Na ostravské letiště jezdí vlaky - a vyvolávají otázky

14.4.2015 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Na ostravské letiště jezdí vlaky - a vyvolávají otázky

Dnes brzy ráno dorazil na Letiště Leoše Janáčka Ostrava první osobní vlak Českých drah. Mošnovské letiště je první, které má v republice vlakové spojení, a nabízí tak komfortní spojení letecké a železniční dopravy. Deset párů vlaků denně aktuálně zajišťují jednotky CityElefant, od platnosti jízdního řádu 2015/2016 v polovině prosince však vyjedou na letiště noví RegioPanteři, které pořizuje národní dopravce za finanční podpory ROP Moravskoslezsko.

 

 

 

Takovou zajisté pozitivní informaci přinesl úvodní odstavec tiskové zprávy, kterou náš národní železniční dopravce vydal včera po tom, co v novém tarifním bodě s poněkud krkolomným, ale jistě světovým názvem Mošnov, Ostrava Airport proběhl slavnostní ceremoniál za účasti nejvyšších i méně vysokých představitelů Moravskoslezského kraje, Správy železniční dopravní cesty, Českých drah, Letiště Leoše Janáčka Ostrava a dokonce i Katolické církve. A samozřejmě také zástupců mediální sféry, mezi nimiž nechyběl ani ostravský reportér elektronického magazínu VLAKY.NET, jehož redakce také obdržela pozvánku na tuto nevšední akci.


Pozvánka s programem akce (kliknutí do náhledu otevře celou ve formátu PDF)

Pozvaní hosté se sešli na ostravském hlavním nádraží, odkud do míst konání malé slavnosti cestovali pravidelným spojem Os 2930. Na letištní zastávce pak proběhl formálně obvyklý ceremoniál s poněkud neobvyklým obsahem. Vždyť šlo o zahájení provozu na zbrusu nové trati, k čemuž na našem území nedošlo už řadu let, a navíc o otevření prvního osobního železničního spojení na mezinárodní letiště v České republice. To vše a mnohá další pozitiva vyzvedli jednotliví řečníci, kteří se vystřídali u mikrofonu na připraveném pódiu. Je pravda, že zmíněný přístroj, asi pod vlivem třináctky v datu, chvíli stávkoval, ale pak už pracoval bezchybně.


Slavnost zahájila a moderovala tisková mluvčí ČD Bc. Kateřina Šubová © Karel Furiš

Ke shromážděným hostům postupně promluvili hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák, generální ředitel SŽDC Ing. Pavel Surý, generální ředitel a předseda představenstva Českých drah Pavel Krtek, M.Sc., generální ředitel letiště Leoše Janáčka v Ostravě Ing. Pavel Schneider a biskup ostravsko-opavské diecéze Msgre. František Václav Lobkowicz. Ten poslední se podobných akcí hojně účastní ani ne tak z povinnosti stanovenému jeho úřadem, ale protože je příznivcem železniční dopravy. Nicméně její duchovní stránku také nezanedbává, jak se můžete přesvědčit otevřením aktuality, zveřejněné na stránkách diecéze.


Promlouvá biskup Msgre. František Václav Lobkowicz © Karel Furiš

Co pravili ostatní řečníci, to je patrné jak z už jednou odkázané tiskové zprávy, tak (a především) z videa, které najdete na konci tohoto textu. V něm už se omezíme jen na stručné konstatování, že po projevech následovalo nezbytné stříhání pásky, slavnostní přípitek a individuální rozhovory novinářů s představiteli zúčastněných orgánů a organizací. Našeho reportéra zajímala třeba otázka „hokejových Pendolin“, a tak se dověděl, že nedávno zde prezentovaný reklamní polep dostanou všechny elektrické jednotky řady 680 českých drah. Po vyčerpání oficiálního programu se účastníci slavnosti měli možnost vrátit do Ostravy pravidelným spojem Os 2937.


Zastávka Mošnov, Ostrava Airport takový ruch hned tak nezažije © Karel Furiš

Optimistická slova, která zazněla v průběhu slavnosti a která jste si mohli přečíst i v oné tiskové zprávě, však kupodivu řadu novinářů tak docela nepřesvědčila. Ostatně jakési pochybnosti o účelnosti samotné tratě na ostravské letiště vyjádřil už před časem také jeden náš reportér, když se ptal Má nová trať do Mošnova smysl?. Zástupci obecných médií včera svou kritikou nešetřili. Zpravodajský portál iDNES.cz přinesl nejprve reportáž pod nepříliš lichotivě začínajícím titulkem Šotouši a tři sta volných míst a posléze své nevalné mínění o projektu rozvinul v komentáři známého kritika Českých drah, který si ani tentokrát nebral servítky.


Lákavě vypadající propagační leták je poněkud vzdálen realitě © Karel Furiš

Nečinili tak vždy ani někteří jeho kolegové odjinud, jak se můžete přesvědčit, vyhledáte-li si jejich díla např. pomocí portálu Google. Chcete-li najít „vyvážený“ článek na toto téma, musíte vzít za vděk zprávami ČTK. Jestliže novináři kladou otázky především ekonomické a poměřují vynaložené náklady počtem cestujících, které ostravské letiště v současnosti odbavuje (popř. i s výhledem do nejasné budoucnosti), národ železniční upozorňuje na jiné problémy. Jen bohužel kalí radost z toho téměř stoprocentní absence přípojů ve stanici Studénka (a to v obou směrech) k vlakům ze/ve směru Olomouc/Přerov/Hranice na M., přečetl jsem si dnes v poště.


Situační mapka (kliknutí do náhledu ji otevře ve zdroji)

Nakonec tento aspekt nového spojení můžete posoudit sami, prostudujete-li platné jízdní řády trati číslo 270 pro směr na východ i na západ. Jistě, nová trať by měla zajistit pohodlné cestování mezi Ostravou a jejím letištěm, nicméně lze předpokládat, že by jí rádi využili i cestující odjinud, pokud by měli takovou možnost. Onen výše citovaný pisatel ve své kritice pokračuje takto: Tohle jsem taky zjistil, když jsem hledal spojení na projetí trati v návaznosti na pracovní povinnosti v Přerově, resp. Olomouci. Cesta z Přerova do Mošnova - 71 km trvá 2.26 hodiny, z Přerova do Vídně Hbf - 190 km trvá 2 hodiny, do Prahy hl.n. 272 km se to stíhá za 2.49 hod.


Snad ten přípitek na zdar společného díla nebyl lichý © Karel Furiš

Zdá se však, že zámysly Koordinátora ODIS se tímto směrem neubírají. Od 13. 4. 2015 bude zahájen provoz na nové železniční trati spojující Studénku s letištěm Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově. Do nové zastávky Mošnov, Ostrava Airpot bude zajíždět prodloužená vlaková linka S2, která bude zajišťovat přímé, rychlé spojení letiště s Ostravou, Bohumínem, Karvinou, Českým Těšínem, Třincem a Mosty u Jablunkova, píše na webu KODIS k současným prioritám. Ty se ale mohou časem změnit, jak lze doufat. A totéž se může týkat také využití mošnovského letiště i rozvoje tamní průmyslové zóny, které snad v budoucnosti novou trať opodstatní.

Slavnostní otevření zastávky Mošnov, Ostrava Airport © Karel Furiš
 
Prameny a odkazy:

Galéria

Súvisiace odkazy