Vlak „Lustig“ projede zeměmi střední Evropy

18.6.2015 8:00 Jiří Řechka

Vlak „Lustig“ projede zeměmi střední Evropy

Historický vlak Lustig vyráží pod záštitou pěti prezidentů na měsíční pouť po střední Evropě, aby připomněl osudy obětí nacistických transportů. Svou cestu po Česku, Německu, Polsku, Slovensku, Maďarsku a Rakousku zahájí ve čtvrtek na nádraží v Bohušovicích nad Ohří nedaleko Terezína.

 

 

 

 


Tak je uveden článek na portálu iDNES.cz, který v předstihu avizoval událost, k níž včera proběhla tisková konference na pražském hlavním nádraží. Jejím účastníkem jsem byl v zastoupení redakce internetového magazínu VLAKY.NET také já, abych mohl naše čtenáře seznámit s průběhem sice tradiční, ale letos přesto mimořádné akce, která připomíná temnou éru evropské historie v těsné spojitosti s železniční nostalgií. Setkání s novináři bylo zaměřeno šířeji, než jsem zatím naznačil - k letošnímu ročníku festivalu Devět bran.

Jeho mottem je 70. výročí konce 2. světové války a jeho součástí projekt Vlak Lustig – Vlak svobody 2015, který je ojedinělou (nejen) divadelní akcí. Divadelní vlak, protože se jedná o divadelní představení v historické vlakové soupravě, navštíví v České republice, Polské republice a Slovenské republice celkem 15 měst. Jedná se o Bohušovice nad Ohří, Děčín, Lodž, Varšava, Osvětim, Žilina, Martin, Nitra, Bratislava, Český Krumlov, Tábor, Třebíč, Hlinsko, Chrudim a Praha-Bubny, kde bude tento projekt zakončen. Jak bylo řečeno na tiskové konferenci, je snaha zapojit do tohoto projektu také Rakouskou republiku a Spolkovou republiku Německo.


Trasa vlaku „Lustig“ pro rok 2015 v maximální variantě

Návštěvníci shlédnou divadelní inscenaci Arnošta Lustiga a Petra Kracíka Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou. Jsou také připraveny další doprovodné akce o druhé světové válce a holocaustu. Bylo řečeno, že záštitu nad tímto projektem převzali prezidenti tří jmenovaných zemí. Zaznělo také poděkováno za to, že tento vlak nemusí platit poplatky za dopravní cestu v těchto zemích. Zejména bylo poděkováno ČD za vstřícnost a pomoc v letošním roce. Propagace je zajištěná také Českým rozhlasem a Českou televizí. Bylo řečeno, že zejména polské město Lodž se na tuto akci pečlivě připravuje.

Režisér Petr Kracík řekl, že tento projekt vznikl v roce 2012 jako činoherní inscenace, která měla být odehrána jen dvakrát. Nakonec bylo rozhodnuto oslovit České dráhy, zda by bylo možné uskutečnit tento projekt v divadelním vagonu. Za spolupráce ČD Cargo se připravil divadelní vagon a s velkým úspěchem se objela všechna krajská města a hrálo se v Praze-Bubnech. Do dnešního dne již proběhlo 80 repríz. Projekt začíná představením 18.6.2015 v Bohušovicích nad Ohří ve 21.00 hod. a bude zakončen 17.7.2015 v Praze-Bubnech. Podrobný program najdete na webu projektu, odkud pochází i jeho tisknutelná podoba.


Režisér Petr Kracík, ředitel festivalu Pavel Chalupa a Ing. Jiří Ješeta, ředitel odboru osobní
dopravy ČD © Jiří Řechka

Ředitel odboru osobní dopravy generálního ředitelství Českých drah Ing. Jiří Ješeta řekl, že podpora ČD spočívá zejména v logistickém zajištění dopravy, obsluze vlaku a v organizační pomoci při samotném pobytu ve stanicích na území České republiky, kde se odehrávají divadelní představení. Vlak se skládá ze třech vagonů, jeden je divadelní a další dva historické vagony slouží jako zázemí pro organizační tým. Ing. Ješeta poděkoval SŽDC za pomoc při sestavování jízdních řádů pro tento vlak a další pomoc. Tolik k tomuto projektu.

A ještě doplním tento report z trochu jiného soudku. Když už jsem se vydal na hlavní nádraží kvůli poměrně krátké tiskové konferenci, zajímal jsem se, jak pokračuje rekonstrukce zastřešení, momentálně konkrétně bočního zasklení kolejové haly. Tato rekonstrukce se blíží ke svému konci; dozvěděl jsem se, že v červenci má být ukončená. A jak je patrné na fotografiích, bude to pěkná kombinace – ošetřená konstrukce a čisté skleněné tabule. Představuji si, jak bude vypadat celá hala. Ale to je ještě trochu předčasné. Připojenou galerii jsem doplnil také několika snímky z aktuálního provozu.


Kolejová hala se probouzí do krásy © Jiří Řechka

Odkazy:

  1. Vlak Lustig - oficiální stránky projektu
  2. Arnošt Lustig – Wikipedie
  3. Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou – Wikipedie
  4. Festival Devět bran – Wikipedie
  5. České dráhy, a.s. - skupina

Úvodní ilustrační snímek: Z představení divadla vlaku „Lustig“ na bratislavské hlavní stanici dne 25.8.2013
© Marek L.Guspan
   

Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy