a zdravých dobrôt doslova z celého sveta,“ doplnil Ľ. Lehotský.

Na mikulášsku sobotu vypravia železničiari z Čermeľa dva mimoriadne vlaky o 10. a 12. hodine, prípade veľkého záujmu sú pripravení zvládnuť aj väčší nápor. Pripomínajú však, že sa treba dobre obliecť, hoci deky a čaj majú pripravené. Okrem toho si Vás dovoľujú pozvať po záverečnej jazde na slávnostné otvorenie Klubovne mladých železničiarov s mini-múzeom, ktoré vzniklo vďaka podpore USS Steel Košice a Karpatskej nadácie, v rámci projektu Mladý železničiar 2014.

„Klubovňu a rôzne železničné artefakty, ktorú sú tu umiestnené, sme postupne opravovali svojpomocne od začiatku sezóny. Teraz sme radi, že sa budeme mať kde stretávať nielen počas zimných mesiacov, ale aj počas celého roka,“ uviedol jeden z mladých železničiarov Erik Kuzma.

Mikulášsky vláčik je poslednou tohtoročnou verejnou jazdou detskej železnice. Aktivisti sa však rozhodne nechystajú zaháľať. Práve naopak. Ako informoval Ľ. Lehotský, až do začiatku budúcej jubilejnej sezóny, kedy si pripomenú 60 rokov od svojho vzniku, ich čaká ešte viac práce ako počas sezóny.

V týchto dňoch napríklad vychádza Sprievodca úzkorozchodnými železnicami krajín V4, s podporou Medzinárodného Vyšehradského fondu. Publikáciu v spolupráci s partnerskými železničkami pripravili práve nadšenci z Čermeľa.

Aj technika si žiada svoje; do polovice decembra by mali byť hotoví s opravou kotla ďalšej parnej lokomotívy Krutwig, ktorej podobu predstavili verejnosti ešte minulý rok. Ide o finančne náročnú opravu, na ktorú prispelo Ministerstvo financií SR.

Podobný osud čaká 130 ročnú parnú mašinku Katku, ktorá sa v týchto dňoch už podrobuje opravám a reštaurovaniu, za prispenia Ministerstva Kultúry SR v rámci programu Obnovme si svoj dom. Údržbe sa nevyhne ani železničná trať a priľahlé objekty.

„Sme veľmi radi, že počas celej sezóny naše aktivity pozorne sledujú všetci partneri a sponzori. Bez ich pomoci by železnička vo svojej obnove postupovala pomalšie. Takto môžeme aj vďaka nim rozdávať viac radosti malým aj veľkým návštevníkom. Aj touto cestou sa chcem poďakovať Mestu Košice, spoločnostiam VSE, KIMEX, ZSSK či WGS, spoločnosti RENGL a celému radu ďalších partnerov za ich podporu tejto unikátnej, historickej atrakcie Košíc,“ dodal riaditeľ detskej železnice Ľubomír Lehotský.

Súvisiace trate