Ako sa „Katka“ zvykne prebúdzať

16.3.2015 8:00 Milan Weinwurm

Ako sa „Katka“ zvykne prebúdzať

Každým rokom s príchodom jari sa (nielen) deti v Košiciach a okolí tešia na našu Katku, až sa prebudí po zimnom spánku, ktorý strávila v špeciálnej plechovej garáži v Čermeli, strážená kamerovým systémom. Jej dvere sa otvoria a parnú mašinku žeriav naloží na trajler a opatrne dovezie do rušňového depa v Košiciach, kde už má prichystanú jednu koľaj v dieselovej dielni.

 

 

 



Tam na Katku už čakajú nadšenci na čele s pánom Kočiškom, ktorí ju rozoberú do poslednej súčiastky. Otvoria kotol, aby mohli vyčistiť rúrky, nadvihnú rušeň a odmontujú všetky kolesá, spojnice, ojnice - slovom všetko, čo sa dá odmontovať. Mnoho súčiastok opravia sami, zvyšok pošlú na špeciálne ošetrenie; je to v skutku ťažká a špinavá robota, čo títo nadšenci robia v svojom volne. Naša Katka je už stará babička z označením U 36.003 a s rozchodom 1 000 mm. Všetko sa robí tak, aby celá práca bola dokončená na čas a mohlo byť skúšobné zakúrenie kotla.


13.2.2014 - RD Košice: čiastočne rozobratá „Katka“ © Milan Weinwurm

Katka bola vyrobená v roku 1884, v roku 2015 teda oslávi 131. narodeniny. Tento rok to bude 15. ročník jej „prebúdzania“. Po namáhavej a pomerne náročnej práci sa všetko znovu musí poskladať postupne naspäť a potom, keď už je mašinka poskladaná, sa obnoví aj jej náter, aby sa Katka predviedla na Rušňoparáde už v novom šate. Na mašinku čaká vonku pred rotundou modrý krytý vagónik, s ktorým bude v pri tej príležitosti voziť na vymedzenom úseku v depe deti. Pretože rozchod našej Katky je spomínaných 1 000 mm, je do normálneho rozchodu 1 435 mm vložená tretia koľajnica, a tak sa vytvorila splietka oboch rozchodov.


13.2.2014 - RD Košice: splietka rozchodov © Milan Weinwurm

Tá vedie od točni smerom k výhybkárskemu stanovišťu číslo 1. Po Rušňoparáde sa Katka U 36.003 naloží na trajler a odvezie sa do svojho pôsobiska v Čermeli. Trasa transportu musí byt dobre pripravená, pôjde smerom po Prešovskej ceste a potom popod cestný nadjazd, ktorý ide na Furču. Trasa konvoja bude pokračovať smerom k Tescu, po Watsonovej ulici prejde niekoľkými zákrutami a dostane sa pred štadión Lokomotívy a už rovno okolo Baránka do Čermeľa, kde bude Katka opatrne položená na svoje koľajnice o rozchode 1 000 mm. Tam ju už čakajú modré vagóniky a dieselová mašinka Janka.


6.3.2015 – Detská železnica: „Janka“ na čele čakajúcej súpravy vagónikov © Milan Weinwurm

Pred každou jazdou sa Katka musí poriadne prekontrolovať, všetko sa musí premazať a vyleštiť. To sa robí pred plechovou garážou, kde je Katka zaparkovaná po celodennej práci. Tam je aj potrebné náradie. Ako sa naša Katka každé ráno pripravuje, ukazuje video je z môjho archívu. 6. marca 2015 som sa bol pozrieť v cieľovej stanici Katky na Alpinke, kde ma milo prekvapili pekne do radu postavené drevené informačné tabule, na ktorých je zobrazený celý vývoj Katky a detskej železnice. Cestou do Košíc ma zaujali osobné autá dole v Čermeli, zaparkoval som svoje „redakčné“ auto a išiel sa pozrieť, čo sú to za ľudia.


6.3.2015 – Detská železnica: plechová remíza © Milan Weinwurm

Na moje prekvapenie som zbadal pána Kočiška, hlavného dobrovoľného opravára, ktorý mi povedal, že Katka je už v depe na svojej koľaji, ale že už sa nebude robiť výväz a úplné rozobratie (našťastie ja mám z minulého roku všetko zdokumentované), že sa len premažú ojnice, spojnice a ložiská. Všetko veľké sa urobilo minulý rok. Povedal mi aj to, že rok 2016 bude pre Katku rozhodujúci, pretože sa má robiť zostrená tlaková skúška jej kotla, ktorá sa robí každých päť rokov. Ja som v Čermeli niečo pofotil, tí ostatní zrejme jednali o úprave koľajového zvršku trate.


6.3.2015 – Detská železnica: vchodové návestidlo do stanice Alpinka © Milan Weinwurm

Odkazy:

  1. Parná lokomotíva Hagans Klb-L Cn2t - U 36.003 • imhd.sk Košice
  2. Železničná trať Čermeľ – Alpinka - Wikipédia
  3. Detská železnica Košice – oficiálne stránky 

Úvodná snímka: 13.2.2014 - RD Košice: Katka na plošiniaku, kde jej obnovili náter © Milan Weinwurm

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy